ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Θωρακίζετε το αντεργατικό οπλοστάσιο σε βάρος της συλλογικής δράσης των εργαζομένων
Πέμπτη 17 Ιούνη 2021

Eurokinissi

«

Ως ΚΚΕ θέλουμε την οργάνωση της οικονομίας, της παραγωγής με τέτοιο τρόπο που να ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων, να έχει στο επίκεντρό της την ικανοποίηση των συνολικών διευρυμένων κοινωνικών αναγκών», γιατί αυτό το επιτρέπει πλέον η εκτίναξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, με την οποία «μπορούν οι εργαζόμενοι σε λιγότερο χρόνο να παράγουν περισσότερα, να αμείβονται καλύτερα και έτσι να έχουν μεγάλο ελεύθερο χρόνο για πολιτισμό, αθλητισμό, δημιουργική ενασχόληση». «Από πότε αυτό είναι μεσαίωνας και συντηρητισμός», όπως λένε μονότονα οι βουλευτές της ΝΔ συκοφαντώντας τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ, «και όχι άλμα της ανθρωπότητας στην απελευθέρωσή της από τη σκλαβιά της μισθωτής εργασίας; Αυτό είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, στη συζήτηση στη Βουλή.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό ικανοποιεί στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου για όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία. Στρατηγική την οποία υπηρετούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ «το συνεχίζει» από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Το νομοσχέδιό σας είναι συνέχεια των προηγούμενων αντεργατικών νόμων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όλοι σας έχετε ως κοινή συνισταμένη την προσαρμογή των εργαζομένων στις ανάγκες των επιχειρήσεων, στις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας, την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας πως «άλλωστε, όλα αυτά συγκεντρώνονται σε αυτό που όλοι σας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τονίζετε ως βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ».

«Ολοι μαζί από κοινού προχωράτε στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Στα χαρτιά 8ωρο, 10ωρο και βάλε στην πράξη. Εμείς ως ΚΚΕ είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφής διευθέτησης του χρόνου εργασίας είτε μέσα από συλλογικές διαδικασίες είτε ατομικές», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, για να προσθέσει: «Αλήθεια, θα διευθετήσετε και τον ύπνο; Θα μάθετε τον κόσμο να κοιμάται 2 και 3 ώρες και να δουλεύει τις υπόλοιπες; Θυμίζει την ιστορία του Χότζα που όταν έμαθε ο γάιδαρός του να μην τρώει ψόφησε».

Αναφέρθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ όσον αφορά αυτές που κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα τις εμφανίζουν ως θετικές, ανέφερε ότι «δεν είναι τίποτα άλλο από το καρότο, το τυρί στη φάκα, που ακυρώνονται από τις απάνθρωπες πια συνθήκες εργασίας» που διαμορφώνονται.

Ειδική αναφορά έκανε και στις διατάξεις που θωρακίζουν το αντεργατικό οπλοστάσιο σε βάρος της συλλογικής δράσης των εργαζομένων, τονίζοντας ότι «προσπαθείτε να φτιάξετε κρατικά και εργοδοτικά σωματεία».

«Εσείς - τόνισε - υπερασπίζεστε την εργατική αριστοκρατία της ΓΣΕΕ, με τα ΜΑΤ έκανε το συνέδριο για να ξανακαθίσει στην καρέκλα του ο Παναγόπουλος», για να επισημάνει ότι «αυτό που στην πραγματικότητα βρίσκεται στο στόχαστρο όλων σας - άλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το έγκλημα σε βάρος της απεργίας που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ - είναι το ταξικό κίνημα, τα ταξικά σωματεία που υπερασπίζονται τον εργαζόμενο από την εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς. Ολα τα υπόλοιπα περί κοινωνικού συνεταιρισμού, συνεργατικού κινήματος και διάφορα μετακαπιταλιστικά, οδηγούν στην προσπάθεια χειραγώγησης του εργατικού κινήματος, στο να μπουν οι εργαζόμενοι κάτω από σημαίες της εργοδοσίας».