ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
Με τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη συνεχίζονται οι παραστάσεις
Τετάρτη 7 Ιούλη 2021

Συνεχίζονται οι παραστάσεις αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Το πρόγραμμα μέχρι τέλη Ιούλη έχει ως εξής: Από την Παρασκευή 9 έως και την Κυριακή 11 Ιούλη θα ανέβουν οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη. Ο Αριστοφάνης παρουσιάζει μια κατάβαση στον Κάτω Κόσμο, σε αναζήτηση του ποιητή που θα σώσει την πόλη. Η ποιητική μονομαχία του Ευριπίδη με τον Αισχύλο προσφέρει άφθονο γέλιο αλλά και προβληματισμό.

Μετάφραση: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος. Παίζουν οι: Εύη Σαουλίδου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Χατζόπουλος, Αντώνης Μυριαγκός κ.ά.

Στις 16, 17 και 18 Ιούλη θα παρουσιαστεί ο «Ορέστης» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Ενα έργο γεμάτο σφοδρές συγκρούσεις, ανατροπές και έντονο προβληματισμό. Ο Ευριπίδης στην τραγωδία αυτή ανατέμνει τον διαταραγμένο ψυχισμό του Ορέστη, λίγες μέρες μετά τη μητροκτονία.

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς. Παίζουν οι: Αρης Σερβετάλης, Μαίρη Μηνά, Πάνος Βλάχος, Γιώργος Ψυχογιός, Αιμιλιανός Σταματάκης, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Ζερόμ Καλουτά κ.ά.

Οι «Ιχνευταί» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού θα παρουσιαστούν στις 23, 24 και 25 Ιούλη. Ο Απόλλωνας έχει αναθέσει στους Ιχνευτές Σατύρους να βρουν τα χαμένα βόδια του. Το αποσπασματικά σωζόμενο και σπάνια παρουσιαζόμενο σατυρικό δράμα του Σοφοκλή μάς χαρίζει τη μοναδική αφήγηση που διαθέτουμε σε δραματικό έργο για το πώς έφτασε η μουσική στα αυτιά των ανθρώπων.

Ελεύθερη έμμετρη απόδοση: Εμμανουήλ Δαυίδ. Παίζουν οι: Χάρης Φραγκούλης, Σταμάτης Κραουνάκης, Αμαλία Μουτούση κ.ά.

Η δεύτερη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου είναι οι «Φοίνισσες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου και θα παρουσιαστεί στις 30, 31 Ιούλη και 1η Αυγούστου. Ο Ευριπίδης δραματοποιεί τον μύθο του Θηβαϊκού Κύκλου, για να συνθέσει ένα πολυπρόσωπο οικογενειακό και πολιτικό δράμα και να στρέψει το ενδιαφέρον σε αξίες όπως η δικαιοσύνη, η ισότητα και η ισοτιμία. Ο συμμαχικός στρατός των Αργείων με επικεφαλής τον εξόριστο Πολυνείκη έχει παραταχθεί έξω από τη Θήβα. Η Ιοκάστη καλεί τους δύο γιους της να λύσουν τη διαφορά με ειρηνικό τρόπο...

Μετάφραση: Νικηφόρος Παπανδρέου. Παίζουν οι: Γιώργος Γλάστρας, Σεσίλ Μικρούτσικου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Κώστας Μπερικόπουλος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Παπανικολάου, Θάνος Τοκάκης, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης κ.ά.