ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δίνουμε τη μάχη ασυμβίβαστα με τις δυσκολίες, προωθούμε ακούραστα τη στρατηγική του Κόμματος
Σάββατο 19 Ιούνη 2021 - Κυριακή 20 Ιούνη 2021

Μέσα στη «φωτιά της μάχης» για την οργάνωση της πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, δύο μέρες μετά τη μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση της 10ης Ιούνη και παραμονές της νέας απεργίας, πραγματοποιήθηκε η 6η Συνδιάσκεψη της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με την οποία κορυφώθηκε στην Αττική η προσυνεδριακή διαδικασία.

Στη Συνδιάσκεψη υπερψηφίστηκαν ομόφωνα οι Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο, ενώ εκλέχτηκε νέα Επιτροπή Περιοχής, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε Γραμματέα της τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Τις διαδικασίες παρακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η κορυφαία αυτή διαδικασία για τη μεγαλύτερη Οργάνωση του Κόμματος ήταν το πρώτο μεγάλο «σώμα» που συνεδρίασε στο ανακαινισμένο κτίριο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, με τους αντιπροσώπους να θαυμάζουν από κοντά τα αποτελέσματα των εργασιών και να αποδίδουν στο Κόμμα προσωπικές εισφορές για το έργο, οι οποίες έφτασαν τα 5.000 ευρώ.

Στον απόηχο των μεγάλων μαχών στις οποίες πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές τους τελευταίους μήνες, τόσο η εισήγηση στη Συνδιάσκεψη όσο και οι αντιπρόσωποι με τις ομιλίες τους, στο πνεύμα των Θέσεων, μετέφεραν πλούσια πείρα, σκέψεις για να βελτιωθούν η καθοδηγητική δουλειά, η παρέμβαση στο εργατικό κίνημα με άξονα τους στόχους της ανασύνταξης, για να περάσει συνολικά η Οργάνωση σε νέα φάση ανόδου της πλατιάς ιδεολογικοπολιτικής δουλειάς για την ισχυροποίηση του Κόμματος και τη συσπείρωση δυνάμεων γύρω του.

Επίσης, αποτυπώθηκε η μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνουν τα μέλη του Κόμματος στην Αττική για να κερδίσουν νέες δυνάμεις στο πλάι του ΚΚΕ, ειδικά στις εργατογειτονιές, όπου η αντιπαράθεση θα είναι σκληρή τόσο με τη ΝΔ και τη γραμμή της για «εθνική ομοψυχία για να βγούμε από το τούνελ της κρίσης» όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ, που επικεντρώνει με την παρέμβασή του σε περιοχές με αυξημένη την επιρροή του Κόμματος.

«Δεν θα χαριστούμε σε καμιά αδυναμία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά αντιπρόσωπος στη Συνδιάσκεψη, αποτυπώνοντας το μαχητικό και ασυμβίβαστο με τις δυσκολίες κλίμα που πρέπει να επικρατήσει στην Οργάνωση. Με συναίσθηση ότι η δουλειά της ΚΟ Αττικής είναι καθοριστικής σημασίας για όλο το Κόμμα, αφού ξεδιπλώνεται στην έδρα του αστικού κράτους, σε μια περιοχή που συγκεντρώνεται το 35% του πληθυσμού και πρωταγωνιστεί στους κλάδους βιομηχανικής δραστηριότητας και υπηρεσιών, η Συνδιάσκεψη έθεσε υψηλούς στόχους για το επόμενο διάστημα ειδικά για την κομματική οικοδόμηση, για τη διαμόρφωση ενός γερού δικτύου Κομματικών Οργανώσεων στα εργοστάσια, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εκεί όπου συγκεντρώνεται η εργατική τάξη.

Ο αστικός σχεδιασμός στην Αττική στον αντίποδα των σύγχρονων λαϊκών αναγκών

Οπως αναδείχθηκε στη Συνδιάσκεψη, το αστικό σχέδιο ανάπτυξης για την Αττική αποτελεί τμήμα του ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου της άρχουσας τάξης για τη χώρα, του σχεδιασμού δηλαδή για τη «γεωπολιτική αναβάθμιση» και την ανάδειξή της σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν οι βασικές προτεραιότητες του αστικού σχεδιασμού, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επενδύσεις στις μεταφορές, στον συνεδριακό και υψηλού επιπέδου Τουρισμό, στην «πράσινη» Ενέργεια και τις σύνοδες δραστηριότητες στην αλυσίδα μεταφοράς - αποθήκευσης, με τους αντιπροσώπους να φωτίζουν με συγκεκριμένα παραδείγματα το γεγονός ότι πρόκειται για σχέδιο που υπονομεύει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, την ανάγκη επιθετικής προβολής της πολιτικής πρότασης του Κόμματος, της στρατηγικής αντιπαράθεσης με τον αστικό σχεδιασμό, τις θέσεις των αστικών κομμάτων, το ρόλο της Περιφέρειας και των δήμων.

