Απεβίωσε ο τελευταίος επιζών των Διεθνών Ταξιαρχιών
Πέμπτη 27 Μάη 2021

Απεβίωσε προχτές, σε ηλικία 101 ετών, στη Γαλλία, ο τελευταίος επιζών των Διεθνών Ταξιαρχιών, στις οποίες στρατολογούνταν εθελοντές απ' όλο τον κόσμο για να πολεμήσουν εναντίον των φασιστικών δυνάμεων στον Ισπανικό Εμφύλιο (1936 - '39).

Ο Ζοσέπ Αλμουδέβερ Ματέου γεννήθηκε στη Μασσαλία και είχε διπλή υπηκοότητα, γαλλική και ισπανική. Εντάχθηκε στον στρατό των Δημοκρατικών το 1936 σε ηλικία 17 ετών και πολέμησε στο Τερουέλ, όπου τραυματίστηκε. Αφού ανάρρωσε, κατατάχθηκε στις Διεθνείς Ταξιαρχίες. Αιχμαλωτίστηκε στο Αλικάντε το 1939, όταν οι Δημοκρατικοί έχασαν τον πόλεμο, και έζησε για κάποια περίοδο σε φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οταν αποφυλακίστηκε, αγωνίστηκε κατά του φασιστικού καθεστώτος μεταξύ 1944 - '47 και στη συνέχεια έφυγε εξόριστος στη Γαλλία. Η ιστορία του αποτυπώθηκε στο ντοκιμαντέρ «The Last Brigadier» (2018).

Σε ανάρτησή του, το ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας (PCTE) τιμά τον Ματέου, τονίζοντας ότι αποτέλεσε «ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά παραδείγματα του προλεταριακού διεθνισμού».