ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Κοινή στρατηγική υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων
Τετάρτη 19 Μάη 2021

Eurokinissi

Τη διαμόρφωση όρων ικανοποιητικής κερδοφορίας για νέες επενδύσεις στον τομέα της «πράσινης Ενέργειας» ως φιλολαϊκή στροφή επιχείρησε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στην κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής με αντικείμενο τη λεγόμενη στρατηγική μετάβασης σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Ετσι, υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησής του να επισπεύσει τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης και προανήγγειλε ότι εντός των επόμενων μηνών θα υπάρξει ένας «νέος κλιματικός νόμος - πλαίσιο» που θα οδηγήσει τις σχετικές πολιτικές και τα κονδύλια του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης για τα επόμενα 30 χρόνια. Ο Κυρ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε μελέτη της «Mckinsey», σύμφωνα με την οποία η μετάβαση σε μία «πράσινη» οικονομία «μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν» εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η συζήτηση περί κλιματικής αλλαγής «διατρέχει οριζόντια όλο το ιδεολογικό φάσμα, καθώς αφορά σε μία απειλή εναντίον του πλανήτη μας». Κατέληξε την εισαγωγική του ομιλία του επισημαίνοντας βεβαίως τα τεράστια χρηματικά ποσά που θα κατευθυνθούν για διάφορες «φιλοπεριβαλλοντικές» μπίζνες όχι μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το νέο ΕΣΠΑ, υποσχόμενος προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι θα υπάρξει και το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο «με τολμηρές αποφάσεις» και «έξυπνες πολιτικές» αλλά και μεγάλη «κινητοποίηση δημοσίων πόρων» για να μετατραπεί η κλιματική κρίση «σε μία μεγάλη ευκαιρία»...

Πιο αναλυτικός σε ό,τι αφορά τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς της κυβέρνησης υπήρξε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της πολιτικής «ενεργειακής μετάβασης» για το επόμενο διάστημα. Οπως είπε, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης απανθρακοποίηση της οικονομίας μέχρι το 2050, με πρώτο βήμα την πλήρη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού συστήματος μέχρι το 2023, διοχετεύοντας για τους παραπάνω στόχους το 37% των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για επενδύσεις στον κλάδο της Ενέργειας, σε συνδυασμό με πρόσθετους πόρους από το ΕΣΠΑ. Συνολικά, για την επίτευξη της «πράσινης μετάβασης» προβλέπονται επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση στοχεύει στην απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023, πλην μίας που θα μετατραπεί για να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο το 2025, στην ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης Ενέργειας με πόρους 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην παροχή πόρων ύψους 1 δισ. ευρώ για υβριδικά συστήματα ΑΠΕ και αποθήκευσης στα νησιά κι επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, 2 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων με πρόβλεψη έως το 2030 να έχουν αναβαθμιστεί 600.000 κτίρια, 1 δισ. ευρώ για ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου, αλλά και τη δημιουργία ειδικού πλαισίου για τη χρήση υδρογόνου. Ειδικά για τις διασυνδέσεις των νησιών ο Κ. Σκρέκας ανέφερε ότι εκτός από τη διασύνδεση της Κρήτης που βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης αυτό το διάστημα, αναμένεται να ξεκινήσει η διασύνδεση των Δωδεκανήσων το 2025 και να ολοκληρωθεί το 2027, ενώ η διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου το 2025 και το 2029, αντίστοιχα.

Τέλος, αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι στόχος είναι μέχρι το 2030 ένα στα τρία νέα οχήματα που κυκλοφορεί στη χώρα να είναι ηλεκτρικό, βάσει του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη, αλλά και τα επόμενα που θα ακολουθήσουν.

Με κάποιες μικρές ...παραλλαγές

Η κοινή στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και των άλλων αστικών κομμάτων με τη ΝΔ που, πέρα από διάφορες παραλλαγές, έχει ως πρώτο μέλημα την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, έγινε παραπάνω από ορατή στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή.

Χαρακτηριστικά, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πέρκα είπε ότι «είναι αδήριτη η ανάγκη ενός νέου κλιματικού νόμου», ωστόσο εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι δεν φροντίζει για την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού «η Ελλάδα είναι 9η σε ό,τι αφορά το ύψος χρηματοδότησης του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν πάρει από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης 1,2 δισ. και 2 δισ. και εμείς 755 εκατ. μόνο». Δείχνοντας ποιο είναι το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης» που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια είπε ότι «το μοντέλο "πράσινης ανάπτυξης" αποκλειστικά με όρους αγοράς, όπως προωθείται από τη ΝΔ, θα επιδεινώσει τις χωροκοινωνικές ανισότητες και θα προκαλέσει νέες "φούσκες", αποκλεισμούς και κρίσεις».

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, πρόσθεσε ότι το κόμμα του ήταν αυτό που έθεσε «εγκαίρως το ζήτημα του κλιματικού νόμου» και μίλησε για «σοβαρή παρακαταθήκη του κυβερνητικού μας έργου, που συνέβαλε αποφασιστικά στους στόχους της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης και της αναθεώρησης του αναπτυξιακού προτύπου με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο»... Ο βουλευτής του ίδιου κόμματος Σ. Φάμελλος εκθείασε τις δήθεν ρηξικέλευθες «προτάσεις Μπάιντεν» για το περιβάλλον, οι οποίες, όπως είπε, κάνουν την ΕΕ «να φαίνεται συντηρητική».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά, απηύθυνε πρόσκληση προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλουν όλοι μαζί στη διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που θα οδηγήσουν σε ένα διακομματικό θεσμικό πλαίσιο, για την «πράσινη ανάπτυξη», «χωρίς ιδεοληψίες και κομματικές σκοπιμότητες ώστε στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα στη Γλασκόβη η χώρα μας να έχει κλιματικό νόμο». Πρόσθεσε πως «εμείς πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι είναι ώρα για συναίνεση». Συμπλήρωσε ότι «το κλειδί είναι η συνεργασία των επιχειρήσεων με τους ειδικούς και τους πολίτες». Συνολικά σημείωσε ότι η πρόταση του ΚΙΝΑΛ αποτελεί «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» που θα χρηματοδοτηθεί με «την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης».

Για ελάχιστο όφελος από το Ταμείο Ανάκαμψης έκανε λόγο ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Β. Βιλιάρδος, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο χρέος της χώρας. Ενώ από το ΜέΡΑ25 ο Κρ. Αρσένης, αφού εμφάνισε το κόμμα του ως το μόνο φιλοπεριβαλλοντικό και τα έβαλε με το ΚΚΕ λέγοντας ότι «είναι υπέρ των εξορύξεων αρκεί να μην τις κάνουν οι πολυεθνικές», τελικά στο διά ταύτα είπε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στον διάλογο για τον κλιματικό νόμο αρκεί η συζήτηση να μην είναι προσχηματική...