«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΧΑΝΙΩΝ
Να διεκδικήσει ο δήμος άμεσα μέτρα προστασίας για το Ιτζεδίν
Τετάρτη 19 Μάη 2021

Με αφορμή την πρόσφατη κατάρρευση τμήματος του Ιτζεδίν η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χανίων, με ψήφισμα που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητά να διεκδικήσει ο δήμος άμεσα μέτρα προστασίας για το ιστορικό μνημείο. «Να αποκατασταθεί άμεσα με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους το ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν, ώστε να αναδειχθεί ως ιστορικό μνημείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία, για να μπορεί να αξιοποιείται από το λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της ιστορίας του λαϊκού κινήματος του τόπου».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χανίων σημειώνει πως «ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Ιτζεδίν συνδέεται με ηρωικές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας - με την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού - που αφορούν όχι μόνο το νομό Χανίων μα τη χώρα μας γενικότερα» και υπενθυμίζει ότι «χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο το 1986 και υπάγεται και στις αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτισμού - συγκεκριμένα στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κρήτης. Από το 2007 περνάει από το Πολεμικό Ναυτικό στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ)».

Σημειώνει ότι «χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι υπουργοί κρύβουν τις ευθύνες τους για την εγκατάλειψη του ιστορικού τόπου πίσω από τη σύγχυση των αρμοδιοτήτων κεντρικού κράτους και Τοπικής Διοίκησης. Συγκεκριμένα, επικαλούνται δήθεν τη θετική πρόθεσή τους να συμβάλουν στη σωτηρία του μνημείου, η οποία τάχα προσκρούει στο ότι "δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη διαχείριση του μνημείου από τοπικούς φορείς, π.χ. ο δήμος Χανίων ή κάποιος τοπικός πολιτιστικός φορέας, προκειμένου στη συνέχεια να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για τη συντήρησή του"». Συμπληρώνει ότι «και η παρούσα κυβέρνηση κωλυσιεργεί και έχει πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών, ενώ το φρούριο καταρρέει. Επιπλέον, μέσα από την επιχείρηση "αποκέντρωση" προωθείται η ιδιωτικοποίηση».

Παράλληλα, «δημοτικές αρχές και περιφερειακή αρχή έχουν τη δική τους τεράστια ευθύνη γιατί αποδέχονται και στηρίζουν αυτήν την πολιτική, δεν έχουν πάρει αποφάσεις σύγκρουσης με αυτήν την κατάσταση και διεκδίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη σωτηρία του μνημείου. Εχουν, επίσης, ευθύνη γιατί ιεραρχούν τα διάφορα κονδύλια υπηρετώντας την ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος ή με αμφίβολης σκοπιμότητας κριτήρια όσον αφορά τα έργα που βαφτίζονται "πολιτισμικής αξίας"».

Θυμίζουμε ότι για το θέμα έχει πραγματοποιηθεί και τηλεφωνική παρέμβαση από τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.