«Αδικία. Στρογγυλοκάθησε σα θεριό στις πλάτες σας... »
Παρασκευή 9 Ιούλη 2021

Με τη βράβευση των νικητών στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό, που διοργάνωσε ενόψει του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου η Τομεακή Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ, ξεκίνησε χτες το βράδυ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη σκηνή του Διημέρου.

Το ποίημα «Τσιχράντα», της Βασιλικής Τσιφτσή, με τον τίτλο του να είναι εμπνευσμένος από την ομώνυμη παραλία της βορειοδυτικής Λέσβου, στην οποία αποβιβάστηκαν πρόσφυγες, αναδείχτηκε στην 1η θέση του Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού, κέρδισε τις εντυπώσεις της κριτικής επιτροπής, αλλά και των κατασκηνωτών:

«Τσιχράντα 2020

Ξένη. Αδυσώπητη.

Ελπίδα.

Την κουβαλήσατε μαζί στο ταξίδι. Την δέσατε κόμπο κάτω από τα μαντίλια, την κρύψατε βαθιά στο στέρνο να μην την παγώσει η θάλασσα. Το βάρος της, σαν να χαράκωσε περισσότερο τα μάτια σας.

Φως.

Στα μάτια των μωρών που λαμπυρίζουν, ο θάνατος νικιέται κάθε μέρα.

Αδικία. Στρογγυλοκάθησε σα θεριό στις πλάτες σας. Αχθοφόροι των αμαρτιών αυτού του κόσμου.

Πρόσφυγας θα πει να ζεις κάτω από έναν ουρανό που χωράει όλα του τα αστέρια, και η Γη, η μάνα σου, να σε ξερνάει πληγωμένη σε άγνωστες ξέρες.

Τι καρτερούμε;

Ενα χαμόγελο, ένα χέρι που απλώνεται να βοηθήσει, ένα χάδι στα πληγιασμένα δάχτυλα, να θυμηθεί το Σύμπαν πως Γη και Ουρανός δε λογαριάζονται ξέχωρα, είναι και τα δυο κομμάτια του».

Τη 2η θέση του διαγωνισμού κατέκτησε η Ερατώ Μακροθανάση και την 3η οι Ελένη Σαμιώτη και Μανώλης Κανέλος.

Την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έκανε ο Παναγιώτης Βαλάκος, μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, ο οποίος στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες ανεξάρτητα από τη θέση που έλαβαν, σημειώνοντας ότι «ο στόχος της συμμετοχής ήταν να μελετήσετε, να προβληματιστείτε, να φανταστείτε και να διασκεδάσετε.

Με τη φοβερή ευρηματικότητα και πρωτοτυπία σας κάνατε κατασκευές ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης, γράψατε στίχους ''γροθιά'' ενάντια στον ρατσισμό και στην προσφυγιά, ζωγραφίσατε έργα με έντονα χρώματα, δείχνοντας την ελπίδα αλλά κυρίως δώσατε νόημα και κάνατε πράξη τους στίχους του ποιητή "Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος, δε θα πάψεις στιγμή να αγωνίζεσαι για την ειρήνη και το δίκιο"».

Τέλος, ποίημα απήγγειλε η γνωστή Μυτιληναία στιχουργός, Ντέπυ Χατζηκαμπάνη.

Τη σκυτάλη στην κεντρική σκηνή πήρε αμέσως μετά το «Ξεκούρδιστο μήλο», με ένα πολύ όμορφο και φρέσκο πρόγραμμα...