Τους ξέμεινε το... χιόνι

Απόλυτη εμπορευματοποίηση από τους Αμερικανούς των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που αρχίζουν την Παρασκευή στη Γιούτα

Κυριακή 3 Φλεβάρη 2002

Sportidea

Ακόμα και οι ουρανοξύστες επιστρατεύτηκαν για τη διαφήμιση των αγώνων
Ευτυχώς που υπήρχε και το... χιόνι. Ετσι οι Αμερικανοί διοργανωτές άφησαν και κάτι απούλητο ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που αρχίζουν σε κάτι λιγότερο από μια βδομάδα (Παρασκευή 8 του Φλεβάρη-24 του Φλεβάρη) στο Σολτ Λέικ Σίτι. Βλέπετε, με τη φόρα που πήραν ενόψει των αγώνων, πάλι καλά δηλαδή που γλίτωσε και αυτό στο να μην καταλήξει σε καμιά πολυεθνική που θα υπερηφανευόταν για τη συμβολή της στο... πνεύμα του αθλητισμού!!! Ομως συνέβη σε άλλους τομείς, όπου τα πάντα έχουν πουληθεί και αγοραστεί. Ούτε η φλόγα δε γλίτωσε από τη μανία του «δούνε και λαβείν». Από τη στιγμή της άφιξής της στις ΗΠΑ αποδείχτηκε περίτρανα ότι το Ολυμπιακό Πνεύμα χάθηκε κάπου στον... Ατλαντικό. Ολη η διαδρομή που ακολουθήθηκε εντός ΗΠΑ ήταν μοιρασμένη κομμάτι κομμάτι σε διάφορες πολυεθνικές και εγχώριες εταιρίες, ενώ αυτή τη φορά οι Αμερικανοί ξεπέρασαν κάθε όριο. Κάποιος που θα μπορούσε να διαθέσει ένα σεβαστό ποσό θα γινόταν λαμπαδηδρόμος αφού είχε το δικαίωμα να μεταφέρει για ορισμένη απόσταση τη φλόγα. Τι καλύτερη διαφήμιση, λοιπόν, για τους έχοντες και κατέχοντες...

Πάντως, η μεγάλη εμπορευματοποίηση των αγώνων μη νομίζετε ότι θα απαλύνει τις πλάτες των Αμερικανών φορολογούμενων, αφού, όπως και να έχει, αυτοί είναι που θα κληθούν να πληρώσουν το... μάρμαρο. Ετσι, σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια (1,9 για την ακρίβεια) υπολογίζεται ότι θα κοστίσει η φετινή διοργάνωση, έξι φορές περισσότερο από την προηγούμενη Χειμερινή Ολυμπιάδα που είχαν φιλοξενήσει οι ΗΠΑ, το 1980, στη Λέικ Πλέσιντ. Οι φορολογούμενοι πολίτες πρόκειται να καλύψουν το 18% του συνολικού κόστους (342 εκατομμύρια δολάρια), ποσό που είναι σχεδόν διπλάσιο απ' αυτό που είχαν πληρώσει στη Χειμερινή Ολυμπιάδα του 1980. Επιπλέον, θα δαπανηθούν περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια ακόμη σε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Ηταν στραβό το κλήμα...

Sportidea

Με την παρουσία του σπουδαίου Μοχάμεντ Αλι οι Αμερικανοί προσπάθησαν να «χρυσώσουν το χάπι» ως προς τις κατακραυγές για την εμπορευματοποίηση της φλόγας
Η μεγάλη εμπορευματοποίηση των φετινών Χειμερινών Αγώνων απέδειξε για άλλη μια φορά την τακτική των ΗΠΑ, που φαίνεται να μην πτοούνται από τα παράπονα για τους Ολυμπιακούς του Λος Αντζελες το 1984 και της Ατλάντα το 1996, αλλά και τις φανφάρες των «αθανάτων» της ΔΟΕ για να σταματήσει αυτό το βιολί. Το θέμα είναι ότι ακόμα και τα μέλη της ΔΟΕ δε μας λένε το πώς... Αν βέβαια έχουν καθίσει να το σκεφτούν και δεν έχουν μείνει μόνο στα λόγια (πράγμα απίθανο). Ετσι ο δρόμος ήταν ανοιχτός για τους διοργανωτές του Σολτ Λέικ Σίτι. Και να ήταν μόνον αυτό... Η φετινή διοργάνωση θα μπορούσε να πει κανένας ότι είχε στραβώσει από την αρχή... Μερικά χρόνια πριν και συγκεκριμένα λίγο μετά την ανάληψη από το Σολτ Λέικ Σίτι. Για πρώτη φορά σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και μάλιστα πολύ πριν την επίσημη μέρα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, τουλάχιστον στις προηγούμενες διοργανώσεις. Γιατί όλα αυτά; Οχι βέβαια για κάτι το αγωνιστικό αλλά το αντίθετο. Οι αποκαλύψεις για δωροδοκίες μελών της ΔΟΕ προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ της αμερικανικής πόλης προκάλεσαν ισχυρούς τριγμούς, που απέδειξαν περίτρανα τι επικρατεί πίσω από την... κουρτίνα. Παράλληλα, όλη η ιστορία έδειξε ότι τελικά όλα αγοράζονται. Ακόμα και οι υποψηφιότητες.

