ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σχέδια με ΗΠΑ για εμπλοκή σε Βαλκάνια, Μεσόγειο και «πέραν αυτής»
Πέμπτη 22 Απρίλη 2021

KONTARINIS GEORGE EUROKINISSI

Στο υπουργείο Αμυνας για συνάντηση με τον υπουργό, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον αρχηγό ΓΕΑ, μετέβη χτες ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη - Αφρική (USAFE-AFAF), πτέραρχος Τζ. Χαρίγκιαν.

Θυμίζουμε ότι προχτές βρέθηκε στην Ανδραβίδα, στην 117 Πτέρυγα Μάχης, παρακολουθώντας φάσεις της Πολυεθνικής Διακλαδικής Ασκησης Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2021», την οποία οργανώνει το ΓΕΕΘΑ και ολοκληρώνεται σήμερα, με συμμετοχή και αμερικανικών «F-16» που ήρθαν από το Αβιάνο, όπως και άλλων αεροσκαφών τους. Μια πραγματική πρόβα γενικευμένης σύγκρουσης στην Ανατ. Μεσόγειο, στο πλαίσιο της οποίας κινητοποιήθηκε μια τεράστια δύναμη, συνολικά 25 μοίρες, και περίπου 100 αεροσκάφη (60 από το εξωτερικό), μια ανάσα από τα Δαρδανέλια και τη Μαύρη Θάλασσα, ενόσω οξύνεται η κόντρα στο Ουκρανικό.

Παρών στη συνάντηση στο υπουργείο ήταν φυσικά και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, ο οποίος έσπευσε να την χαρακτηρίσει «πολύ παραγωγική», προσθέτοντας ότι «επιβεβαιώθηκε η πρόθεσή μας, και από τις δύο πλευρές, να επενδύσουμε περαιτέρω στην αμυντική μας σχέση, οικοδομώντας μια στρατηγική εταιρική σχέση που εκτείνεται από τα Βαλκάνια έως την Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής».

Και πώς αλλιώς, εφόσον πέρα από τις αποστολές εναέριας επιτήρησης που έχει αναλάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού, σε Μαυροβούνιο, Αλβανία και Β. Μακεδονία, για τις ανάγκες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ανοίγεται και στη Μαύρη Θάλασσα.

Θυμίζουμε, π.χ., ότι στις 7/4 σηκώθηκε από τη Λήμνο αεροσκάφος EMB-145H της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ιπτάμενο ραντάρ), διέσχισε τη Βουλγαρία και πέταξε στον κάθετο άξονα βόρεια της Βάρνας - νότια του Μπουργκάς, σε αποστολή στο FIR Σόφιας, που καλύπτει κομμάτι και της Μαύρης Θάλασσας. Σκοπός του να καλύψει, ως ομπρέλα επιτήρησης και προστασίας, την άφιξη 3 βαρέων αεροσκαφών της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Βόρειο Αιγαίο εκείνη ακριβώς τη μέρα, καθώς 2 βομβαρδιστικά τους «B-1 Lancer» πραγματοποίησαν αποστολές υπέρπτησης στο πέλαγος, «σε επίδειξη ισχύος και αποφασιστικότητας», όπως αναφέρεται από αρμόδιες αμερικανικές πηγές. Εκαναν δε και εναέριο ανεφοδιασμό, πάντα στο Βόρειο Αιγαίο, από ιπτάμενο τάνκερ των Αμερικανών «KC-135T Stratotanker».

Επίσης, μόλις προχτές, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας υπέγραψαν συμφωνία για μετακίνηση μιας συστοιχίας «Patriot» στην αραβική χώρα, μαζί και ομάδα δεκάδων χειριστών (αξιωματικοί και υπαξιωματικοί), καλύπτοντας βασικά κενό που δημιούργησε μετακίνηση αντίστοιχης αμερικανικής συστοιχίας ακόμα ανατολικότερα, προς Ειρηνικό και Νότια Κινεζική Θάλασσα, στο πλαίσιο κινητοποίησης του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ» κόντρα στην κινεζική επιρροή.

Πάνω σε αυτά τα δεδομένα, ο Αμερικανός διοικητής τόνισε από την πλευρά του ότι «η συμμαχία ΗΠΑ - Ελλάδας είναι ισχυρή ...και μόλις ξεκινήσαμε», προκαλώντας ανατριχίλα για το τι άλλο έχουν κατά νου.

Στο μεταξύ, η παρουσία τέτοιων υψηλόβαθμων ΑμερικανοΝΑΤΟικών παραγόντων στην Ελλάδα, τα σχέδιά τους και η ανάληψη ρόλων από πλευράς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η παρουσία τόσων «συμμάχων και εταίρων» με μαχητικά τους στο FIR Αθηνών, δεν εμπόδισαν σε τίποτα την τουρκική αστική τάξη να ξεδιπλώσει και χτες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, τουρκικά «F-16» και κατασκοπευτικά «CN-235» προχώρησαν σε 38 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και 3 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.