ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ
Τώρα «συνιστάται» εμβολιασμός με «AstraZeneca» μόνο για τους άνω των 60

Με «ατομική ευθύνη» και η επιλογή εμβολιαστικού σχήματος

Τρίτη 15 Ιούνη 2021

INTIME NEWS

Τη «σύσταση» για διακοπή των εμβολιασμών με την πρώτη δόση του σκευάσματος της «AstraZeneca» στους κάτω των 60 ετών ανακοίνωσε χτες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού (ΕΕΕ), Μαρία Θεοδωρίδου.

Σε μία ακόμα κίνηση που προσθέτει σύγχυση, αφού στην πεπατημένη της ατομικής ευθύνης φορτώνει στους εμβολιαζόμενους άλλο ένα «δίλημμα» σε σχέση με το τι να επιλέξουν ως προς τον εμβολιασμό τους, η αρμόδια επιτροπή επικαλέστηκε τα στοιχεία της διασποράς για να τεκμηριώσει την εισήγησή της. Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι «αυτές είναι οι επιλογές - κάντε ό,τι θέλετε με το εμβόλιό σας», σε μία ακόμα επιζήμια εφαρμογή του δόγματος της ατομικής ευθύνης. Και αυτή η τακτική επιβεβαιώνει ότι οι όποιες «επιλογές» έχουν σαν αφετηρία τους αφενός την τροφοδοσία με συγκεκριμένα μόνο εμβόλια, με βάση τις συμφωνίες της ΕΕ και τους επιχειρηματικούς - γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, αφετέρου την επιδημιολογική επιτήρηση και τη φαρμακοεπαγρύπνηση, που είναι σμπαράλια εξαιτίας της ρημαγμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σημειωτέον, άλλωστε, το ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται μόλις στο 27% (το 40,5% έχει εμβολιαστεί με μία δόση), με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για «τείχος ανοσίας» μέχρι τον Σεπτέμβρη, ενώ εδώ και 7 μήνες μεταθέτει από βδομάδα σε βδομάδα τον εμβολιασμό όσων ανθρώπων αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Χτες ο γγ της ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ξανά ότι «είμαστε στην τελική φάση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού και τέλος μήνα - αρχές Ιούλη, με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών (...) η αμοιβή των γιατρών θα είναι από το κράτος».

Η ΕΕΕ με την εισήγησή της σημειώνει ότι για τα άτομα 60 ετών και άνω «το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί σαφώς του κινδύνου από θρόμβωση με θρομβοπενία που μπορεί να εκδηλωθεί μετά από αυτόν», εξ ου και η σχετική «σύσταση», που μετατρέπει σε προσωπική επιλογή το τι θα κάνει ο καθένας.

Εξηγώντας το ...μενού των επιλογών, στη χτεσινή ενημέρωση σημειώθηκε ότι όσα άτομα 30-59 ετών επιθυμούν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της «AstraZeneca», επειδή εκτιμούν ότι έχουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο νόσησης με COVID-19 λόγω των συνθηκών και του τρόπου ζωής τους, ή/και προκρίνουν τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, θα είναι δυνατό να επιλέξουν το εμβόλιο αυτό.

Και, βέβαια, όσοι έχουν ήδη κάνει την 1η δόση με «AstraZeneca» θα συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο και με τη 2η δόση.

Από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται όσοι μετά την πρώτη δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία, οπότε η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Επίσης, άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Τέλος, άτομα κάτω των 30 ετών που για οποιονδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της «AstraZeneca» και για τα οποία συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν (!) να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της «AstraZeneca».

Παρά τα παραπάνω, η ΕΕΕ επανέλαβε ότι δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα η αποτελεσματικότητα του μεικτού σχήματος εμβολιασμού (πρώτη δόση με το εμβόλιο της «AstraZeneca», δεύτερη δόση με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, δηλ. εμβόλιο της «Moderna» ή της «Pfizer») ως προς την προστασία που παρέχει από τη νόσο COVID-19.

Και επισημαίνει ότι «ο εμβολιασμός με το μεικτό σχήμα προκαλεί συχνότερα ήπιες ή μέτριας βαρύτητας αντιδράσεις μετά τη 2η δόση (π.χ. πόνος στη θέση της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση κ.λπ.)».

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης έγινε αναφορά και στο ζήτημα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπου συνιστάται ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 για όλα τα φυσικά πρόσωπα που πρόκειται να συμμετάσχουν στη θεραπεία.

Σχετικά με όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό, η μία δόση, που συνιστάται στους 6 μήνες, έχει τον χαρακτήρα της επαναληπτικής δόσης. Για όσους έχουν νοσήσει και έχουν προγραμματίσει πρώτη δόση, θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού στο 6μηνο. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν νοσήσει ενώ ανέμεναν τη 2η δόση. Για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου ομάδα Α που έχουν νοσήσει με COVID-19, απαιτούνται 2 δόσεις εμβολίου.

Μεγάλες καθυστερήσεις χτες στο εμβολιαστικό κέντρο της ΔΕΘ

Με καθυστέρηση και μεγάλη αναμονή των πολιτών ξεκίνησαν χτες οι εμβολιασμοί στο εμβολιαστικό κέντρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το εμβολιαστικό κέντρο λειτούργησε την Κυριακή προκειμένου να εξυπηρετήσει τους διπλωμάτες που διαμένουν στην πόλη και οι οποίοι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της «AstraZeneca». Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προκύψει καθυστέρηση στην έναρξη των εμβολιασμών χτες το πρωί, για περίπου 1,5 ώρα, καθώς χρειάστηκε χρόνος για να επανέλθει το σύστημα με τα δεδομένα που απαιτούνται για τη χορήγηση του εμβολίου της «Moderna».