ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εντείνεται και το παζάρι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ με Τουρκία

Ενώ η Ρωσία εντοπίζει και την «προοπτική» οι Ταλιμπάν να καταλάβουν την εξουσία στρατιωτικά

Τετάρτη 21 Ιούλη 2021

Copyright 2021 The Associated

Από τη χτεσινή επίθεση στην Καμπούλ
Νέο «σινιάλο» σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ ότι μπορούν να διατηρούν προσδοκίες από τη συνεργασία μαζί της έστειλε ξανά η Τουρκία, επαναλαμβάνοντας ότι είναι πρόθυμη να αναλάβει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση του ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, προσδοκώντας - ασφαλώς - ανταλλάγματα. Ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι «στην παρούσα φάση μελετάμε θετικά» για να αναλάβουν τουρκικά στρατεύματα την ευθύνη της ασφάλειας στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, «όμως θέλουμε η Αμερική να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις». Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε «η Αμερική να είναι στο πλευρό μας στις διπλωματικές σχέσεις. Δεύτερον, να κινητοποιήσουν τα επιμελητειακά μέσα τους για εμάς (...) και να παράσχουν την απαραίτητη υποστήριξη στην Τουρκία» για «σοβαρά προβλήματα στα οικονομικά και διοικητικά θέματα» που θα υπάρξουν.

Επιπλέον, ο Ερντογάν «διαφήμισε» και τις επαφές που η Αγκυρα διατηρεί με τους Ταλιμπάν, μιλώντας για «νέα εποχή» στο Αφγανιστάν και αναφέροντας πως «οι Ταλιμπάν, που είχαν συνομιλίες με την Αμερική, πρέπει να μπορούν να μιλήσουν για αυτά τα θέματα πιο άνετα με την Τουρκία (...) Νομίζω πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία».

Στο μεταξύ, ο απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, εκτίμησε ότι «αν δεν υπάρξει πραγματική εξέλιξη στη διαδικασία της εθνικής συμφιλίωσης, τότε η στρατιωτικο-πολιτική ισορροπία θα στραφεί προς όφελος του κινήματος των Ταλιμπάν» «και τότε η στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας στη χώρα θα γίνει μια πολύ ρεαλιστική προοπτική». Κατά τα άλλα, ανέφερε ότι «επί είκοσι και πλέον χρόνια η ηγεσία του κινήματος των Ταλιμπάν (...) έχει φυσικά χορτάσει τον πόλεμο και αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αναζητήσει πολιτικές διεξόδους από το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί» και ότι «είναι έτοιμη για έναν πολιτικό συμβιβασμό». Πρόσθεσε όμως ότι «το κίνημα των Ταλιμπάν δεν είναι στάσιμο» και εμφανίζεται μια νέα γενιά νέων «παθιασμένων μαχητών, που έχουν μεγάλες αντοχές και οι οποίοι, ως επί το πλείστον, δεν έζησαν ποτέ σε ένα ήρεμο, ελεύθερο και μη κατεχόμενο Αφγανιστάν», που έχουν «πιο ριζοσπαστικές διαθέσεις». Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων ο Καμπούλοφ αναφέρθηκε και σε στοιχεία που διαθέτει η Ρωσία και βεβαιώνουν συνεργασία ΗΠΑ - «Ισλαμικού Κράτους» στο Αφγανιστάν, μιλώντας για αναφορές από «ντόπιους Αφγανούς» και «τοπικούς ηγέτες», οι οποίοι «δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί ελικόπτερα προμήθευαν με όπλα και πολεμοφόδια εκείνες τις περιοχές που έχουν καταληφθεί από στρατιωτικά τμήματα του "Ισλαμικού Κράτους"...».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες το πρωί, σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στο κέντρο της Καμπούλ, σχετικά κοντά στο προεδρικό μέγαρο, όπου εκείνη την ώρα μιλούσε ο Πρόεδρος της χώρας Ασραφ Γάνι, με ευκαιρία τη μουσουλμανική γιορτή Εϊντ αλ Αντχα. Με φόντο τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις αφγανικής κυβέρνησης - Ταλιμπάν, ο Γάνι αντέδρασε έντονα, κατηγορώντας τους Ταλιμπάν ότι «δεν θέλουν πραγματικά την ειρήνη». Να σημειωθεί πάντως ότι τελικά την ευθύνη για τη συγκεκριμένη επίθεση ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος».