Ταξική «κρησάρα» για όσους μετανάστες επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια
Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021

Στιγμιότυπο από μάθημα Ελληνικών σε μετανάστες εργαζόμενους που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, το οποίο οργανώνεται από το ΠΑΜΕ
Με αφορμή τις εξετάσεις απόκτησης Πιστοποίησης Επάρκειας Γνώσεων για την Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), που γίνονται στις 16 Μάη και η επιτυχία σε αυτές αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για όποιον αλλοδαπό στη χώρα μας επιθυμεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, αναδεικνύεται η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να αυξήσει τις δυσκολίες για αυτούς τους ανθρώπους, που διαμένουν εδώ και χρόνια στη χώρα μας. Οι συνεχείς διατάξεις και όροι που ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαιώνουν ότι οι κυβερνητικές επικλήσεις περί διαφάνειας και αντικειμενικότητας δεν είναι παρά η δημιουργία ακόμα πιο αυστηρών ταξικών εμποδίων.

Εξετάσεις όπου ακόμα και Ελληνες θα δυσκολεύονταν να αντεπεξέλθουν

Το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) 1535 του υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσιεύτηκε στις 15/04/2021, καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας των εξετάσεων και επιβεβαιώνει κι αυτό τις δυσκολίες που τίθενται, αφού στις εξετάσεις θα εφαρμοστεί η «τράπεζα θεμάτων», στο πλαίσιο της οποίας ο όγκος και το περιεχόμενο των ερωτήσεων θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο ακόμα και για Ελληνες πολίτες. Η «τράπεζα» περιλαμβάνει κάπου 500 θέματα από διαφορετικές κατηγορίες: Ελληνική Γλώσσα (Κατανόηση και Παραγωγή Γραπτού και Προφορικού Λόγου), Γεωγραφία, Πολιτισμός, Ιστορία, Πολιτικοί Θεσμοί. Στην εξέταση της Γλώσσας, στην ενότητα «Κατανόηση και Παραγωγή Γραπτού Λόγου» οι υποψήφιοι πρέπει να απαντήσουν σε 20 ερωτήσεις και να συνθέσουν ένα σύντομο κείμενο. Η εξέταση αυτή βαθμολογείται με 30 μονάδες. Στην ενότητα «Κατανόηση Προφορικού Λόγου» οι υποψήφιοι πρέπει να απαντήσουν σε 10 ερωτήσεις και η κάθε σωστή απάντηση δίνει μιάμιση μονάδα (σύνολο 15 μονάδες). Στην ενότητα «Παραγωγή Προφορικού Λόγου» οι διαγωνιζόμενοι εξετάζονται σε τρεις διαφορετικές δραστηριότητες επικοινωνίας και οι άριστες απαντήσεις δίνουν 15 μονάδες. Η μέγιστη βαθμολογία που μπορεί να επιτευχθεί κατά την εξέταση της Ελληνικής Γλώσσας ισοδυναμεί με 60 μονάδες.

Οι ερωτήσεις στις άλλες ενότητες θα είναι συνολικά 20 (4 θέματα Γεωγραφίας, 4 θέματα Πολιτισμού, 6 θέματα Ιστορίας, 6 θέματα Πολιτικών Θεσμών), όπου κάθε θέμα βαθμολογείται με 2 μονάδες και η μέγιστη βαθμολογία για όλες τις θεματικές ενότητες ισοδυναμεί με 40 μονάδες.

Η ανάρτηση των ερωτήσεων πριν λίγο καιρό έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και καταγγελιών, καθώς στην πλειονότητά τους προϋποθέτουν υψηλό επίπεδο πολύπλευρων και εξειδικευμένων γνώσεων, με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, που δεν έχουν καμία σχέση με τον βαθμό ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία.

