ΓΚΑΖΙΕΣ
Κυριακή 3 Φλεβάρη 2002

Sportidea

Η Citroen απέσυρε την ένσταση που κατέθεσε στη FIA και δέχτηκε την ποινή των δύο λεπτών που επιβλήθηκε στον Sebastien Loeb στο Ράλι Monte Carlo. Αυτό δίνει και τυπικά τη νίκη στον Tommi Makinen, που φθάνει έτσι στην 24η νίκη της καριέρας του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. Ο Makinen έγινε έτσι ο πλέον πολυνίκης οδηγός του θεσμού, ξεπερνώντας τους Colin McRae, Carlos Sainz και Juha Kankkunen, που έχουν από 23 νίκες ο καθένας. Φυσικά ο Φινλανδός έγινε ταυτόχρονα και ο προηγούμενος στη γενική κατάταξη. Ο Sebastien Loeb τιμωρήθηκε, επειδή οι μηχανικοί του άλλαξαν τα ελαστικά της Xsara WRC σε σημείο που δεν επιτρεπόταν. Ο επικεφαλής της γαλλικής ομάδας, Guy Frequelin, παραδέχτηκε το λάθος της ομάδας του, αλλά χαρακτήρισε την τιμωρία σκληρή, αφού ο Loeb δεν ευνοήθηκε έναντι των υπόλοιπων οδηγών.

**

Παρελθόν αποτελεί για την Formula 1 η Prost Grand Prix. Η ομάδα δεν κατάφερε να εμφανίσει στο δικαστήριο τους επενδυτές που θα κάλυπταν το χρέος της ομάδας, και η γαλλική Δικαιοσύνη αποφάσισε τη διάλυση της εταιρίας του Alain Prost. Ο πολυπρωταθλητής δήλωσε: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να επιστρέψω. Είχαμε δημιουργήσει μια αληθινή ομάδα, την καλύτερη πιστεύω, αλλά δεν είχαμε το απαραίτητο εισόδημα». Η ομάδα δημιουργήθηκε το 1997 και συμμετείχε σε 83 αγώνες, χωρίς όμως να καταφέρει να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες κορυφαίες ομάδες. Η αρχή του τέλους ξεκίνησε με την απώλεια των εργοστασιακών κινητήρων της Peugeot στο τέλος του 2000 και της χορηγίας από γαλλική καπνοβιομηχανία. Η Prost είναι η πρώτη ομάδα που διαλύεται μετά τη Lola το 1997. Οι 200 υπάλληλοι της ομάδας θα απολυθούν, ενώ ο Heinz-Harald Frentzen κινδυνεύει να μείνει εκτός του φετινού πρωταθλήματος, αφού δε δέχτηκε την πρόταση της Arrows και προτίμησε να παραμείνει στη γαλλική ομάδα.

***

Ο νεαρός Mark Webber θα είναι ο δεύτερος οδηγός της Minardi για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 2002, όπως ανακοίνωσε επίσημα η αγγλοϊταλική ομάδα. Ο 25χρονος Αυστραλός, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο περσινό πρωτάθλημα της Formula 3000, δήλωσε: «Η είσοδος στη Formula 1 είναι ένα σημαντικό σημείο της καριέρας μου. Γι' αυτό αγωνιζόμουν τα τελευταία επτά χρόνια. Είναι φανταστικό να ξεκινώ μια νέα καριέρα έχοντας δίπλα μου τον Paul Stoddart, με τον οποίο έχω συνεργαστεί και στο παρελθόν στην F 3000. Ανυπομονώ να ξεκινήσω». Ο Mark Webber θα πλαισιώσει τον Μαλαισιανό Alex Yoong. Ο επικεφαλής της ομάδας, Paul Stoddart, αισιοδοξεί ότι φέτος θα είναι μια διαφορετική καλύτερη Minardi, έτοιμη να κάνει ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της στη Formula 1.