ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Δίνουμε "τρόπο" στην οργή - "Ανάσα" ο αγώνας για να νικήσει η ζωή»

Στο επίκεντρο και η διεκδίκηση ελεύθερων χώρων και υποδομών άθλησης

Σάββατο 29 Μάη 2021 - Κυριακή 30 Μάη 2021

Επίδειξη BMX στον Εύοσμο
Τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ έχουν ήδη απλωθεί σε όλη τη χώρα, μεταφέροντας το σύνθημα «Δίνουμε "τρόπο" στην οργή - "Ανάσα" ο αγώνας για να νικήσει η ζωή!».

Οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ προετοιμάζουν αυτά τα Φεστιβάλ τους με συσκέψεις προετοιμασίας, ομάδες που δουλεύουν κοινές εργασίες, συζητούν ιδέες για το περιεχόμενο και τις μορφές των εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνει το Φεστιβάλ τους, «βάζουν στο παιχνίδι» φίλους και συμμαθητές τους και κάνουν και δική τους υπόθεση την προετοιμασία του.

Αποτέλεσμα είναι ένας πλούτος δράσεων που προηγείται των Φεστιβάλ και κορυφώνεται με τις μαθητικές αυτές γιορτές, που βάζουν στο επίκεντρό τους όλα όσα προβληματίζουν τους μαθητές σήμερα, τις συνθήκες που έζησαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους στην πανδημία, το σχολείο που έχουν ανάγκη, τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, τον αθλητισμό, την τέχνη, την ένταση της καταστολής, την πολιτική επικαιρότητα. Κι όλα αυτά ξεδιπλώνονται με μεγάλη πολυμορφία, από συζητήσεις και συνεντεύξεις μέχρι ανοιχτά καλλιτεχνικά μαθήματα, θεατρικά σκετς και αναλόγια, ομαδικά παιχνίδια, εικαστικά δρώμενα, προβολές, συναυλίες και πολλά άλλα.

Η ΚΝΕ με τα Μαθητικά της Φεστιβάλ και συνολικά την πολύμορφη δραστηριότητα στο πλαίσιο αυτών δίνει βήμα στους χιλιάδες μαθητές που έχουν ανάγκη να εκφραστούν, να δημιουργήσουν, να ξεσκάσουν, να αισθανθούν όμορφα και αισιόδοξα. Να στείλουν το πιο δυνατό μήνυμα πως τα όνειρα για τη ζωή και το μέλλον τους θα τα κατακτήσουν με τους αγώνες τους!

Αυτό το Σαββατοκύριακο τέτοιες μαθητικές γιορτές προγραμματίζονται:

Στην Αττική:

Περιστέρι 29/5, Μενίδι 29/5, Πετρούπολη 29/5, Ζωγράφου 30/5, Καισαριανή 29/5, Κορυδαλλός - Νίκαια 29/5, Κερατσίνι 30/5, Καλλιθέα 29/5, Μπραχάμι 30/5, Γκύζη 29/5, Νέος Κόσμος 29/5, Νέο Ηράκλειο 29/5, Λούτσα 29/5.

Τουρνουά μπάσκετ στη Λάρισα
Στην Κεντρική Μακεδονία:

Λευκός Πύργος 29/5, Πολίχνη 28-29/5, Χορτιάτης 29/5, Νεάπολη 28/5.

Σε άλλες περιοχές:

Λευκάδα 29/5, Ιεράπετρα 29/5, Λάρισα 29/5, Βόλος 28/5, Κομοτηνή 29/5, Ξάνθη 29/5, Λαμία 29/5, Χαλκίδα 29/5, Γρεβενά 30/5, Καστοριά 29/5, Σάμος (Μυτιληνιοί) 29/5, Λαγκάδα Χίου 30/5.

Η ανάγκη των μαθητών για δωρεάν και σύγχρονες αθλητικές υποδομές στο επίκεντρο!

