Στα χνάρια της Ιστορίας που έγραψε ο λαός με τον αγώνα του
Σάββατο 17 Ιούλη 2021 - Κυριακή 18 Ιούλη 2021

Το νησί της Λέσβου, των μεγάλων και ηρωικών αγώνων, του «Go back» και του Δημοκρατικού Στρατού, έχει στα χώματά του άσβεστα χνάρια από την πάλη του λαού.

Αυτήν την ηρωική Ιστορία που έχει γράψει ο λαός μας με την πάλη του και με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί πηγή έμπνευσης, δύναμης, περηφάνιας, αλλά και γνώσης και διδαγμάτων για τον αγώνα σήμερα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι κατασκηνωτές.

Ο ίδιος ο χώρος όπου στήθηκε η κατασκήνωση είναι περιτριγυρισμένος από Ιστορία, κάτι που είχαν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν οι μαθητές που συμμετείχαν σε ξενάγηση στην πόλη της Μυτιλήνης. Από το Αλσος Τσαμάκια των εκτελεσμένων από τους ναζί, περιηγήθηκαν στο λιμάνι του «Go back» και του Αγάλματος της Ελευθερίας, αλλά και σε κάθε γωνιά μεγάλων εργατικών - λαϊκών αγώνων που σημάδεψαν το νησί. Μια πρώτη ιδέα, εξάλλου, πήραν οι κατασκηνωτές με το αναμνηστικό εφημεριδάκι της ΤΟ Λέσβου της ΚΝΕ με τίτλο «Σ' αυτόν τον τόπο που 'ρθατε...», το οποίο περιείχε μεταξύ άλλων και έναν ιστορικό οδηγό της Μυτιλήνης, με σημεία στον χάρτη τα οποία «σημαδεύτηκαν» από την πάλη του λαού.

Οι κατασκηνωτές περπάτησαν τα μονοπάτια που βάδιζαν οι μαχητές του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου, στο πλαίσιο πεζοπορίας στο πευκοδάσος της Μεγάλης Λίμνης, όπου από το 1945 βρίσκονται κρησφύγετα και αμπριά των μαχητών του ΔΣΕ. Την ξενάγηση έκανε ο Παναγιώτης Κουτσκουδής, ιστορικός - συγγραφέας από το νησί.


Το μεγάλο ενδιαφέρον των μελών και φίλων της ΚΝΕ για την Ιστορία και τα διδάγματά της εκφράστηκε και στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», όπου μεταξύ άλλων υπήρχε και η νέα έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, «"Go back!" Ο Δεκέμβρης του 1944 στη Μυτιλήνη», που εκδόθηκε με αφορμή το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο.