Ναρκωτικά στις Ενοπλες Δυνάμεις
Σάββατο 3 Ιούλη 2021 - Κυριακή 4 Ιούλη 2021

Το διαχρονικό πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης στις Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), οι συνέπειές του, η ανεπαρκής κρατική αντιμετώπιση και η αντιεπιστημονική προσέγγιση επιβάλλουν την ανάδειξη των ευθυνών του υπουργείου Αμυνας, τη διεκδικητική παρέμβαση των ίδιων των στρατευμένων και των στρατιωτικών. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, μέσα από τις ιστοσελίδες και τα έντυπα Μέσα που διαθέτουν ή μέσω των οποίων παρεμβαίνουν, αναδεικνύουν την έξαρση του φαινομένου, τις αιτίες καθώς και τις ευθύνες της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και του ΝΑΤΟ. Σήμερα είναι αναγκαίο, ακόμα πιο επιτακτικά, μια σειρά από αιτήματα πάλης να μπουν στην καθημερινή διεκδίκηση των υπηρετούντων στις ΕΔ.

Τα αντιδραστικά ιδεολογήματα που παρουσιάζονται ως αιτίες

Η εξήγηση του φαινομένου και της έξαρσής του δεν μπορεί να ιδωθεί εντελώς ξέχωρα από την κυρίαρχη ιδεολογία, που ενισχύει την ανοχή στη χρήση ναρκωτικών, τον διαχωρισμό σε «μαλακά» και «σκληρά» και την ατομική ευθύνη. Ωστόσο, οι παράγοντες που πυροδοτούν την έναρξη της χρήσης ή την ενίσχυσή της μέσα στις ΕΔ καλύπτονται από μια ομίχλη αντιδραστικών ιδεολογημάτων («αιτίες»). Ολα τους στοχεύουν στην αθώωση των συνθηκών που επικρατούν στη θητεία, του προσανατολισμού και του ρόλου των ΕΔ, και κατ' επέκταση στο «ξεφόρτωμα» της ευθύνης από την «πλάτη» του στρατεύματος.

Επιγραμματικά αναφέρουμε συγκεκριμένες πτυχές αυτών των στρατιωτικών «επιστημονικών αναλύσεων»:

Τέλος, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πολιτική πρόληψης. Η πρόληψη περιορίζεται σε ένα φυλλάδιο που μπορεί να μοιραστεί σε κάποιο Κέντρο Εκπαίδευσης ή σε κάποια άλλη μονάδα. Αντίστοιχα ισχύουν και για μια «πειστική ομιλία». Γενικά στις ΕΔ όταν μιλάνε για πρόληψη εννοούν την καταστολή. Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και οι «καμπάνες» είναι για το υπουργείο, τελικά, η πρόληψη.

Από τα παραπάνω επιβεβαιώνεται ότι το στράτευμα διώχνει από πάνω του το πρόβλημα ή φορτώνει την ευθύνη στον στρατευμένο και συνολικά στους ένστολους. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκεί μια γνωμάτευση (για χρήση) από ιδιωτική κλινική για να πάρει κάποιος τρίχρονη αναβολή για ψυχιατρικούς λόγους. Και με τη δεύτερη αναβολή, απαλλαγή.

Οι πραγματικές αιτίες που κρύβουν

Οι πραγματικές αιτίες βρίσκονται στις συνθήκες λειτουργίας των ΕΔ. Βρίσκονται στην κατεύθυνση, στον ρόλο τους στην κοινωνία, στη στρατηγική σύνδεσή τους με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Πιο συγκεκριμένα:

Αυτά, μεταξύ άλλων, πυροδοτούν αισθήματα ανίας, κενού, μοναξιάς, χαμένων στόχων, χαμηλής αυτοεκτίμησης, ανασφάλειας και άλλων μοτίβων. Με τη σειρά τους, σε έναν ήδη χρήστη επιδεινώνουν τη χρήση, με πιθανή αλλαγή ουσίας αλλά και με αύξηση της ποσότητας και της συχνότητας χρήσης. Αποτελούν βασικές αιτίες που σε συνδυασμό με τη γενικότερη ανοχή που προβάλλει το κράτος με τη ναρκω-κουλτούρα, οδηγούν πολλές φορές στην έναρξη της τοξικοεξάρτησης μέσα στις ΕΔ.

Με όπλα τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη

Εχοντας ως όπλα τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη, όσοι υπηρετούν στις ΕΔ πρέπει να σημαδέψουν στην καρδιά αυτού του εχθρού. Της τοξικοεξάρτησης εντός του στρατεύματος. Εχουν ευθύνη διαχρονικά οι κυβερνήσεις για την ύπαρξη και την έξαρση του φαινομένου μέσα στο στράτευμα. Το ζήτημα αφορά και τις τοπικές κοινωνίες που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό στρατιωτικών μονάδων, ενώ πρέπει να απασχολήσει και τις Ενώσεις των Στρατιωτικών.

Οι στρατιώτες, οι ναύτες και οι σμηνίτες χρειάζεται να διεκδικήσουν ατομικά και μέσα από τις επιτροπές στρατευμένων:

Η αναφορά «παραπονούμενου» και η δημόσια καταγγελία είναι σημαντικά όπλα στα χέρια του στρατευμένου. Το ίδιο ισχύει και με τη συγκρότηση επιτροπών στρατευμένων, οι οποίες μπορούν στην πράξη να παίρνουν μέτρα κατά των ναρκωτικών και της τοξικοεξάρτησης. Με οργάνωση πολιτιστικών δρώμενων, αθλητικών ομάδων, τουρνουά καθώς και εκδηλώσεων ενημέρωσης από ειδικούς, μπορεί να μπει φραγμός στην έξαρση του προβλήματος. Το σημαντικότερο όπλο παραμένει η αλληλεγγύη μεταξύ των στρατευμένων. Γεμίσατε! Οπλίσατε! Πυρ!


Νίκος ΓΑΡΔΙΚΗΣ