ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Κλιμακώνουν τη δράση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο
Πέμπτη 27 Μάη 2021

Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς
Η οργάνωση της πάλης ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, βρίσκει το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς και τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμής του σε μια περίοδο ανασύνταξης της λειτουργίας και της δράσης τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της περιοχής.

Μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο 1,5 χρόνο περίπου, εν μέσω πανδημίας, στοχεύοντας στην αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, στη λήψη των αποφάσεων και τη λειτουργία των σωματείων και στις κινητοποιήσεις, καθώς και της ίδιας της παρέμβασης του Εργατικού Κέντρου και των Σωματείων στους χώρους δουλειάς. Τα αποτελέσματα φάνηκαν στην απεργία στις 6 Μάη, αλλά και στις πρωτοβουλίες των σωματείων για κλιμάκωση του αγώνα, με Γενικές Συνελεύσεις, ενημέρωση των εργαζομένων, συσκέψεις κ.ά.

Ταυτόχρονα, η δράση αυτή συνδυάστηκε με τις πρωτοβουλίες για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού από την πανδημία, αλλά και την έκφραση αλληλεγγύης και στήριξης του πολύμηνου αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

«Πριν από ένα χρόνο δεν υπήρχε τέτοια λειτουργία. Προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία του ΔΣ Εργατικού Κέντρου και των σωματείων, να κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους για συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις και στις δράσεις, να αναδείξουμε ζητήματα όπως η υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων, ενώ παράλληλα επιδιώξαμε συνεργασία με τα σωματεία του δημόσιου τομέα», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Κώστας Κολιούσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς. Και προσθέτει: «Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής φάνηκαν στις 6 Μάη, στην απεργιακή κινητοποίηση και στη συγκέντρωση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και την πρώτη απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στη δράση για την κλιμάκωση της πάλης μετά την απεργία στις 6 Μάη, ο Κώστας Κολιούσης αναφέρει: «Δεν μείναμε εκεί. Στηρίξαμε τις πρωτοβουλίες των σωματείων για ενημέρωση των εργαζομένων και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και στις πλατείες. Πήραμε απόφαση για απεργία στις 23 Μάη ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και μαζί με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιφρουρήσαμε την απεργία έξω από δύο καταστήματα που επιχείρησαν να λειτουργήσουν. Επίσης, πήραμε απόφαση για κήρυξη απεργίας ενάντια στο νομοσχέδιο πριν κατατεθεί στη Βουλή και την Τρίτη 25 Μάη πραγματοποιήσαμε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σωματείων. Πολλά Σωματεία αυτές τις μέρες προχωρούν σε Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το περιεχόμενο του τερατουργήματος που φέρνει η κυβέρνηση και να αποφασίσουν πώς θα κλιμακώσουμε τον αγώνα».

Η πρωτοβουλία στα Σωματεία και στους εργαζόμενους

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς το βράδυ της Τρίτης, όπου εκτός από εκπροσώπους των σωματείων της δύναμής του, συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων του Δημόσιου, των συνταξιούχων αλλά και του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου.

Στις τοποθετήσεις τους οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν το αντεργατικό τερατούργημα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι έρχεται να ισοπεδώσει τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ τόνισαν την ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα για το μπλοκάρισμα του νομοσχεδίου.

Στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τις επιπτώσεις τους στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της η Νατάσα Τάτση, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. «Μας λένε ότι είναι εκσυγχρονισμός να δουλεύουμε 10 και 13 ώρες τη μέρα, με απλήρωτες υπερωρίες, με δουλειά την Κυριακή και με σωματεία που θα ελέγχονται απευθείας από την εργοδοσία και το υπουργείο», σημείωσε μεταξύ άλλων, καλώντας σε ενίσχυση του απεργιακού μετώπου που συγκροτείται για απεργιακή κινητοποίηση πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.

«Αν αυτό το νομοσχέδιο θεωρείται πρόοδος, τότε κάτι πάει λάθος», ανέφερε ο Ταξιάρχης Θεοδωρόπουλος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Λιβαδειάς, τονίζοντας ότι τα πρωτοβάθμια σωματεία θα πρέπει να παίξουν κομβικό ρόλο στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο, αλλά και παράλληλα να μπουν σε φάση διεκδίκησης.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πελέκης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Οικοδόμων Λιβαδειάς, τόνισε ότι «το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται» και κάλεσε σε ζωντανή συζήτηση στα σωματεία και στις συνελεύσεις για την κλιμάκωση της δράσης.

Σε ενότητα και αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο, αλλά και για να καταργηθεί στην πράξη αν ψηφιστεί, κάλεσε ο Λουκάς Γκικόπουλος, από το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Λιβαδειάς, το οποίο το απόγευμα της Τετάρτης σε Γενική Συνέλευση πήρε απόφαση για συμμετοχή στην απεργία του Δημοσίου στις 3 Ιούνη.

Από την πλευρά επίσης των σωματείων του Δημοσίου, η Βαγγελιώ Κλάδου, γραμματέας του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λιβαδειάς, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό αλλά και των επιπτώσεων των νόμων που έχουν ψηφιστεί, μεταξύ αυτών και του ΣΥΡΙΖΑ, για την ευελιξία στο χρόνο εργασίας των γιατρών.

Επίσης τη στήριξη στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μετέφερε και ο Λουκάς Αλεξίου από τον Αγροτικό Σύλλογο Λιβαδειάς, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό αφορά και τους βιοπαλαιστές αγρότες, καθώς αρκετοί από αυτούς είτε αναγκάζονται να φύγουν από τα χωράφια και τα ζώα τους, είτε αναγκάζονται να κάνουν και διάφορες άλλες δουλειές για να τα βγάλουν πέρα.