ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ούτε βήμα πίσω!

Ενισχύονται τα μπλόκα στα σύνορα. Εκατοντάδες τρακτέρ πραγματοποιούν ολιγόωρα κλεισίματα των κόμβων προς τα σύνορα

Τετάρτη 30 Γενάρη 2002

«Ούτε βήμα πίσω», διακηρύττουν οι αγρότες της Μακεδονίας και από χτες ενισχύουν τα σημεία συγκέντρωσης που έχουν στηθεί από την Κυριακή και τη Δευτέρα. Στις Σέρρες παραμένουν στη γέφυρα Πετριτσίου, στο δρόμο προς το Τελωνείο του Προμαχώνα. Στα Τελωνεία των Ευζώνων και της Δοϊράνης προς την ΠΓΔΜ, βρίσκονται από χτες και οι αγρότες του Κιλκίς.

Πολλές εκατοντάδες τρακτέρ βρίσκονται για τρίτη μέρα σήμερα στον οδικό κόμβο προς Προμαχώνα και Κιλκίς, μπλοκάροντας κατά διαστήματα τη μετακίνηση στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Οι αγρότες των Σερρών, παρά την επιχείρηση εκφοβισμού που εκδηλώθηκε χτες με την «επίσκεψη» του εισαγγελέα και την εγκατάσταση στην περιοχή 100 και πλέον ανδρών των ΜΑΤ και της Αστυνομίας, δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Κόντρα στην προσπάθεια αυτή, χτες σε όλη τη διάρκεια της μέρας έφταναν και νέες δυνάμεις από τα χωριά της επαρχίας Βισαλτίας αλλά και ευρύτερα από το νομό. «Μπροστά στον αγώνα της επιβίωσης τι είναι 80 και 100 χιλιόμετρα δρόμος;», δηλώνουν οι αγρότες. «Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε μέχρι τη δικαίωση», λέει ο Χ. Βαρούτης.

Χτες, με απόφαση της ΣΕΑ, έκλεισαν το δρόμο από τις 10.30 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και μετά από τις 3 το μεσημέρι έως και τις 6.30 το απόγευμα. Σήμερα αναμένεται εκ νέου αποκλεισμός του τελωνείου από τις 10 το πρωί ενώ στη διάρκεια του αποκλεισμού θα ενισχυθεί το μπλόκο με κτηνοτρόφους από την περιοχή της Ηράκλειας κλπ.

Από χτες το μεσημέρι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Κιλκίς έχουν εγκατασταθεί στα σύνορα και πραγματοποιούν ολιγόωρους αποκλεισμούς. Οι δυνάμεις του Πολυκάστρου παρατάχθηκαν στο Τελωνείο των Ευζώνων. Στη διάρκεια της χτεσινής μέρας, απέκλεισαν το τελωνείο από τις 12.45 έως και τις 3.30 το μεσημέρι. «Θύματα» του αποκλεισμού έπεσαν και δυνάμεις του ΝΑΤΟ που επέστρεφαν από το Κόσσοβο. «Σουηδοί τουρίστες κουρασμένοι από την ειρήνη που επέβαλαν», σχολίασε καυστικά ο κυρ Γιώργος, κτηνοτρόφος της περιοχής.

Eurokinissi

Από το αγροτικό μπλόκο στον Προμαχώνα
Τα τρακτέρ θα παρέμεναν παραταγμένα όλη τη νύχτα στην πλατεία του Τελωνείου, όπου οι αγρότες έχουν αφήσει 2 δρόμους για τη διέλευση των οχημάτων.

Αντίστοιχα κινήθηκαν και οι αγρότες που είχαν παραταγμένα τα τρακτέρ τους στη Νομαρχία του Κιλκίς. Χτες, λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, έφτασαν στο Τελωνείο της Δοϊράνης και μέχρι το βράδυ, κατά διαστήματα, απέκλειαν το δρόμο.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συγκέντρωση των αγροτών με τα μηχανήματά τους στην έξοδο των Γιαννιτσών, στον κόμβο της Παραλίμνης. Λίγο μετά το μεσημέρι και για μία ώρα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών και Κτηνοτρόφων του Νομού Πέλλας αποφάσισε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Εδεσσας-Θεσσαλονίκης. Μέχρι το βράδυ στο παραπάνω σημείο είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 500 τρακτέρ.

Στη Χαλκιδική τα μπλόκα γίνονται περισσότερα και ενισχύονται συνεχώς. Χτες το πρωί αγρότες του Πολυγύρου απέκλεισαν τη Νομαρχία για μια ώρα περίπου, ενώ εκπρόσωποί τους δήλωσαν ότι σήμερα θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι αγρότες στο μπλόκο της Σωζόπολης απέκλεισαν το δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανιών για τέσσερις ώρες περίπου. Αλλοι συνάδελφοί τους στη Νικήτη και στη Μεταμόρφωση παρέταξαν τα τρακτέρ τους στο δρόμο Ν. Μουδανιών-Μεταμόρφωσης, ενώ οι αγρότες της Παλαιόχωρας συγκεντρώθηκαν με τα μηχανήματά τους στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Αρναίας. Επίσης, παραμένουν στα μπλόκα που είχαν στήσει τις προηγούμενες μέρες οι αγρότες της Γαλάτιστας, της Ν. Φώκαιας, της Αφύτου και της Κασσάνδρας.

Eurokinissi

...Εφαγε ο Ανωμερίτης, κι ήρθε η σειρά του Δρυ
Στα Γρεβενά από τις 12 χτες το μεσημέρι παραγωγοί του νομού κατευθύνθηκαν στον κόμβο της Εγνατίας Οδού την οποία και απέκλεισαν για αρκετή ώρα.

Στην Πιερία αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στον κόμβο του Βρυκού κάτω από το Λιτόχωρο και στην αερογέφυρα του Αιγινίου.