ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΑΠΘ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ο αντικομμουνισμός τυφλώνει σε σημείο αυτογελοιοποίησης

Ανακάλυψαν σεξισμό σε τοιχογραφία του Μπελογιάννη!

Τετάρτη 19 Μάη 2021

Τον απαράδεκτο χαρακτηρισμό της τοιχογραφίας του Μπελογιάννη ως «σεξιστικής» σε εκδήλωση της Φοιτητικής Ενωσης για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.) σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Πολυτεχνείου ΑΠΘ της ΚΝΕ, κάνοντας λόγο για αντικομμουνισμό που τυφλώνει σε σημείο αυτογελοιοποίησης:

«Στην πρόσφατη εκδήλωση της ΦΥΛ.ΙΣ. με θέμα "Οικοφεμινισμός, φύλο και χώρος" έγινε μια απαράδεκτη αναφορά στην τοιχογραφία που με πρωτοβουλία της ΚΝΕ κοσμεί τον χώρο του Πολυτεχνείου στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη ως... ακόμη μια "ένδειξη σεξισμού στο αστικό πανεπιστήμιο".

Οσο εντύπωση και αν προκαλεί, η τοποθέτηση που πραγματοποιήθηκε από μέλος ΔΕΠ του Ιδρύματος στην εκδήλωση αφορούσε την ανάδειξη της τοιχογραφίας ως "σεξιστικής" επειδή αποτυπώνει το "πρότυπο του ισχυρού άνδρα"!».

«Η προσπάθεια σύνδεσης της ιστορικής φιγούρας του Νίκου Μπελογιάννη - ενός ανθρώπου που δεν δίστασε στιγμή μπροστά στην υπεράσπιση των ιδεών του - με σεξιστικές συμπεριφορές βολεύει μόνο εκείνους που ανέκαθεν πολεμούσαν τα ιδανικά που πρέσβευε, που μέσα από τη λάσπη και τα ψέματα προσπαθούν να κατασυκοφαντήσουν το ΚΚΕ και τις θέσεις του», απαντά η ΤΟ Πολυτεχνείου και τονίζει ότι η «κοινωνία για την οποία πάλευε ο Νίκος Μπελογιάννης, όπως και τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, είναι η μόνη κοινωνία στην οποία μπορεί να εξασφαλιστεί η ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών, να καταργηθούν οι καταναγκασμοί και η εκμετάλλευση που η καπιταλιστική κοινωνία γεννά.

Η κοινωνία αυτή ιστορικά είναι η πρώτη που πρόσφερε πραγματικές ελευθερίες στη γυναίκα, της έδωσε δικαίωμα ψήφου τη στιγμή που για τα αστικά ανεπτυγμένα κράτη ήταν κάτι μακρινό. Σίγουρα η κοινωνία αυτή έθεσε τις βάσεις για μια ισοτιμία ανάμεσα στα δύο φύλα ολότελα διαφορετική από αυτήν που φαντάζονται το σημερινό σύστημα, η ΕΕ και οι πρόθυμοι απολογητές του, όπως διάφορες ΜΚΟ που δρουν μέσα στα πανεπιστήμια με "προοδευτική" σημαία».

Να σημειωθεί ότι μετά τις αντιδράσεις η ΦΥΛ.ΙΣ. σε ανάρτησή της αναφέρθηκε σε «προσωπικές απόψεις που εκφέρουν τα καλεσμένα σε εκδηλώσεις μας άτομα» και ότι «ουδέποτε έγινε προσπάθεια σύνδεσης της ιστορικής φιγούρας του Νίκου Μπελογιάννη με σεξιστικές συμπεριφορές».