Παραήταν... ευγενικοί!


Και το όνομα αυτού Τομ Γουέλς. Ποιος είναι ο κύριος; Ο επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης του Σολτ Λέικ Σίτι και η πέτρα του σκανδάλου. Ο Γουέλς κατηγορήθηκε ότι ήταν ο εγκέφαλος ενός σχεδίου που θα εξάλειφε την αποτυχία για τη διοργάνωση του 1998 (Ναγκάνο) και θα έφερνε τους επόμενους αγώνες στην πόλη. Το σχέδιο είχε έναν σκοπό: Να «εγκλωβιστούν» τα μέλη της ΔΟΕ που θα ψήφιζαν την πόλη για τους αγώνες του 2002 σε μια «μακροχρόνια» υποχρέωση στους Αμερικανούς. Γι' αυτό τον σκοπό λοιπόν δημιουργήθηκαν οι περίφημες «υποτροφίες». Σύμφωνα λοιπόν με το καταστατικό, εθνικές ολυμπιακές επιτροπές μπορούν να στέλνουν εξέχουσες προσωπικότητες των χωρών τους στα πανεπιστήμια και στα κολέγια της Γιούτα (εκεί ανήκει το Σολτ Λέικ) για σπουδές. Οπως γίνεται αντιληπτό, πολλά μέλη της ΔΟΕ δεν άφησαν να πάει χαμένη η ευκαιρία και έτσι πολλά παιδιά «αθανάτων» κατέληξαν να σπουδάζουν στις ΗΠΑ. Παράλληλα, το ταξίδι στις ΗΠΑ για επιθεώρηση των έργων έγινε ό,τι καλύτερο για πολλά μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που γυρνούσαν πίσω με διπλάσιες βαλίτσες προκειμένου να χωρέσουν τα... δώρα των Αμερικανών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ζαν Κλοντ Κανγκά από το Κονγκό, που υπολογίζεται ότι έλαβε δώρα αξίας περίπου 250.000 δολαρίων. Ο ίδιος μαζί με ακόμα 5 μέλη της ΔΟΕ αποβλήθηκαν από τους κόλπους της ομοσπονδίας μόλις έγιναν οι αποκαλύψεις. Ηταν η πρώτη αντίδραση της Ολυμπιακής Επιτροπής, που μετέπειτα συνέταξε μια σειρά αυστηρών ποινών για παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον. Οπως όμως εξήγησε και ο αθώος σήμερα (σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου της Γιούτα) Γουέλς, «αυτά είναι μόνο για το σόου», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αν το μαχαίρι έμπαινε στο κόκαλο θα έπρεπε να αποβληθούν το 80% των μελών.

Ο,τι κινείται... ελέγχεται

Τα γεγονότα της 11ης του Σεπτέμβρη στους δίδυμους πύργους έχουν κάνει τους Αμερικανούς να χάσουν τον ύπνο τους. Από την πρώτη στιγμή ο νους όλων πήγε για το τι θα γίνει στους αγώνες. Ετσι, αυτό που αποφάσισαν να γίνει ήταν να αυξηθούν τα ήδη αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Αλλωστε, η περίπτωση των Ολυμπιακών στην Ατλάντα (με την έκρηξη βόμβας στο πάρκο δίπλα στο Ολυμπιακό Χωριό) είχε αποδείξει ότι το σύστημα... έμπαζε.

Το ποσό της συνολικής δαπάνης για τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να αγγίξει τα 310 εκατ. δολάρια. Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν αυστηρή αστυνόμευση στην πόλη από άνδρες των ειδικών δυνάμεων και της εθνοφρουράς, ενώ μαχητικά αεροπλάνα θα περιπολούν συνεχώς για τον φόβο αεροπορικής επίθεσης. Για τις μέρες των αγώνων μάλιστα θα δημιουργηθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Γιούτα. Παράλληλα, σε διάφορα σημεία της πόλης θα υπάρχουν φάρμακα, μάσκες, ώστε να προφυλαχτεί ο κόσμος σε περίπτωση μιας βιοχημικής επίθεσης. Γενικά τα μέτρα είναι πρωτοφανή και η κάθε κίνηση στους δρόμους θα ελέγχεται.

Πάντως, η ασφάλεια δεν είναι το μόνο πρόβλημα των αγώνων. Την οργανωτική επιτροπή φαίνεται να απασχολεί και το κυκλοφοριακό, αφού έντονη αναμένεται να είναι η κίνηση στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Interstate 80 που οδηγεί στο Σολτ Λέικ Σίτι. Στο συγκεκριμένο δρόμο, συνήθως κινούνται 1.500 αυτοκίνητα την ώρα, όμως τις μέρες των αγώνων ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέβει στα 7.000 οχήματα, τα οποία θα προσπαθούν να φτάσουν στα τέσσερα σημεία διεξαγωγής αγώνων που υπάρχουν στην περιοχή.