ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ
«Τίτλοι τέλους» σε μια σπουδαία καριέρα
Τρίτη 29 Ιούνη 2021

Eurokinissi Sports

Ενας από τους σπουδαιότερους παίκτες που ανέδειξε το ελληνικό μπάσκετ, ο Βασίλης Σπανούλης, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση και το φινάλε στην επιτυχημένη καριέρα του.

Λίγες μέρες μετά και τον νέο τραυματισμό του, που του στέρησε την ευκαιρία να αγωνιστεί με την Εθνική ομάδα στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά του Καναδά, ο παίκτης του Ολυμπιακού προχώρησε στην ανακοίνωση της αποχώρησής του από τα παρκέ μέσα από μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτηση στον λογαριασμό του στα social media. Αναφέρθηκε στην προσωπική του πορεία, κάνοντας λόγο για μια «δύσκολη αλλά όχι στενάχωρη απόφαση», αφού όπως τόνισε «σε όλη αυτή την πορεία το μπάσκετ μου έδωσε και του έδωσα τα πάντα». Σημειώνει δε μεταξύ άλλων ότι κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του απλά «να παίξει μπάσκετ».

Μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του ο Σπανούλης δέχτηκε πληθώρα μηνυμάτων αναγνώρισης της προσφοράς του στον αθλητισμό, με αναρτήσεις στο διαδίκτυο και επίσημες ανακοινώσεις από αθλητές όλων των σπορ σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, από ομάδες, αθλητικούς φορείς και ομοσπονδίες, πολιτικά πρόσωπα.

Στην 22χρονη διαδρομή του στο μπάσκετ ο Σπανούλης πανηγύρισε τίτλους και επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα, αγωνιζόμενος στον ΓΣ Λάρισας, στο Μαρούσι, στους Houston Rockets του ΝΒΑ και στους δύο «αιώνιους αντίπαλους», Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Με τους «πράσινους» κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα και 1 Ευρωλίγκα, και με τους «ερυθρόλευκους» 3 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο, 2 Ευρωλίγκες και 1 Διηπειρωτικό.

Εξίσου επιτυχημένη ήταν η πορεία του στις Εθνικές ομάδες, ξεκινώντας από τα τμήματα υποδομής και φτάνοντας μέχρι την Εθνική ανδρών, με την οποία κατέκτησε ένα χρυσό (2005) και ένα χάλκινο μετάλλιο (2009) σε Eurobasket, καθώς και το ασημένιο μετάλλιο στο Mουντομπάσκετ του 2006.

Δεκάδες ήταν τέλος οι διακρίσεις του σε προσωπικό επίπεδο, με πιο σημαντικές τη 2η θέση στη λίστα των σκόρερ όλων των εποχών στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα (πίσω μόνο από τον Νίκο Γκάλη) και τις πρωτιές του σε πόντους και ασίστ στο ελληνικό πρωτάθλημα.