ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοιγμα του Τουρισμού με τα επιχειρηματικά «πρωτόκολλα» της υπερδιάδοσης της πανδημίας
Σάββατο 15 Μάη 2021 - Κυριακή 16 Μάη 2021

Eurokinissi

Πειραιάς: Από τις πρώτες αναχωρήσεις
Με τα «πρωτόκολλα» που επιβάλλει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων του τουριστικού κλάδου, των αερομεταφορών, των εφοπλιστών και άλλων κλάδων ανακοίνωσε το άνοιγμα του Τουρισμού η κυβέρνηση, σε φιέστα που διοργάνωσε την Πέμπτη 13/5. Ο αρμόδιος υπουργός Χ. Θεοχάρης επιβεβαίωσε ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση δηλώνει «έτοιμη» να επαναλάβει το περσινό φιάσκο, όταν η εγκληματική της απόφαση να ανοίξει τον Τουρισμό με τους όρους που απαίτησαν οι τουρ οπερέιτορς και οι μεγαλοξενοδόχοι είχε ως αποτέλεσμα το φούντωμα της πανδημίας, με τα γνωστά αποτελέσματα. Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του ΕΟΤ για την τουριστική καμπάνια 2021 με σύνθημα «Ανοίγουμε πανιά, με ασφάλεια», ο Χ. Θεοχάρης προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα «ευφορίας» για την «επιτυχία» που θα σημειώσει φέτος ο Τουρισμός, καθησυχάζοντας για τα «μέτρα» που παίρνει η κυβέρνηση.

Σημειώνεται άλλωστε ότι ήδη άρχισαν τα περσινά καμώματα, με τις εκπτώσεις στα υγειονομικά μέτρα, αφού από την Παρασκευή - επίσημη πρώτη των ταξιδιών με πλοίο χωρίς περιορισμούς - ο υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε αύξηση της πληρότητας στα πλοία στο 85% με καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες. Για όσους έρχονται με πτήσεις θα πραγματοποιηθούν οι γνωστοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έγιναν και πέρυσι περίπου στο 10% των εισερχόμενων, συμπλήρωση φόρμας εντοπισμού ταξιδιωτών (Passenger Locator Form - PLF) μία ημέρα πριν από την αναχώρηση, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή PCR test έως και 72 ώρες πριν ή πιστοποιητικό ανάρρωσης.

Ο Χ. Θεοχάρης προσπάθησε μάλιστα να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα επικαλούμενος ένα «λελογισμένο άνοιγμα», την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη θωράκιση των δομών Υγείας στα νησιά, αν και η ενημέρωση της Παρασκευής για την πανδημία ανέδειξε ότι ειδικά στα νησιά η κατάσταση «σιγοβράζει» και σε μερικά τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη από τώρα, με υπερδιάδοση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση επικαλείται και για το άνοιγμα του Τουρισμού ως πανάκεια το εμβολιαστικό πρόγραμμα, διαφημίζοντας την «προτεραιότητα στα νησιά», αν και παραμένει αμφίβολο αν αυτό θα επιτευχθεί, αφού οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ χαμηλό ποσοστό, που δύσκολα θα μεγαλώσει, αφού το καλοκαίρι προστίθενται χιλιάδες εργαζόμενοι ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς. Παράλληλα, φρόντισε να διαβεβαιώσει τους τουρ οπερέιτορς και μεγαλοξενοδόχους ότι τα όποια πρωτόκολλα εισόδου στη χώρα μας προσαρμόζονται στις δικές τους απαιτήσεις κερδοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν για τα ταξίδια προς τα νησιά, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, οι τουρίστες θα πρέπει να διαθέτουν ένα από τα τρία αποδεικτικά που αποτελούν το λεγόμενο «πράσινο πιστοποιητικό», δηλαδή είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, με τη δεύτερη δόση του εμβολίου να έχει γίνει τουλάχιστον 14 μέρες πριν από το ταξίδι, είτε αρνητικό τεστ (μοριακό τεστ έως 72 ωρών ή rapid/self test έως 24 ωρών), είτε διαβεβαίωση νόσησης 2 έως 9 μήνες πριν από το ταξίδι. Τους ελέγχους για τις βεβαιώσεις θα εκτελούν οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες 5 ετών και άνω. Παράλληλα θα λειτουργήσει ένα «σύστημα στοχευμένης δειγματοληψίας» για όσους εισέρχονται στη χώρα, όπως επίσης ένα «πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας» σε 35 σημεία της επικράτειας.