ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ανακρίσεις, κατακραυγή και επιστροφή στις μάχες
Παρασκευή 25 Γενάρη 2002

Associated Press

Από τις φυλακές στο Γκουαντανάμο
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παρά την προσωρινή αναστολή της μεταφοράς των κρατουμένων στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο, λόγω «συνωστισμού και μόνο» ήδη οι ανακρίσεις άρχισαν παρά τη διεθνή κατακραυγή. Στο ίδιο το Αφγανιστάν υπήρξε μια επιστροφή στο σκηνικό των μαχών μεταξύ Αμερικανών και μελών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, λίγο πριν την άφιξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ για άλλη μια φορά η «φιλολογία» για άμεση ανάμειξη του Ιράν προκαλεί ερωτήματα.

Αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού άρχισαν χτες, για πρώτη φορά, να ανακρίνουν έναν-έναν τους αιχμαλώτους που έχουν μεταφέρει από το Αφγανιστάν στη βάση Γκουαντανάμο. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή χαρακτηρίστηκε «συνεντεύξεις» με τα μέλη της Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν και όχι «ανάκριση», σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπούιν, διοικητή της αμερικανικής ναυτικής βάσης. Για ευνόητους λόγους. Οπως οι αιχμάλωτοι χαρακτηρίζονται από τους Αμερικανούς αξιωματούχους «παράνομοι μαχητές», ώστε να μη χαίρουν των δικαιωμάτων των αιχμαλώτων όπως ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης.

Παράλληλα, σε δικαστήριο της Αλεξάνδρεια στην πολιτεία της Βιρτζίνια παρουσιάστηκε χθες ο Αμερικανός «Ταλιμπάν», Τζον Γουόκερ Λιντ. Η ακροαματική διαδικασία θα αρχίσει στις 6 Φλεβάρη, ενώ αντιμετωπίζει ποινή και ισόβιων δεσμών.

Πάλι στο προσκήνιο το Ιράν

Εν τω μεταξύ, την ανησυχία του για το ενδεχόμενο τα μέλη της Αλ Κάιντα να χρησιμοποιούν το Ιράν ως δίοδο διαφυγής από το Αφγανιστάν εξέφρασε χτες Πέμπτη από το Ισλαμαμπάντ ο διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αν μπορεί να γίνει κάτι πάνω σε αυτό το ζήτημα, είμαι βέβαιος ότι μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης θα αρχίσουν συνομιλίες με αυτούς που διαπραγματεύονται με το Ιράν για να εξασφαλίσουν τη λήψη των κατάλληλων μέτρων». Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες εφημερίδων, το Ιράν έχει τοποθετήσει πράκτορες στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν, με στόχο την αποσταθεροποίηση της προσωρινής του κυβέρνησης και την παρεμπόδιση μιας σύσφιγξης των σχέσεών της με τη Δύση.

Εντός του Αφγανιστάν τώρα, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», έως και 15 μαχητές της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν και ένας Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυρών στο νότιο Αφγανιστάν, γύρω από την Κανταχάρ, στη διάρκεια επιχείρησης «αναζήτηση και καταστροφή» Αμερικανών κατά θυλάκου της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσαν χτες Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Συγκρότηση της Λόγια Τζίργκα

Τέλος, από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν θα ανακοινωθεί σήμερα στην Καμπούλ η συγκρότηση της ειδικής επιτροπής που είναι επιφορτισμένη με τη σύγκληση της Λόγια Τζίργκα, της συνέλευσης των Αφγανών προεστών, η οποία θα ορίσει τη μεταβατική ηγεσία στη χώρα. Σύμφωνα με τον Αφγανό εκπρόσωπο στον ΟΗΕ στην επιτροπή θα συμμετέχουν γυναίκες, θα υπάρχει ισορροπημένη εκπροσώπηση των εθνοτήτων και θα αποτελείται από προσωπικότητες ανεξάρτητες από τις στρατιωτικές και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Η συγκρότηση της επιτροπής αποτελεί ένα από τα στάδια της μεταβατικής περιόδου που έχουν καθοριστεί από τη Συμφωνία της Βόννης, η οποία υπεγράφη στις 5 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια της αφγανικής διάσκεψης. Η Λόγια Σίρκα θα συγκληθεί την άνοιξη και θα είναι επιφορτισμένη με τον ορισμό μιας «μεταβατικής ηγεσίας», στην οποία θα περιλαμβάνεται μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση, που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μία δεύτερη μεταβατική φάση δύο ετών.