ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Απέρριψαν τις παγίδες και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και συνεχίζουν τον αγώνα τους

Απαιτούν τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας και όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους

Τετάρτη 7 Ιούλη 2021

Απέρριψαν για μία ακόμη φορά τις παγίδες και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, δείχνοντας παράλληλα την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον πολύμηνο αγώνα για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της επιχείρησης, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Στην ενημερωτική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χτες Τρίτη, στην αίθουσα του κινηματογράφου «Ιλιον» στον οικισμό του εργοστασίου της Λάρυμνας, τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, η κυβέρνηση συνεχίζει τους εκβιασμούς, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να συναινέσουν στις απολύσεις τους και να αποδεχτούν τα ψίχουλα του «κοινωνικού πακέτου - διαβατήριο ανεργίας».

Επιδιώκει τη σαλαμοποίηση των εργαζομένων, το διαχωρισμό τους σε παλιούς και νέους, ώστε να διασπάσει την ενότητά τους και να εφαρμόσει τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της. Παράλληλα δεν διασφαλίζει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το σύνολο των μελών του ΔΣ που πήρε τον λόγο κάλεσε τους εργαζόμενους να απορρίψουν τις παγίδες και τα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης και με ενότητα και αποφασιστικότητα να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους.

«Θέλουν τη συναίνεσή μας για να μας πετάξουν έξω από τις δουλειές μας. Ζητούν τη συναίνεσή μας για να φύγουν συνάδελφοι με 40 χρόνια δουλειάς και να πάρουν για αποζημίωση λίγα ψίχουλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου και πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας. Τόνισε παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι 19 μήνες τώρα έχουν σταθεί όρθιοι απέναντι στην κυβέρνηση, στην ΕΕ, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν τον πλούτο της ΛΑΡΚΟ, τους διάφορους μηχανισμούς μέσα και έξω από το εργοστάσιο, καταφέρνοντας με τον αγώνα τους να βρίσκονται ακόμη στην εργασία τους και προσδιόρισε ότι μόνο μέσα από τη συνέχιση του αγώνα θα μπορέσουν να διεκδικήσουν όλα όσα δικαιούνται και έχουν δουλέψει, τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. «Το κυρίαρχο είναι να συνεχιστεί ο αγώνας. Δεν μας έλυσαν τα προβλήματα οι υπουργοί και οι γνωριμίες που διαδίδουν κάποιοι. Αυτοί μας τα δημιούργησαν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας απέρριψαν για ακόμη μία φορά τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον 19μηνο δίκαιο αγώνα τους. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Πέμπτη 8 Ιούλη θα συνεδριάσει το Συντονιστικό των Σωματείων προκειμένου να καθοριστούν από κοινού τα επόμενα βήματα του αγώνα, ενώ την επόμενη μέρα, Παρασκευή 9 Ιούλη, θα γίνει νέα συνάντηση με τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης.

Το Σωματείο της Λάρυμνας προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα μία σειρά πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις, όπως λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά και ενημέρωση των κατοίκων για τις επιπτώσεις των εξελίξεων στη ΛΑΡΚΟ και τον οικονομικό μαρασμό που θα επιφέρουν σε ολόκληρη την περιοχή, μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στα συναρμόδια υπουργεία, καθώς και συναυλία αλληλεγγύης σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο.

Στη χτεσινή συνέλευση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βρέθηκε και χαιρέτισε ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κλείσιμο εργοστασίων και μεταλλευτικών επιχειρήσεων στο Λαύριο. Μετέφερε την πείρα από το πώς αξιοποιήθηκαν τα διάφορα προγράμματα «επανένταξης στην εργασία», αντίστοιχα με αυτά που παρουσιάζει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, για να τους παραπλανήσει και να αποδεχθούν τις αντεργατικές και αντιλαϊκές εξελίξεις, με την περιοχή να έχει πλέον μαραζώσει και τον λαό να αναζητά μεροκάματο των 400, 500 και 600 ευρώ δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.