Με αντιπροσωπεία της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ συναντήθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας
Τρίτη 20 Ιούλη 2021

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ρομά - ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ αποτελούμενη από τον πρόεδρο Βασίλη Πάντζο, τον αντιπρόεδρο Αντώνη Μπατζαλή και τον επιστημονικό συνεργάτη της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ Γιάννη Μάντζα. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατά τη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τις βασικές πλευρές της αντίληψης του ΚΚΕ για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, που βασίζεται: «Στην εξασφάλιση στέγης και ανθρωπίνων όρων διαβίωσης, στην ισότιμη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην ένταξη στην εργασία και στη δωρεάν παροχή υψηλών υπηρεσιών φροντίδας Υγείας». Αναφέρθηκε επίσης στις «διεκδικήσεις και πρωτοβουλίες που παίρνει το Κόμμα για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, όπως π.χ. έλλειψη πόσιμου νερού, έλλειψη ηλεκτροδότησης, έλλειψη συστήματος αποχέτευσης» κ.ά. Στη συνάντηση έγινε ειδική συζήτηση για το στεγαστικό πρόβλημα των Ρομά στο Νομισματοκοπείο Χαλανδρίου. Ο Δ. Κουτσούμπας δεσμεύτηκε ότι οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που ήδη έχει κάνει το ΚΚΕ θα συνεχιστούν.

Σχετικά με την πανδημία, τόνισε: «Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας του πληθυσμού των Ρομά από την πανδημία. Δεν εξασφάλισε μόνιμα συνεργεία του ΕΟΔΥ στις περιοχές όπου κατοικούν, δεν επίταξε ξενοδοχειακές μονάδες για να απομονώνεται το κρούσμα. Πολύ περισσότερο, δεν πήρε κανένα μέτρο για να μη διακοπεί η εκπαιδευτική διαδικασία στα παιδιά Ρομά, αφού η τηλεκπαίδευση ήταν απαγορευτική, λόγω έλλειψης παροχής ρεύματος και ίντερνετ, καθώς και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι ευθύνες της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των Ρομά είναι ακόμα πιο εγκληματικές, καθώς δεν αξιοποίησε επιστήμονες ώστε με υπεύθυνο τρόπο να ενημερώσει τους Ρομά. Δεν ενίσχυσε τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία, την παροχή Υγείας μέσα στους ίδιους τους καταυλισμούς, για να παρακολουθούνται το ιατρικό ιστορικό του μελλοντικού εμβολιασμένου και η πορεία της υγείας όσων εμβολιάζονται. Δεν εγκατέστησε εμβολιαστικά κέντρα στους καταυλισμούς, που να μην απαιτούν ηλεκτρονικό κλείσιμο ραντεβού, και άλλα αναγκαία μέτρα. Οι απειλές προς τους ανεμβολίαστους θα αποτυπωθούν και στους Ρομά».

Τέλος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε ότι το Κόμμα θα πιέσει στην κατεύθυνση αναγνώρισης της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ως επίσημου φορέα εκπροσώπησης των Ρομά που ζουν στην Ελλάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αντιμετωπιστούν προληπτικά ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία (2023-11-14 00:00:00.0)
Καμία ανοχή, καμία συγκάλυψη στην κρατική βία και δολοφονία! Αγώνας για αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα! (2022-12-14 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για τους πυροβολισμούς της αστυνομίας σε συνοικισμό Ρομά (2022-02-01 00:00:00.0)
Να αποδοθεί δικαιοσύνη χωρίς σκιές συγκάλυψης (2021-10-26 00:00:00.0)
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» (2020-07-10 00:00:00.0)
Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο Νοσοκομείο Θήβας (2020-05-12 00:00:00.0)