ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ
Δεν διορθώνεται, είναι μόνο για τα σκουπίδια!

Πολύ μαζική η χτεσινή διαδήλωση στην Αθήνα

Σειρά παίρνει η απεργιακή κλιμάκωση για να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς σε όλη τη χώρα

Παρασκευή 4 Ιούνη 2021

Από τη συγκέντρωση στα Προπύλαια
«Το νομοσχέδιο έκτρωμα να αποσυρθεί - Κάτω τα χέρια από το 8ωρο»: Με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία που γέμισε το κέντρο της πόλης και κατέληξε στο Σύνταγμα, χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν την απαίτησή τους να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων το νομοσχέδιο.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το τερατούργημά της (σήμερα αναμένεται η κατάθεσή του), σωματεία και εργαζόμενοι προετοιμάζουν την απεργιακή τους απάντηση. «Στις 10 Ιούνη απεργούμε» ήταν το σύνθημα σε κάθε μπλοκ διαδηλωτών, σε κάθε σωματείο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

«Πρόοδος δεν είναι η σύγχρονη σκλαβιά, καμία θυσία για τα αφεντικά», φώναξαν συνδικάτα από κλάδους της Βιομηχανίας, οικοδόμοι και μεταλλεργάτες. «Λάστιχο ωράριο, λάστιχο ζωή, οργανώσου τώρα για την ανατροπή», ήταν το κάλεσμα των εργαζομένων και των σωματείων στο Εμπόριο, στον Επισιτισμό - Τουρισμό, στις Τηλεπικοινωνίες. «Δεν χαρίζουμε το 8ωρο στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας», ένωσε τη φωνή της με τα σωματεία η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Η 10ωρη δουλειά είναι σύγχρονη σκλαβιά», διαμήνυσαν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, ενώ με προμετωπίδα το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας διαδήλωσαν οι αυτοαπασχολούμενοι πίσω από το πανό της ΟΒΣΑ.


Τα χτεσινά μεγάλα συλλαλητήρια έγιναν η δυνατή φωνή της ταξικής πάλης, το βήμα για να ακουστεί η αγωνία κάθε εργαζόμενου ενάντια στη βαρβαρότητα που εντείνεται, για να οργανωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η κρίσιμη απεργιακή αναμέτρηση της Πέμπτης 10 Ιούνη.

Το αντεργατικό τερατούργημα δεν παίρνει «μερεμέτισμα»

«Δεν παίρνει μερεμέτισμα αυτό το τερατούργημα, είναι μόνο για τα σκουπίδια. Τώρα να σημάνει απεργιακός ξεσηκωμός», κάλεσε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Υπενθύμισε ότι εκατοντάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα βρίσκονται «επί ποδός πολέμου» από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Μίλησε για τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι αποτελεί «πάγια απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων, των μεγαλοεργοδοτών, των εφοπλιστών», και αναφέρθηκε στο περιεχόμενό του, που χτυπάει τη συνδικαλιστική δράση, τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας κ.ο.κ.

«Στην απεργία στις 10 Ιούνη θα νεκρώσουν τα λιμάνια, τα εργοστάσια και όλες οι επιχειρήσεις. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην εργοδοτική και κυβερνητική τρομοκρατία. Αυτή είναι η απαραίτητη κλιμάκωση όσων αγώνων προηγήθηκαν το τελευταίο δεκάμηνο, για να ακολουθήσουν νέοι, ακόμα πιο μαζικοί, ακόμα πιο μαχητικοί. Για να πάρει η κυβέρνηση πίσω το νομοσχέδιο - έκτρωμα», υπογράμμισε.

Γεμάτη διαδηλωτές η Σταδίου
«Οσους νόμους και να φέρουν, να μας υποτάξουν δεν θα καταφέρουν», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, κλιμακώνουμε τη δράση μας σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την πολιτική του, με τα τσιράκια τους μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της αντίστασης και της αντεπίθεσης για σύγχρονους όρους και συνθήκες δουλειάς και ζωής».

Αφετηρία ακόμα πιο βάρβαρης επίθεσης το νομοσχέδιο

Τις συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης και εντατικοποίησης στον κλάδο του Εμπορίου και το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, που τώρα με το νομοσχέδιο νομιμοποιείται, μετέφερε στον χαιρετισμό του ο Μιλτιάδης Κρητικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Μιλώντας αναλυτικά για την κατάσταση στον κλάδο, αναφέρθηκε στην «κάθε είδους ευέλικτη σχέση εργασίας», στον «κανόνα» της μαύρης και απλήρωτης εργασίας, δηλαδή σε όλα εκείνα που το νομοσχέδιο έρχεται να δώσει τη «χαριστική βολή» με τη 10ωρη δουλειά, που θα είναι η αφετηρία ακόμα πιο βάρβαρης επίθεσης. «Να γίνει η νύχτα μέρα για να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Να κλείσουν εκατοντάδες χώροι δουλειάς, να μετρηθούν χιλιάδες νέοι απεργοί», σημείωσε.