Ιδιαίτερα απαιτητική είναι και η διαδικασία εξέτασης της γλώσσας. Με βάση τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης, οι υποψήφιοι εξετάζονται πρώτα στην Ελληνική Γλώσσα (Κατανόηση και Παραγωγή Γραπτού Λόγου) για 90 λεπτά, ακολουθεί διάλειμμα 15 λεπτών, έπειτα 90 λεπτά για την εξέταση των θεμάτων Ιστορίας, Πολιτικών Θεσμών, Γεωγραφίας και Πολιτισμού, ακολουθεί διάλειμμα 15 λεπτών και στη συνέχεια γίνεται η εξέταση στην Κατανόηση Προφορικού Λόγου για 15 λεπτά. Κατόπιν οι υποψήφιοι προσέρχονται ανά δύο με μέριμνα των επιτηρητών στους δύο αξιολογητές για την εξέταση της Ελληνικής Γλώσσας στην Παραγωγή Προφορικού λόγου, διάρκειας 15 λεπτών, μετά την οποία ολοκληρώνεται η μαραθώνια εξέταση.

Ο υποψήφιος θεωρείται ότι πέτυχε στις εξετάσεις, όταν συγκεντρώσει το 70% της μέγιστης συνολικής δυνατής βαθμολογίας, τόσο κατά την εξέταση της Γλώσσας όσο και κατά την εξέταση των υπόλοιπων θεματικών ενοτήτων, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχει επιτύχει ποσοστό 66,66% (40/60) στη Γλώσσα και στις άλλες θεματικές ενότητες το 50% (20/40).

Για άτομα άνω των 62 ετών, άτομα με μαθησιακές δυσκολίες (αυτισμός, δυσλεξία, δυσγραφία κ.λπ.) και άτομα που πάσχουν από σπαστικότητα των άνω άκρων, οι εξετάσεις γίνονται προφορικά σε Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα. Οι υποψήφιοι αυτοί εξετάζονται στα ίδια θέματα, με το ίδιο πρόγραμμα και την ίδια διάρκεια εξέτασης με αυτούς που εξετάζονται γραπτά, εκτός από τη δεξιότητα Κατανόησης και Παραγωγής Προφορικού Λόγου. Ακόμα, άτομα με σωματική αναπηρία άνω του 67% εξετάζονται σε ειδική ύλη που καθορίζεται από την Επιστημονική Επιτροπή, η οποία δεν μπορεί να είναι λιγότερη από το 1/5 της ύλης που αποτελεί την «τράπεζα θεμάτων».

Επίσης, για να λειτουργήσει εξεταστικό κέντρο πρέπει να υπάρξουν τουλάχιστον 20 υποψήφιοι, κάτι που δυνητικά μπορεί να αυξήσει το κόστος μετακίνησης. Για τη δε συμμετοχή στις εξετάσεις απαιτείται παράβολο 150 ευρώ.

Αυστηρά τεκμήρια για την οικονομική και κοινωνική ένταξη

Ταυτόχρονα, θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση ακόμα πιο αυστηρά ταξικά κριτήρια για την κοινωνική ένταξη. Δηλαδή αν καταφέρει να πάρει κάποιος το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων, θα μπορεί να κάνει αίτηση για να περάσει στο δεύτερο στάδιο, όπου θα εξεταστεί αν συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις ένταξης για να πολιτογραφηθεί, καταβάλλοντος και χαράτσι 550 - 700 ευρώ. Τα εισοδηματικά - δηλαδή τα ταξικά - κριτήρια, όπως και τα παράβολα, τα διατήρησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με μόνη διαφορά το ύψος του πλαφόν και των ποσών.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1652/22 Απρίλη 2021), που εκδόθηκε 6 μήνες μετά την ψήφιση του Ν. 4735/2020: «Ο αλλοδαπός που επιθυμεί να γίνει Ελληνας/ίδα πολίτης πρέπει να αποδεικνύει ότι διαθέτει ετήσιο εισόδημα που του εξασφαλίζει ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης χωρίς να επιβαρύνει το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας της χώρας». Αυτό πρακτικά ορίζεται ως οι ετήσιες αποδοχές που έχει ένας υπάλληλος ή εργατοτεχνίτης με τον οριζόμενο κατώτατο μισθό, και μάλιστα αν έχει οικογένεια και προστατευόμενα μέλη αυτό θα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε μέλος.

