ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ ΟΡΟΣ
«Στο πόδι» οι κάτοικοι για να αποτρέψουν τη λειτουργία λατομείου
Παρασκευή 16 Ιούλη 2021

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι των περιοχών Διονύσου και Πεντέλης, τους οποίους έχει ξεσηκώσει η έγκριση γεωλογικής έρευνας στη θέση Βαθειά Χούνη για την ύπαρξη μαρμάρου, που δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε εταιρεία προκειμένου να προχωρήσει με fast track διαδικασία, επένδυση που αφορά την επαναλειτουργία λατομείου. Η εγκληματική αυτή εξέλιξη σημαίνει πρακτικά και νέο γύρο καταλήστευσης του πλούτου της περιοχής, παραπέρα υποβάθμιση της ζωής και της υγείας των κατοίκων και ανεπανόρθωτες συνέπειες στο ήδη επιβαρυμένο τοπικό οικοσύστημα.

Ηδη από τους κατοίκους έχουν γίνει μια σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με πιο πρόσφατη αυτή στις 7 Ιούλη στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Κοινότητας Διονύσου, που χαρακτηρίστηκε από τη μαζικότητά της.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, τονίζοντας ότι η αγωνιστική συσπείρωση και αποφασιστικότητα των κατοίκων «είναι και ο μοναδικός ασφαλής δρόμος για να μην προχωρήσουν και να ακυρωθούν αυτά τα σχέδια, που θέλουν να δώσουν την χαριστική βολή στο Πεντελικό Ορος».

Επεσήμανε ότι οι κάτοικοι δεν μπορούν να περιμένουν «λύσεις και δικαίωση μόνο από τα δικαστήρια και τους νόμους», καθώς «η περιβαλλοντική νομοθεσία που έχει διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια από όλους όσοι κυβέρνησαν δεν είναι με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και τις ανάγκες μας. Διαμορφώθηκε με κριτήριο τα συμφέροντα των επενδυτών των μεγάλων επιχειρηματιών που θέλουν να εκμεταλλευτούν ακόμα και αυτόν τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου στην Αττική».

Τόνισε ακόμα πως οι κάτοικοι πρέπει να μετρήσουν το γεγονός ότι «σχέδια σαν και αυτά υλοποιούνται γρήγορα, με νομικά παραθυράκια και με fast track διαδικασίες. Οταν όμως είναι να προστατευτούν οι ίδιοι οι κάτοικοι, όπως πριν λίγους μήνες με την κακοκαιρία, με τους κλεισμένους δρόμους, με τις διακοπές ρεύματος για μέρες, τότε εμφανίζεται η γραφειοκρατία, αποκαλύπτονται οι μεγάλες ελλείψεις, εμφανίζεται η διαχρονική εγκατάλειψη των δασών» κ.ά.

Θέλει αγώνα αλλά και προσοχή, συνέχισε, «γιατί θα ακούσουμε το επόμενο διάστημα πολλά και πολλούς. Το νέο παραμύθι είναι αυτό της "πράσινης" οικονομίας που ακούμε, της "πράσινης" ανάπτυξης, που στην πραγματικότητα είναι αυτό που ζούμε. Δηλαδή η παράδοση δασών, βουνών, του φυσικού πλούτου, που θα έπρεπε να αξιοποιείται και να προστατεύεται για τις ανάγκες μας, στα μεγάλα συμφέροντα. Αυτό πρέπει να εμποδίσουμε. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας και το δίκιο στη συγκεκριμένη περίπτωση λέει: Καμία παράδοση δασών, βουνών, του φυσικού πλούτου, στα μεγάλα συμφέροντα».

Να σημειωθεί ότι αποφάσεις ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη έχουν πάρει και τα Δημοτικά Συμβούλια των αντίστοιχων δήμων. Επιπλέον, κάτω από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων βρέθηκαν στην περιοχή στις 13 Ιούλη η υπουργός Πολιτισμού Ν. Μενδώνη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, οι οποίοι στις δηλώσεις τους δεσμεύτηκαν ότι δεν πρόκειται να δοθεί άδεια για λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων, με τους κατοίκους ωστόσο να παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς έχουν εισπράξει πολλές φορές αντίστοιχες δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα.

Μετατρέπουν τη ζωή μας σε κόλαση για τα κέρδη του κεφαλαίου

Η Κομματική Οργάνωση Διονύσου - Βόρειων Χωριών Αττικής του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «λατομεία, νόμιμες και παράνομες εξορύξεις, χωματερές, εργοστάσια καύσης βιομάζας, φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, μπαζώματα και πυρκαγιές μετατρέπουν τις ζωές μας σε κόλαση από το Γραμματικό έως τον Υμηττό και από την Πεντέλη έως τη Φυλή» και ότι αποδεικνύεται πως «τα επιχειρηματικά κέρδη είναι ασυμβίβαστα με την υγεία του λαού, την αξιοπρεπή ζωή του και την προστασία του περιβάλλοντος. Επιβεβαιώνεται ο απαράβατος κανόνας ότι στο πλαίσιο του καπιταλισμού οι λαϊκές ανάγκες αντιμετωπίζονται ως "κόστος", ως εμπόδιο για τα κέρδη του κεφαλαίου».

Αυτό είναι και το πραγματικό περιεχόμενο της «πράσινης» ανάπτυξης, τονίζει και προσθέτει ότι ο λαός «δεν πρέπει να έχει καμία εμπιστοσύνη σε καμία κυβέρνηση, είτε σημερινή είτε αυριανή, σε κανένα κόμμα, σε καμία δημοτική αρχή που παρουσιάζει την καπιταλιστική ανάπτυξη ως σωτηρία».

Και καλεί τον λαό της περιοχής με την οργάνωση και τον αγώνα του να επιβάλει την απόσυρση της άδειας έρευνας, να μην εκδοθεί καμία άδεια και να απαγορευτεί η λειτουργία λατομείου, άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης και προστασίας του βουνού και του δασικού οικοσυστήματος κ.ά.