Επαφές του γγ του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ
Τρίτη 8 Ιούνη 2021

Copyright 2021 The Associated

Από τη χτεσινή υποδοχή του γγ του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Λ. Οστιν
Στις ΗΠΑ μετέβη χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ενόψει της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής στις 14 Ιούνη στις Βρυξέλλες, αλλά και της συνάντησης Μπάιντεν - Πούτιν.

Στην ατζέντα της συνάντησης Μπάιντεν - Στόλτενμπεργκ συμπεριλαμβάνονταν θέματα για την προσαρμογή της «διατλαντικής σχέσης ασφαλείας» στο φόντο «προκλήσεων από Ρωσία και Κίνα», ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων και της κλιματικής αλλαγής. Θα συζητούνταν επίσης η διαμόρφωση «ισότιμης κατανομής ευθυνών» για τις στρατιωτικές δαπάνες των χωρών του ΝΑΤΟ.

Σε δηλώσεις του, ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέφερε την «πρόσκληση» προς τη Μόσχα να συμμετάσχει «το συντομότερο δυνατόν» στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, λέγοντας πως «έχουμε πολλά να συζητήσουμε για το κοινό συμφέρον του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας».

Η Ρωσία «δεν αποφεύγει τον διάλογο με το ΝΑΤΟ και είναι έτοιμη για μια πραγματική συζήτηση για τα ζητήματα της κλιμάκωσης και της πρόληψης συμβάντων», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.