ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης
Παρασκευή 25 Γενάρη 2002

«Λιτότητα ανεργία πληθωρισμός αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός»! Το σύνθημα που ακούστηκε έξω από το υπουργείο Οικονομίας, από τα στελέχη του ΠΑΜΕ αποδίδει με ακρίβεια την ουσία της εισοδηματικής πολιτικής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους το 2002. Με το διάβημά του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έκανε ξεκάθαρο ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να ανεχτούν αυτή την κοροϊδία και πως τώρα είναι η ώρα της συσπείρωσης σε ένα ενιαίο μέτωπο που θα αντιπαλεύει στο σύνολό της αυτή την πολιτική.

«Πρόκειται για απάτη, για κοροϊδία. Είναι πρόκληση, που η κυβέρνηση πετά στο πρόσωπο της εργατικής τάξης», ήταν το σχόλιο του Γ. Μαυρίκου, ο οποίος σημείωσε ότι οι "αυξήσεις" του 2,5% θα καθορίσουν και την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι εργοδότες και στον ιδιωτικό τομέα. Οχι μόνο δεν καλύπτουν τις απώλειες από την καθημερινή ακρίβεια αλλά κυρίως, είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργατικών οικογενειών.

Γι' αυτό είμαστε εδώ, για να καταγγείλουμε στον υπουργό Οικονομίας αυτή την κατάσταση και να υπογραμμίσουμε ότι η εργατική τάξη πρέπει να αντισταθεί μαζί με την αγροτιά που ξεσηκώνεται και να οργανώσουμε τα συλλαλητήρια στις 31 Γενάρη. Συλλαλητήρια που πρέπει να γίνουν αφετηρία σε μια πορεία αντίστασης της εργατικής τάξης και υπεράσπισης των συμφερόντων της».

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, διατύπωσε στον υφυπουργό Οικονομίας Χρ. Πάχτα, το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Δ. Αγκαβάνακης και του επέδωσε το υπόμνημα. Ο συνδικαλιστής μίλησε με αγανάχτηση για την εισοδηματική πολιτική, συνάρτηση των γενικότερων επιλογών της κυβέρνησης, που είναι κάτω από τον τιμάριθμο, που συνεχίζει μέσω των επιδομάτων να ασκεί διασπαστική τακτική, ενώ οι δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία, απομυζούν το οικογενειακό εισόδημα.

Από το χτεσινό διάβημα έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας
Πραγματική αύξηση των εισοδημάτων μετά το 1994, ισχυρίστηκε ότι έχουν οι εργαζόμενοι ο υφυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση βελτίωσε το κράτος πρόνοιας. «Δεν πάτε καλά. Εγκαταλείψατε το λαό. Λέτε για "κοινωνικό πρόσωπο", αλλά το πρόσωπό σας το έχετε στρέψει στο μεγάλο κεφάλαιο», ήταν η απάντηση του Β. Γεωργαντά εκπροσώπου των συνταξιούχων, ο οποίος ρώτησε τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, αν με 100.000 και 120.000 δραχμές μπορεί σήμερα να επιβιώσουν οι συνταξιούχοι.

«Πιλότο για τους βιομήχανους» χαρακτήρισε το 2,5% ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, Δ. Θεοδώρου, ο οποίος τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση δίνει το «πράσινο φως» να συνεχίσουν την πολιτική καθήλωσης του εργατικού μεροκάματου.

«Αυτή η πολιτική των μονοπωλίων είναι εντολή». Με αυτό το σύνθημα -σχόλιο, οι συγκεντρωμένοι «έκλεισαν» τη διαμαρτυρία τους, δίνοντας ραντεβού για τα συλλαλητήρια στις 31 Γενάρη.