ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
«Κοκοράκι» των ευρωατλαντικών σχεδίων έως τη Βαλτική
Τετάρτη 26 Μάη 2021

«Βασιλικότερη του βασιλέως» συνέχισε και χτες η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τη στήριξη του ευρωατλαντικού σχεδιασμού παρέμβασης στα εσωτερικά της Λευκορωσίας, με αφορμή την απαράδεκτη αναγκαστική προσγείωση του επιβατικού αεροσκάφους στο Μινσκ.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της Συνόδου, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε ικανοποίηση για τις αποφάσεις της ΕΕ σε βάρος της Λευκορωσίας, διεκδικώντας «πρωταγωνιστικό ρόλο» στην επιβολή κυρώσεων, λέγοντας πως «εμείς παίξαμε έναν σημαντικό ρόλο ώστε να κάνουμε το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων πιο σκληρό, να ζητήσουμε με ξεκάθαρο τρόπο την απελευθέρωση του Προτάσεβιτς και της Σάπεγκα, να ζητήσουμε την επιβολή κυρώσεων όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε επιχειρήσεις της Λευκορωσίας, που έχουν ένα σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στη χώρα. Και να ζητήσουμε επίσης από το Συμβούλιο να εξετάσει την επιβολή επιπλέον τομεακών οικονομικών κυρώσεων», τόνισε σε μια ...επίδοση διαπιστευτηρίων σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ κ.λπ. για τη συνέργεια στην ευόδωση του σχεδιασμού τους.

Επανέλαβε εξάλλου τα περί κρατικής αεροπειρατείας από μέρους της κυβέρνησης Λουκασένκο, «πράξη η οποία απλά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή εντός της ΕΕ», είπε, κάνοντας γαργάρα ότι ακριβώς η ΕΕ είναι που έχει αποδεχτεί τέτοιες πρακτικές ακόμα και στον εναέριο χώρο της, εφόσον τότε βόλευε τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό.

Για τη φημολογούμενη εμπλοκή πρακτόρων που επιβιβάστηκαν μαζί με τον συλληφθέντα στο αεροσκάφος στην Αθήνα, ισχυρίστηκε πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι οποιοσδήποτε εντός του αεροσκάφους συμμετείχε στη διαδικασία εκτροπής του αεροσκάφους από την πορεία του και την προσγείωσή του τελικά στο Μινσκ αντί του Βίλνιους όπου επρόκειτο να προσγειωθεί». Χαρακτήρισε αυτά τα λεγόμενα «φήμες οι οποίες είναι παντελώς ανυπόστατες», ενώ είπε ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει καμία εκτίμηση, καμία πληροφορία πως υπάρχει οποιαδήποτε εμπλοκή της Ρωσίας στο περιστατικό.

Σημειωτέον, χτες, με δεδομένη τη στοίχισή τους σε μια ακόμα βρωμοδουλειά των ΗΠΑ και της ΕΕ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «έστησαν καβγά» για την «αποτελεσματικότητα» της ΕΥΠ και ποιος έκανε ως κυβέρνηση την Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι» των μυστικών υπηρεσιών. Εκείνοι, που έχουν κάνει τη χώρα ορμητήριο των ευρωατλαντικών υπηρεσιών και μηχανισμών, και δεν δίστασαν να προτείνουν τα προηγούμενα χρόνια την εγκατάσταση της σχολής πρακτόρων της ΕΕ στην Ελλάδα!

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου, για την εξέλιξη της πανδημίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πρόταση για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid έγινε αποδεκτή, προσδοκώντας, όπως είπε, να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν, με ενιαίους κανόνες πια που «θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών εντός ΕΕ», καθώς «έχει ξεχωριστή σημασία για τα κράτη του νότου τα οποία είναι πιο εξαρτημένα από τον τουρισμό».

Σε μια υπενθύμιση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με «όπλο» το εμβόλιο είπε πως στην ΕΕ «έχουμε δεσμευτεί μέχρι τέλος του έτους να δωρίσουμε άνω των 100 εκατ. εμβολίων σε τρίτες χώρες, έτσι ώστε να είμαστε και εδώ πρωταγωνιστές ως ΕΕ στην παγκόσμια προσπάθεια η οποία γίνεται να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία». Επ' αυτού, και με την κριτική ότι Ρωσία και Κίνα πήραν κεφάλι στις σχετικές εξαγωγές και δωρεές, επέμεινε ότι η ΕΕ ουδέποτε περιόρισε τις εξαγωγές εμβολίων.

Τέλος, για τα ζητήματα των «πράσινων» μπίζνες που επίσης συζητήθηκαν στη Σύνοδο, ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στην κυβέρνησή του είναι «πολύ πιο τολμηροί στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» παραπέμποντας και στα «σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτή τη μετάβαση με πρόσθετους πόρους χρηματοδότησης», όπως τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι διασφαλίζει πόρους και πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο στη λεγόμενη πράσινη οικονομία, φορτώνοντας ενεργειακή φτώχεια, ανεργία και νέα χαράτσια στο λαό.