Ξεχωριστή πλευρά στα Μαθητικά Φεστιβάλ, ως στοιχείο προετοιμασίας, εμπλοκής μαθητών, προπαγάνδισης αλλά και γνωριμίας της ΚΝΕ με ακόμα περισσότερους μαθητές, είναι τα αθλητικά τουρνουά.

Ειδικά φέτος, μετά από τόσους μήνες εγκλεισμού, οι μαθητές πραγματικά συμμετέχουν μαζικά, ξεδίνουν και περνούν δημιουργικά ένα ελεύθερο απόγευμά τους.

Παράλληλα, ο προβληματισμός την περίοδο της πανδημίας για αυτά τα ζητήματα έχει αυξηθεί.

-- Γιατί να μην υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στη γειτονιά μας;

-- Γιατί δεν δίνονται χρήματα από κυβερνήσεις, Περιφέρειες, δήμους για να αναβαθμιστούν υπάρχουσες υποδομές;

-- Γιατί ιδιωτικοποιούνται χώροι και πάρκα που τα έχουμε τόσο πολύ ανάγκη;

Ενδεικτική είναι μια ανταπόκριση από ένα αθλητικό τουρνουά στη Θεσσαλονίκη, που πήραμε προ ημερών:

«Το Σάββατο 22 Μάη στην πλατεία Ευόσμου, στην καρδιά των δυτικών συνοικιών, πραγματοποιήθηκε επίδειξη BMX με την παρουσία δεκάδων μαθητών, σε κλίμα ενθουσιασμού!

Ιεράπετρα
Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές της περιοχής διατρανώνουν το αίτημά τους για πάρκα ΒΜΧ και συνολικά χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας.

Η διοργάνωση της συγκεκριμένης δραστηριότητας ήρθε σαν απάντηση στην ανάγκη εκατοντάδων μαθητών σήμερα για τέτοιους χώρους, και στις γειτονιές μας αλλά και σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Οι ελλείψεις σε τέτοιες υποδομές δεν είναι φαινόμενο που το συναντάμε πρώτη φορά, αφού στις γειτονιές μας δεν υπάρχουν ούτε γήπεδα, ούτε πάρκα αναψυχής, ούτε δημόσια γυμναστήρια για να μπορεί κανείς να αθληθεί ελεύθερα, χωρίς να χρειάζεται να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αναδείχθηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου υπήρχε μεγάλη ανάγκη από τη μαθητική κοινότητα, και όχι μόνο, για εξωτερικούς χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας.

Από τις συζητήσεις που έγιναν, φάνηκε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διεκδικούνται τέτοιοι χώροι, αφού το προηγούμενο διάστημα έγινε προσπάθεια συλλογής υπογραφών οι οποίες κατατέθηκαν στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Αυτό που έμεινε σαν συμπέρασμα είναι ότι για να κατακτήσουμε στο σήμερα τις ανάγκες μας, οι οποίες είναι αυτονόητες, χρειάζεται συλλογική δράση και διεκδίκηση, όχι μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά συνολικά.

Οι μαθητές για ακόμη μια φορά απέδειξαν με τη στάση τους πως δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια, όπως έχουν κάνει από την αρχή της χρονιάς και νίκησαν, έτσι θα κάνουν και τώρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαθητικά Φεστιβάλ σε πολλές πόλεις και γειτονιές (2024-04-27 00:00:00.0)
Δίνουν «ανάσα» στον αγώνα για να νικήσει η ζωή! (2021-06-02 00:00:00.0)
Ρίχνει «άγκυρα» στον Πειραιά στις 29 και 30 Ιούνη (2018-06-27 00:00:00.0)
Με φροντίδα για πάρκα και πλατείες... (2017-09-07 00:00:00.0)
Στον Πειραιά αύριο και μεθαύριο (2008-06-26 00:00:00.0)
Μαθητικές φεστιβαλικές συναντήσεις (2007-06-06 00:00:00.0)