Οι αιτούντες πρέπει να αποδείξουν αυτό το επαρκές εισόδημα, όχι μόνο για το προηγούμενο έτος αλλά για περισσότερα, ανάλογα με τα έτη προηγούμενης νόμιμης διαμονής που απαιτούνται για την αίτηση πολιτογράφησης. Συγκεκριμένα, η Υπουργική Απόφαση αναφέρει: «Για τους αιτούντες που απαιτείται να συμπληρώνουν 3 έτη προηγούμενης νόμιμης διαμονής (πολίτες ΕΕ, σύζυγοι Ελλήνων πολιτών με τέκνο) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα και τα 3 αυτά έτη. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν 7 έτη (πρόσφυγες ή με καθεστώς επικουρικής, όσοι είναι με άδεια ανθρωπιστικών λόγων, επί μακρόν διαμένοντος, δεύτερης γενιάς, δεκαετίας, μέλη οικογένειας Ελλήνων πολιτών) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν 12 έτη (όσοι κατέχουν λοιπούς τύπους άδειων διαμονής), πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 7 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως».

Γίνεται κατανοητό ότι ειδικά για την περίοδο της περασμένης 10ετίας της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, που επιδεινώθηκε και πάλι με την πανδημία, που έπληξε φυσικά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και ακόμα περισσότερο τους μετανάστες, τα κριτήρια αυτά είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν. Την ίδια ώρα όλες οι αστικές κυβερνήσεις μοιράζουν αφειδώς «χρυσές» βίζες και «χρυσά» διαβατήρια σε μεγαλοεπενδυτές καπιταλιστές.

Ταυτόχρονα καταργείται η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων κατά της εισήγησης που απορρίπτει την αίτηση απόκτησης ιθαγένειας, δηλαδή η απλή και προβλεπόμενη για όλους προσφυγή στη διοίκηση. Προβλέπεται πλέον μόνο αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου (δικαστικά έξοδα, επιπλέον δυσκολία). Παραπέρα χειροτερεύουν οι όροι απόκτησης ιθαγένειας για τους ομογενείς που μένουν στη χώρα, αλλά και για τα παιδιά γονιών που πολιτογραφήθηκαν Ελληνες και διαμένουν στο εξωτερικό. Επίσης, καλούνται να «πληρώσουν τα σπασμένα» άνθρωποι που πήραν την ελληνική ιθαγένεια εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, χωρίς να ευθύνονται όμως οι ίδιοι, αλλά το ελληνικό ή το αλλοδαπό Δημόσιο. Τέτοιο πρόβλημα έχουν ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Επιπρόσθετα, ο νέος νόμος για την πολιτογράφηση ισχύει και για τις εκκρεμείς αιτήσεις που είχαν κατατεθεί βάσει του προηγούμενου συστήματος πολιτογράφησης. Δηλαδή όχι μόνο αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία όσων επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση πολιτογράφησης στο μέλλον, αλλά και όσων είχαν αιτηθεί στο παρελθόν και έχουν ήδη πληρώσει ακριβά παράβολα πριν το 2019, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει τους 30.000.

Το ΚΚΕ αντιτάσσεται στα σκληρά ταξικά κριτήρια

Θυμίζουμε ότι για το ζήτημα της απόκτησης του Πιστοποιητικού για την Πολιτογράφηση και της απόκτησης ιθαγένειας το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση, ζητώντας να αποσυρθεί η «τράπεζα θεμάτων» και να καταργηθούν οι γραπτές εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού, που θα αναγκάσουν τους ανθρώπους να πάνε σε φροντιστήρια. Και απαιτούσε να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στους μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Επίσης, ζητούσε να καταργηθούν και οι διατάξεις που διαδοχικά ψήφισαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και οι οποίες θέτουν συνεχή οικονομικά (δηλαδή ταξικά) και γραφειοκρατικά εμπόδια, υψηλά παράβολα, ώστε να λάβει τέλος η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία μεταναστών με πολυετή διαμονή στη χώρα, που επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το όψιμο «ενδιαφέρον» του ΣΥΡΙΖΑ για τους μετανάστες δεν έχει καμία σχέση με τα πεπραγμένα του ως κυβέρνησης, αφού η κυβέρνησή του εισήγαγε την έννοια των εξετάσεων στη διαδικασία πολιτογράφησης και τώρα έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως γίνεται και με άλλα μέτρα, και τα «απογειώνει».


Δ. Κ.