ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στις επικουρικές συντάξεις το επόμενο χτύπημα της κυβέρνησης

Μετά το αντεργατικό τερατούργημα που συζητιέται τώρα στη Βουλή

Τετάρτη 9 Ιούνη 2021

Δεν πρόλαβε το αντεργατικό τερατούργημα για τα Εργασιακά να πάει στη Βουλή και η κυβέρνηση άρχισε τις τροχιοδεικτικές βολές για την επόμενη επίθεση που σχεδιάζει, αυτήν τη φορά στο Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας βιάζονται ώστε μέσα στο κατακαλόκαιρο να ψηφιστεί ο νόμος που έχουν στα συρτάρια τους για την Επικουρική, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2022.

Στόχος τους είναι η αποκοπή των επικουρικών συντάξεων από τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και η ιδιωτικοποίησή τους, η παράδοση της νέας γενιάς στα αρπακτικά των αγορών, χωρίς καμία εγγύηση για το ύψος της σύνταξής της μετά το τέλος του εργασιακού βίου της, η μετατροπή και της σύνταξης σε «ατομική υπόθεση», ενώ στον αντίποδα οι εισφορές αυτές, που υπολογίζονται σε πάνω από 80 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου, θα γίνουν «καύσιμο» για την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Τσακλόγλου χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό, δηλώνοντας ότι «οι επενδύσεις είναι το καύσιμο της ανάπτυξης, αν δεν έχεις επενδύσεις δεν έχεις ανάπτυξη. Οι επενδύσεις φυσικά και έχουν ρίσκο, όμως οι μεγάλες οι αποδόσεις είναι εκεί που βρίσκεται το μεγάλο ρίσκο».

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να μη φανεί το αγκίστρι κάτω από το δόλωμα που ρίχνει η κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας λένε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη στην περίπτωση που «κάτι μπορεί να πάει τελείως στραβά και να έχουμε αρνητικές αποδόσεις. Εκεί μπαίνει το Δημόσιο, το οποίο λέει, σου δίνω εγγύηση ότι η σύνταξη την οποία θα πάρεις θα είναι τουλάχιστον ίση με τις εισφορές τις οποίες έχεις καταβάλει σε πραγματικούς όρους, δηλαδή αφού λάβουμε υπόψη μας και τον πληθωρισμό».

Αυτό που δεν λέει ο υπουργός είναι ότι αυτή η «εγγύηση» είναι τρύπια, δεν θα καλύπτει ούτε τη μισή σύνταξη απ' αυτή που αποδίδεται σήμερα και θα περιορίζεται μόνο στις εισφορές και στον πληθωρισμό, καθιστώντας τους συνταξιούχους ζητιάνους.

Με την ίδια «εγκυρότητα» και προκλητικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, όπου ενώ νομοθετεί τη 10ωρη εργασία ισχυρίζεται πως κατοχυρώνει το 8ωρο, στην ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης επαναλαμβάνει το παραμύθι πως «οι αποδόσεις που έχουν αυτά τα συστήματα είναι πάρα πολύ ικανοποιητικές. Δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα η σύνταξη που θα πάρουν οι ασφαλιζόμενοι του νέου συστήματος θα είναι πολύ ψηλότερη από αυτή που θα τους έδινε το παλιότερο σύστημα». Ούτε καφετζού να ήταν ο υφυπουργός, που βγαίνει δημόσια και τροφοδοτεί το παραμύθι των καλύτερων συντάξεων με αποδείξεις του τύπου «κατά πάσα πιθανότητα»!