Από τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς στο λιμάνι του Πειραιά όπως και συνολικά στο λιμενικό σύστημα της Αττικής, την ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα και την «κορωνίδα» της επένδυσης στο Ελληνικό, μέχρι τις παρεμβάσεις για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων στο κέντρο της Αθήνας αλλά και τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη του εμπορευματικού - διαμετακομιστικού κέντρου στο Θριάσιο, αναδείχτηκε ότι όρος για να υλοποιηθούν οι βασικές αυτές κατευθύνσεις είναι το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, η ένταση της εκμετάλλευσης, η υποβάθμιση της ζωής εκατομμυρίων εργαζομένων που ζουν κι εργάζονται στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, η χρεοκοπία και τα λουκέτα για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους.

Αναδείχθηκαν, επίσης, οι σφοδροί ανταγωνισμοί ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, αλλά και ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως συμβαίνει ειδικά στον Πειραιά και το Θριάσιο, με επίκεντρο το λιμάνι και τις ναυπηγικές εγκαταστάσεις, με τις αντιπαραθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να εξηγούν τελικά κάθε κίνηση κυβερνήσεων, αστικών κομμάτων, Τοπικής Διοίκησης και μεγαλοεργοδοσίας.

Η ανάγκη αναβάθμισης της ιδεολογικής δουλειάς, ενίσχυσης αυτού του στοιχείου όχι ως ενός «παράλληλου προγράμματος», αλλά ενταγμένου σε όλη τη δραστηριότητα της Οργάνωσης αναδείχτηκε τόσο από την εισήγηση όσο και από πολλές τοποθετήσεις. Για παράδειγμα, αναδείχτηκε η αξία της επεξεργασίας - κωδικοποίησης του μετώπου γύρω από ζητήματα της ιδεολογικής και πολιτικής πάλης και του πώς αυτά εκφράζονται σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Επίσης, η προσπάθεια επεξεργασίας της αντιπαράθεσης από Τομεακές Οργανώσεις, όπως της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών για την τηλεργασία, της ΤΟ ΑΕΙ - Ερευνας για την πολύμορφη προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου στους φοιτητές κ.λπ.

Σημαντική πλευρά που αναδείχθηκε τόσο από την εισήγηση όσο και από τις τοποθετήσεις είναι αυτή της παρέμβασης του Κόμματος στη νεολαία, της ολόπλευρης καθοδηγητικής στήριξης στην ΚΝΕ, του ρόλου των μελών του Κόμματος στη διαπαιδαγώγηση και την καθοδήγηση των ΚΝίτικων δυνάμεων, στην οικοδόμηση και ισχυροποίηση της Νεολαίας του Κόμματος. Μεταφέρθηκε πείρα από τις μαθητικές κινητοποιήσεις, από τη δράση στις σχολές κατάρτισης και τα ΑΕΙ.

Η σκέψη μας να ξεκινάει από τη στρατηγική του Κόμματος

Σε πολλές τοποθετήσεις φωτίστηκε το τι σημαίνει στην πράξη η «σκέψη μας να ξεκινάει από τη στρατηγική του Κόμματος», τι σημαίνει να παίρνει μέτρα η κάθε ΚΟ για τον χώρο που δρα, τα οποία να υπηρετούν την προώθηση της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ στους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, στη βιομηχανική ζώνη της ΒΔ Αττικής, όπου η πανδημία εξαπλώθηκε στους μεγάλους χώρους δουλειάς, εκτός από την ανάγκη για μέτρα προστασίας η Οργάνωση ανέδειξε ότι η υπερμετάδοση του ιού σχετίζεται με τον ίδιο τον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής, με κριτήριο τη μεγιστοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους, με την εντατικοποίηση στα εργοστάσια, που κάνουν τους εργαζόμενους πιο ευάλωτους, ανοίγοντας και από αυτήν τη σκοπιά τη συζήτηση για την πρόταση διεξόδου του Κόμματος.

