Προετοιμάζουν την εφαρμογή της «Μπολόνια»

Συμπόσιο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για την αξιολόγηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Παρασκευή 25 Γενάρη 2002

(Της απεσταλμένης μας Γιάννας ΣΤΡΕΒΙΝΑ)

Στην προσπάθεια που κάνουν τα πανεπιστήμια να καταρτίσουν τις δικές τους προτάσεις για την αξιολόγηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης εντάσσεται το συμπόσιο που πραγματοποίησε, χτες, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου. Προσκεκλημένοι σε αυτό ήταν πανεπιστημιακοί από την Ευρώπη, που μετέφεραν την εμπειρία της αξιολόγησης από τις χώρες τους, εκπρόσωποι από ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς και ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δ. Κλάδης, που όμως δεν κατάφερε να παραβρεθεί.

Ο σκοπός της κυβέρνησης, να προχωρήσει τις αποφάσεις της «Μπολόνια» και της «Πράγας» στη χώρα μας και να αποτιμήσει το έργο των ΑΕΙ σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς, παρουσιάστηκε στο συμπόσιο, διά στόματος πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σ. Νικολάου, ως «ανάγκη» που επιβάλλεται από τους «λαούς της ΕΕ» στο όνομα της «κινητικότητας».

Ωστόσο, τα προβλήματα της κατηγοριοποίησης σχολών, της οικονομικής κατάρρευσης ολόκληρων πανεπιστημίων και του ξεπεσμού του έργου των πανεπιστημιακών, που είναι συνέπειες της επιβολής της αξιολόγησης σε χώρες της ΕΕ, καταγράφηκαν από αρκετές παρεμβάσεις.

Η πιο δυναμική απάντηση, όμως, στο σχέδιο χειραγώγησης και πλήρους υποταγής των πανεπιστημίων και της ίδιας της επιστήμης στους ιδιώτες-σπόνσορες ήρθε έξω από το χώρο του συμποσίου. Οι φοιτητές που συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας συνθήματα απαίτησαν «Εξω οι εταιρίες από τις σχολές» και διαδήλωσαν ότι «Μπολόνια σημαίνει Παιδεία πουλημένη». Οσο για τα σχέδια του υπουργείου... τα αξιολόγησαν κάτω από τη βάση!