ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Αποζημιώσεις - ψίχουλα για τους πλημμυροπαθείς

Να δοθούν αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς αστερίσκους, όρους και προϋποθέσεις, απαιτούν σωματεία, σύλλογοι και φορείς

Τετάρτη 14 Ιούλη 2021

Φωτ. από τις κινητοποιήσεις για τις αποζημιώσεις τον περασμένο Οκτώβρη
Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει στον λαό της Καρδίτσας η απόφαση της κυβέρνησης για καταβολή αποζημιώσεων μόλις στο 55% των ζημιών από τη φονική κακοκαιρία που «χτύπησε» την περιοχή τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η απόφαση αυτή πάρθηκε την προηγούμενη βδομάδα σε σύσκεψη όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι», λέγοντας ότι «τα προηγούμενα χρόνια οι αποζημιώσεις δεν ξεπερνούσαν το 30% με 40% και δίνονταν σε βάθος τριετίας», ωστόσο η απόφαση αυτή απέχει πολύ από τις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής για αποζημιώσεις στο 100% και πλήρη αποκατάσταση, χωρίς αστερίσκους, όρους και προϋποθέσεις, όπως αυτές εκφράστηκαν στις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν όλο αυτό το διάστημα.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται στην πεπατημένη των ανεπαρκέστατων μέτρων που πήραν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε άλλες παρόμοιες καταστροφές, παρέχοντας κουτσουρεμένες αποζημιώσεις - με μεγάλη καθυστέρηση - για τους μικρούς αγρότες και επαγγελματίες και για τους κατοίκους της πόλης που καταστράφηκαν. Την ίδια ώρα, με αργούς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση των απαραίτητων έργων ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας.

Δεν κάνουμε πίσω από τη διεκδίκηση για αποζημίωση στο 100%

Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση» Εμπόρων Καρδίτσας καταγγέλλει την απόφαση αυτή, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την καταστροφή. Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων αλλά και κάθε άλλη παρέμβαση (αντισεισμική, αντιπυρική) που στοχεύει στην προστασία της ζωής μας αλλά και των περιουσιών μας είναι ευθύνη τόσο της Κεντρικής Διοίκησης όσο και της Τοπικής Διοίκησης (Περιφέρεια, Αντιπεριφέρεια, δημοτικές αρχές). Μην πετάτε λοιπόν το μπαλάκι στον λαό. Η αποζημίωση στο 55% της ζημιάς είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες μας. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να το αποδεχτούμε, γιατί για άλλη μια φορά μας στέλνετε στον γκρεμό».

Ταυτόχρονα καταγγέλλει την «εκκωφαντική σιωπή της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου, που "κρύβεται" πίσω από τις δηλώσεις του Επιμελητηρίου, δίνοντας άλλοθι στην κυβέρνηση. Εμφανίζονται υπέρμαχοι των διεκδικήσεων, αλλά τώρα σιωπούν. Βέβαια δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο ούτε από αυτή τη διοίκηση αλλά ούτε και από αυτή του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, που διά στόματος του προέδρου της χαρακτήρισε το ποσοστό "όχι ιδανικό, αλλά ικανοποιητικό τηρουμένων των αναλογιών". Τι άλλο να περιμένουμε; Στο τέλος θα μας ζητήσουν να πούμε και ευχαριστώ για το αυτονόητο. Σε ποιες "αναλογίες" αναφέρονται ακριβώς; Σε αυτές που τόσο απλόχερα η κυβέρνηση δίνει πακτωλό χρημάτων στις μεγαλοεπιχειρήσεις και για μας αφήνει τα ψίχουλα; Ξεχνάνε ή κάνουν τους ανίδεους για την πριμοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, των επιχειρήσεων που "επενδύουν" στις ΑΠΕ και σκορπάνε ανεμογεννήτριες σε κάθε κορυφή της ελληνικής επικράτειας, όπως θέλουν να κάνουν με τις βουνοκορφές των Αγράφων».

Κλείνοντας, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» τονίζει πως «είναι απαράδεκτο, σχεδόν έναν χρόνο μετά τις φονικές πλημμύρες, να υπάρχουν επιχειρήσεις αλλά και κατοικίες που δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε 1 ευρώ αποζημίωσης. Από την άλλη, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι σε άλλες πλείστες περιπτώσεις καταστροφών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (Εύβοια, Μάτι) πέρασαν 2 και πλέον χρόνια για να αποζημιωθούν με τα ψίχουλα. Αυτό είναι μια κατάκτηση που οφείλεται στην πολύ γρήγορη και δυναμική διεκδίκηση από τις επιτροπές πληγέντων που στήθηκαν σε κάθε γειτονιά της Καρδίτσας, αλλά και στη συσπείρωση που άμεσα δημιουργήθηκε από αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και επιτροπές πληγέντων κατοίκων. Ωστόσο δεν εφησυχάζουμε, δεν κάνουμε πίσω από τη διεκδίκησή μας για αποζημίωση στο 100% της πραγματικής ζημιάς».