Αντίστοιχα μεταφέρθηκε πείρα από την παρέμβαση της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, για να αποκαλυφθεί ο παρασιτικός ρόλος του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία του λαού, για την αντιπαράθεση με τη λογική της «ατομικής ευθύνης», μια διαπάλη που δεν έμεινε μέσα στις υγειονομικές μονάδες αλλά απλώθηκε σε όλα τα επίπεδα, με τους κομμουνιστές υγειονομικούς να παίζουν καθοριστικό ρόλο: Και μέσα από τη δράση τους και μέσα από τη δουλειά τους και μέσα από την αρθρογραφία τους στον «Ριζοσπάστη».

Στο μέτωπο της αντιλαϊκής διαχείρισης των απορριμμάτων, εκτός από το αίτημα να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, η Οργάνωση αναδεικνύει τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για φιλολαϊκή διαχείριση, π.χ. με προτεραιότητα στην ανακύκλωση, οι οποίες όμως υπονομεύονται από τον σχεδιασμό με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Στο παραλιακό μέτωπο, που αποτελεί τη βιτρίνα του τουριστικού κεφαλαίου, η Οργάνωση δείχνει με χειροπιαστά παραδείγματα ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν συνδέεται με τις ανάγκες των εργαζομένων, αφού την ίδια στιγμή κλείνουν υγειονομικές μονάδες, υποβαθμίζεται το μοναδικό νοσοκομείο της περιοχής κ.ο.κ.

Ενώ με κριτήριο την παρέμβαση στην εργατική τάξη μέσα από κάθε πρωτοβουλία που αναπτύσσουν οι Οργανώσεις μεταφέρθηκαν πείρα και παραδείγματα από την προσπάθεια συνοικιακών Οργανώσεων να συζητήσουν και να οργανώσουν την πάλη με εργαζόμενους, όπως π.χ. με εμποροϋπαλλήλους για τα ζητήματα της Υγείας, αλλά και σε διάφορα ακόμα μέτωπα να υπάρχει συντονισμός δράσης ανάμεσα σε κλαδικές και εδαφικές Οργανώσεις. Αντίστοιχα και μέσα από την παρέμβαση των κομμουνιστών σε συλλόγους γονέων, όπου, όπως είπαν αντιπρόσωποι, «πιάσαμε επαφή με εργατόκοσμο και ειδικά νέες γυναίκες, πλέον χτίζουμε δεσμούς με εργαζόμενους γονείς, που δεν είχαν καμιά σχέση με το Κόμμα και που έλεγαν "τι δουλειά έχουν τα κόμματα στα σχολεία;"». Το πείσμα να αξιοποιείται κάθε δυνατότητα για να καλλιεργείται η αμφισβήτηση μεταφέρθηκε και από τους εκπαιδευτικούς, όπως με την ενδιαφέρουσα πείρα από τη συζήτηση με μαθητές γύρω από τον εργάσιμο χρόνο, την ώρα που οι κυβερνήσεις και η ΕΕ προωθούν τα «εργαστήρια δεξιοτήτων».

Ακούραστα στη μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος

Πλούσια ήταν η πείρα που μεταφέρθηκε από τη δράση των κομμουνιστών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και από τη δουλειά για την προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας. Σε τοποθετήσεις αντιπροσώπων από κλαδικές Οργανώσεις αναδείχθηκαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία της απεργίας στις 10 Ιούνη, τα αποτελέσματα που έχει η πολύχρονη προσπάθεια σε χώρους δουλειάς, όπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά απεργοί. «Η δουλειά μας λειτουργεί σωρευτικά, κι αυτό φάνηκε για παράδειγμα σε εργοστάσια που απέργησαν μαζικά εργαζόμενοι χωρίς να το περιμένουμε, εκφράστηκε δηλαδή μια παρέμβαση χρόνων», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από την ΤΟ Βιομηχανίας. «Είχαμε μωρομάνες που κατέβηκαν για πρώτη φορά σε κινητοποιήσεις, που απέργησαν για πρώτη φορά στη ζωή τους, που κράτησαν στα χέρια τους "Ριζοσπάστη" επειδή έγραφε για τον αγώνα που δίνουν στο χώρο δουλειάς τους», μεταφέρθηκε επίσης από την ΤΟ Χρηματοπιστωτικού. Επιβεβαιώθηκε από τοποθετήσεις αυτό που «εισπράττουν» οι κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς, το ότι το κύρος του Κόμματος είναι ανεβασμένο στα μάτια πιο πολλών εργαζομένων, υπάρχει κόσμος που προσεγγίζει το Κόμμα, «κι αυτό σχετίζεται με την προσπάθεια να δουλέψουμε με τη στρατηγική μας στο κίνημα, όπως κάναμε στο μέτωπο της πανδημίας αλλά και μπροστά στο χτύπημα του 8ωρου», σημειώθηκε σε τοποθέτηση.

