ΛΑΡΚΟ
Αλλη μια κυβερνητική ρύθμιση για τη διευκόλυνση των επενδυτών
Παρασκευή 16 Ιούλη 2021

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Την επιμονή της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, θυσιάζοντας παραγωγικές δυνατότητες και εργαζόμενους στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, σηματοδοτεί η τροπολογία της τελευταίας στιγμής που κατατέθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και προβλέπει την παράταση του καθεστώτος της ειδικής εκκαθάρισης «προς διευκόλυνση των επενδυτών».

Η παράταση, σύμφωνα με την τροπολογία, τίθεται σε ισχύ από τις 7 Ιούλη (αναδρομικά) και προβλέπει ότι αν σε 12 μήνες δεν έχει μεταβιβαστεί «τουλάχιστον το 75% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας (ως λογιστική αξία) εντός 12 μηνών από το πέρας της διαιτητικής διαδικασίας επίλυσης των διαφορών (....) τότε η ειδική διαχείριση θεωρείται ότι έχει λήξει και ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης».

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται επισκέψεις εκπροσώπων των ενδιαφερόμενων επενδυτών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας για να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις, ανάμεσα στους οποίους είναι και πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, διορισμένα από τις κυβερνήσεις που έχουν μερίδιο στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ.

Παράλληλα εντείνονται οι εκβιασμοί σε βάρος των εργαζομένων για να αποδεχτούν τη «σφαγή» τους, προκειμένου η ΛΑΡΚΟ να δοθεί «καθαρή» από εργαζόμενους και δικαιώματα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, καθώς, όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος, το θέμα της ΛΑΡΚΟ «αποτελεί "κόκκινο πανί" για το ΚΚΕ». Επεσήμανε ότι η τροπολογία προωθεί την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, «της κατεξοχήν παραγωγικής δραστηριότητας, που σε συνθήκες "πράσινης μετάβασης" και το νικέλιο και το κοβάλτιο και το σιδηρονικέλιο αποτελούν καθοριστικά ορυκτά υλικά για να μπορέσουν ακριβώς και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να γίνουν και οι μπαταρίες. Και γι' αυτό ακριβώς η τιμή του νικελίου έχει εκτοξευτεί. Αυτή θέλετε να παραδώσετε στα ιδιωτικά συμφέροντα και μπιρ παρά», ανέφερε.

Απαιτούν δουλειά και δικαιώματα

Στο μεταξύ, με νέο γύρο κινητοποιήσεων απαντούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης σε αυτούς τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποίησαν χτες το πρωί αντιπροσωπείες από τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, συνεχίζοντας έτσι τον πολύμηνο αγώνα τους για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν εκπρόσωποι του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής, του Συνδικάτου Εργαζομένων ΙΓΜΕ, της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, του Εργατικού Κέντρου Θήβας και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επίσης, ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον διευθυντή του υπουργείου, ζητώντας να οριστεί την επόμενη βδομάδα συνάντηση μεταξύ των σωματείων και των συναρμόδιων υπουργείων (Περιβάλλοντος, Οικονομικών, Εργασίας), το αργότερο μέχρι τις 22 Ιούλη, μέρα που έτσι κι αλλιώς έχουν προγραμματίσει νέα παράσταση διαμαρτυρίας, αυτήν τη φορά στο υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, τα σωματεία προετοιμάζουν λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, προκειμένου να ενημερώσουν τον λαό για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν οι εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ σε ολόκληρη την περιοχή και να απευθύνουν κάλεσμα για συνέχιση της πλατιάς αλληλεγγύης στον πολύμηνο αγώνα τους.

Ο νέος κύκλος κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα κορυφωθεί την Πέμπτη 29 Ιούλη με μεγάλη συγκέντρωση και συναυλία αλληλεγγύης στη Λάρυμνα, που θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία και τη στήριξη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Ο Π. Πολίτης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, σε δήλωσή του ανέφερε χτες ότι τα Σωματεία ζήτησαν να τοποθετηθεί η κυβέρνηση πως θα διασφαλιστούν η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Από αυτό οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν πίσω», τόνισε.