ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Υποσχέσεις Μπλίνκεν για ανοικοδόμηση της Γάζας... που ισοπεδώθηκε με τις «πλάτες» των ΗΠΑ
Τετάρτη 26 Μάη 2021

Copyright 2021 The Associated

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Μπ. Νετανιάχου
Την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα αποκαΐδια της τελευταίας δολοφονικής ισραηλινής επίθεσης με τις «πλάτες» των ΗΠΑ, με τους πάνω από 250 νεκρούς, τα εκατοντάδες κατεστραμμένα κτίρια και τους δεκάδες χιλιάδες ξεσπιτωμένους, υποσχέθηκε χτες από την Ιερουσαλήμ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ξεκινώντας από το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη την περιοδεία του στην περιοχή, με επόμενους σταθμούς Ιορδανία και Αίγυπτο.

Στη Ραμάλα ο Μπλίνκεν υποσχέθηκε οικονομική «ανθρωπιστική βοήθεια», επαναλειτουργία του αμερικανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ (που είχε κλείσει επί Τραμπ) και μεσοπρόθεσμη ενεργοποίηση της διπλωματίας.

Οι συναντήσεις στην Ιερουσαλήμ

Σε πρώτο πλάνο βρέθηκε ξανά η στήριξη των ΗΠΑ στο... «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι πραγματοποιεί «αποστολή» στην περιοχή για να διεκπεραιώσει τέσσερις στόχους που του ανέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος: Να εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ, να ξεκινήσει συνεργασία με τις χώρες της περιοχής ώστε να επιτευχθούν περισσότερη σταθερότητα και μείωση των εντάσεων σε Δυτική Οχθη και Ιερουσαλήμ, να υποστηρίξει την επείγουσα χορήγηση βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας με σκοπό την ανοικοδόμηση, δίχως να επωφεληθεί η ισλαμική «Χαμάς», και να συνεχίσει τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων με τον παλαιστινιακό λαό και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την «ολόπλευρη ενίσχυση» των σχέσεων με το Ισραήλ και πως οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν στη Βιέννη σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα θα συνεχιστούν παράλληλα με την αντιμετώπιση των «αποσταθεροποιητικών προσπαθειών του Ιράν στην ευρύτερη περιφέρεια».

Σε σχέση με τις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Αράβων, αντιδραστικών ομάδων Εβραίων και δυνάμεων καταστολής σε πόλεις του Ισραήλ ο Μπλίνκεν εξήρε τη στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που συμφώνησε πως θα πρέπει οι συγκρούσεις «να καταδικάζονται από όπου και αν προέρχονται».

Πάντως έως και χτες συνεχιζόταν το μπαράζ τρομοκρατικών συλλήψεων κυρίως νεαρών Αράβων από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες «εσωτερικής ασφάλειας» στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ο Μπ. Νετανιάχου από την πλευρά του απαίτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να αναγνωρίσει το Ισραήλ σαν «εβραϊκό κράτος», ενώ επέμεινε ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών στη Βιέννη, εκφράζοντας την ελπίδα οι ΗΠΑ να μην επιστρέψουν στην ίδια συμφωνία που είχαν υπογράψει το 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Συνάντηση Μπλίνκεν - Αμπάς στη Ραμάλα

Αργότερα χτες το απόγευμα ο Α. Μπλίνκεν μετέβη στη Ραμάλα, όπου συνάντησε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, ευχαριστώντας τον για τον ρόλο του στην επίτευξη εκεχειρίας.

Ο Μπλίνκεν υποσχέθηκε στον Αμπάς την επαναλειτουργία του αμερικανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ χωρίς να την προσδιορίσει χρονικά, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή. Ανέφερε έκτακτη χρηματοδότηση 75 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Παλαιστίνιους, πέρα από τα 5,5 εκατομμύρια που είπε πως θα δοθούν για την ανοικοδόμηση της Γάζας και άλλα 32 εκατομμύρια δολάρια για «ανθρωπιστικές ανάγκες».

Εθεσε επίσης κάποιους όρους - προϋποθέσεις για μελλοντική διαπραγμάτευση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε μονομερείς ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν τις προοπτικές για δίκαιη, βιώσιμη ειρήνη. Χωρίς βέβαια να πει κουβέντα για το βασικό, δηλαδή τη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή, στις «μονομερείς ενέργειες» συμπεριέλαβε: Δραστηριότητες εβραϊκών εποικισμών, κατεδαφίσεις σπιτιών, προσάρτηση εδαφών, παρακίνηση - προτροπή σε βία, ή αποζημίωση ατόμων που συμμετέχουν σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Ξεκαθάρισε πάντως πως η παρούσα φάση δεν είναι κατάλληλη για άμεσες διπλωματικές διαβουλεύσεις, αλλά «για βήματα που θα πρέπει να ληφθούν» για την αποκατάσταση της ζημιάς από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, είδε υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το κράτος της Παλαιστίνης, για την οποία ευχαρίστησε τον Α. Μπλίνκεν και εξέφρασε την ελπίδα πως το μέλλον «θα είναι γεμάτο από διπλωματικές δραστηριότητες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του Κουαρτέτου» (το απαρτίζουν ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ).

Νέα δολοφονία Παλαιστίνιου

Στο φόντο των επαφών του Αμερικανού ΥΠΕΞ, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις στη Δυτική Οχθη.

Χτες, Ισραηλινοί πράκτορες με πολιτικά χτύπησαν θανάσιμα τον νεαρό Παλαιστίνιο Αχμαντ Τζαμίλ Φαχντ στο πλαίσιο εφόδου σε παλαιστινιακά εδάφη.

Ο νεαρός αφέθηκε να πεθάνει αιμόφυρτος στο χώμα από ακατάσχετη αιμορραγία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μόνο όταν ήταν πολύ αργά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα περιοδεία Μπλίνκεν για τη διασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων (2024-01-09 00:00:00.0)
Με τη στήριξη ΗΠΑ - G7 - ΕΕ οι ισραηλινές θηριωδίες στη Γάζα (2023-12-09 00:00:00.0)
Διπλωματική κινητικότητα στο φόντο της στυγνής κατοχής (2023-02-04 00:00:00.0)
Παρέμβαση των ΗΠΑ στη λογική εξίσωσης θύτη - θύματος (2022-04-21 00:00:00.0)
Σχέδια Τραμπ για νέο αραβοϊσραηλινό παζάρι (2017-05-23 00:00:00.0)
Ισραηλινές επιδρομές και ενόψει της επίσκεψης Μπους (2008-01-03 00:00:00.0)