Αποτυπώθηκε επίσης η πείρα από τη μάχη που δόθηκε ενάντια στη νοθεία και τον εργατοπατερισμό στις συνδικαλιστικές οργανώσεις τα προηγούμενα χρόνια, μια μάχη που βοήθησε να αναδειχθούν οι δύο γραμμές στο κίνημα, ο προσανατολισμός για τη δράση στα σωματεία που βοηθάει να απεγκλωβίζονται δυνάμεις. Μια δράση που είχε αποτελέσματα, όπως οι 5 απεργίες τα τελευταία χρόνια με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ σε απεργοσπαστικό ρόλο, ή οι κορυφαίοι σταθμοί όπως η περσινή και η φετινή Πρωτομαγιά.

Την ίδια στιγμή δεν κρύφτηκαν οι ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως άλλωστε εντοπίζονται και στο 3ο κείμενο των Θέσεων, οι οποίες αναλύθηκαν και στην εισήγηση της ΕΠ της ΚΟ Αττικής στη Συνδιάσκεψη. «Δεν επαναπαυόμαστε. Η απάντηση του κινήματος παραμένει αναντίστοιχη με το μέγεθος της επίθεσης», σημειώθηκε. Η Οργάνωση στρέφει την προσοχή της στις υποκειμενικές αδυναμίες που αφορούν την παρέμβαση των κομμουνιστών στο συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να ξεπεραστούν σε ό,τι μας αφορά καθυστερήσεις στην ανασύνταξη του κινήματος. Γιατί, όπως μεταφέρθηκε, απαιτείται συνδυασμός της ιδεολογικής παρέμβασης του Κόμματος στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και βαθιά συνείδηση ότι για να τραβηχτεί η εργατική τάξη στον αγώνα είναι απαραίτητη η άνοδος της ικανότητας διαμόρφωσης πλαισίων για τα δικαιώματα και τις ανάγκες της, επεξεργασίας σχεδίου, μορφών δράσης, επικοινωνίας, στόχων κινητοποίησης δυνάμεων, ιεραρχήσεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση απασχόλησαν πλευρές όπως η συμμετοχή στα σωματεία, η συσπείρωση περισσότερων συνδικάτων με το ΠΑΜΕ, η λειτουργία των σωματείων που στα ΔΣ πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις, αλλά και η δουλειά σε σωματεία με αρνητικούς συσχετισμούς, η προσπάθεια αλλαγής τους.

Δηλαδή η αναβάθμιση της δουλειάς για την άνοδο του βαθμού οργάνωσης της εργατικής τάξης, που οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία έχουν σταθερά στο στόχαστρο. Πλευρά αυτής της αναβάθμισης είναι η επιμονή στη διαμόρφωση πλαισίων πάλης σε κάθε χώρο και κλάδο, με κριτήριο το τράβηγμα νέων δυνάμεων στην πάλη. Αποτυπώθηκε, για παράδειγμα, στη συζήτηση ότι η συμβολή στην επεξεργασία συμβάσεων σε κλάδους, όπως στη Ναυπηγοεπισκευή, στις Κατασκευές, στις Τηλεπικοινωνίες, στο Χρηματοπιστωτικό είχε επίδραση ως ένα βαθμό και στη βελτίωση της συμμετοχής νέων σε ηλικία εργαζομένων.

Θα τα καταφέρουμε!

«Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε»: Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η 6η Συνδιάσκεψη της ΚΟ Αττικής, με τις αποφάσεις της και τις Θέσεις για το 21ο Συνέδριο να συγκροτούν το πολιτικό σχέδιο θέτοντας ψηλά τον πήχη, επιδιώκοντας να κερδίσουμε νέες δυνάμεις γύρω από το Κόμμα, να φέρουμε αποτελέσματα στην κομματική οικοδόμηση, στην ανασύνταξη του κινήματος και στην προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας.