Ενδιαφέρουσες βιβλιοπαρουσιάσεις εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής»
Τετάρτη 21 Ιούλη 2021

Από τη βιβλιοπαρουσίαση της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών
Απογεύματα γεμάτα ενδιαφέρον, προβληματισμό, συζήτηση και γνώση είναι εκείνα που οι ΚΟ του ΚΚΕ αξιοποιούν για να παρουσιάσουν εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αττική και σε άλλες πόλεις. Πρωτοβουλίες που δίνουν ώθηση στη μελέτη, στην προμήθεια αρκετών τίτλων ενόψει της θερινής ανάπαυλας.

Στο πλαίσιο αυτό, την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Το υπόγειο ρεύμα» παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών της ΚΟ Αττικής στην πλατεία Αγίας Αναστασίας στη Ν. Ιωνία.

Την παρουσίαση έκανε ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «Το υπόγειο ρεύμα» είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της αμερικανικής προλεταριακής λογοτεχνίας, προσφέρει σημαντική πείρα για την απαραίτητη δεξιοτεχνία, υπομονή και επιμονή στην πάλη που χρειάζεται σήμερα για να ανέβει το επίπεδο της ταξικής συνείδησης, ο βαθμός της οργάνωσης της εργατικής τάξης.

«Το υπόγειο ρεύμα» γράφτηκε το 1940 και διαδραματίζεται στις ΗΠΑ την περίοδο του «new deal», με τις μεγάλες κρατικές παρεμβάσεις στήριξης στην καπιταλιστική οικονομία, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση του 1929, αναδεικνύοντας ότι αυτή πήγαινε μαζί με την αγριότητα της ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Η παρουσίαση επίσης ανέδειξε τη δυναμική του συγκεκριμένου μυθιστορήματος, το όποιο παρακινεί για δράση μέσα από την αποτύπωση όλων των διαφορετικών χαρακτήρων των εργατών, τα κίνητρα του αγώνα τους, δουλεύοντας με αυτοθυσία και ανιδιοτέλεια για την υπόθεση της εργατικής τάξης.

Νίκαια
Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους, εστιάζοντας στη σημασία της μελέτης εκδόσεων, όπως το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, στο πώς «μετριέται» η αποτελεσματικότητα της πάλης, στην αντοχή των νέων ζευγαριών μέσα στη σκληρή ταξική πάλη, τα καθήκοντα των κομμουνιστών μέσα στο κίνημα, την πορεία του ΚΚ ΗΠΑ κ.ά.

Για τις γυναίκες από την αστική Γαλλική Επανάσταση στην Παρισινή Κομμούνα

«Πώς γεννήθηκε η ανάγκη οι γυναίκες να ζήσουν πραγματικά ελεύθερες σε έναν κόσμο χωρίς ίχνος εκμετάλλευσης, όπως οι ίδιες έγραφαν, 1,5 αιώνα πριν την εποχή μας;»: Το ενδιαφέρον αυτό ερώτημα έθεσε χτες η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Οι γυναίκες από την αστική Γαλλική Επανάσταση στην Παρισινή Κομμούνα» σε εκδήλωση των ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη. Και όπως εξήγησε η ομιλήτρια, «πρόκειται για μία διαδρομή που δεν ήταν ευθύγραμμη ούτε χωρίς εμπόδια και εμπλουτίστηκε με ξεχωριστές στιγμές από τη συμμετοχή μίας πρωτοπορίας γυναικών σε αυτούς... Ο δρόμος για να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες τις κοινωνικές διακρίσεις, την εκμετάλλευση, την ανασφάλεια, τη βία της εργοδοσίας και του κράτους, τον κίνδυνο της απόλυσης και της φτώχειας, είναι να γίνουν οι ίδιες πρωταγωνίστριες των εξελίξεων...».

Ενώ απηύθυνε και ιδιαίτερο κάλεσμα προς «τις νέες που προβληματίζονται, ασφυκτιούν, θέλουν να αγωνιστούν, να δυναμώσουν τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ, του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα, που παλεύει για την ισοτιμία και χειραφέτηση των γυναικών». Οπως εξήγησε, «η διεκδίκηση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα μπορεί να δώσει πνοή στις καθημερινές αγωνίες των γυναικών για τη ζωή που μας αξίζει τον 21ο αιώνα, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες».

Συνεχίζονται οι βιβλιοπαρουσιάσεις

Αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., η ΚΟ Ελληνικού - Αργυρούπολης, στην πλατεία Κρητών (Κρώμνης και Αργοναυτών στην Αργυρούπολη), παρουσιάζει την έκδοση «Ο Σοσιαλισμός. Η απάντηση για τον 21ο αιώνα».

Η ΚΟ Λάρισας, αύριο Πέμπτη, στις 9 μ.μ., καλεί σε εκδήλωση με θέμα «150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα - Εμπνεόμαστε. Διδασκόμαστε. Συνεχίζουμε», στο φρούριο στην πλατεία αγάλματος Νίκης. Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Βιβλιοπαρουσιάσεις της έκδοσης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «1821: Η επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους» θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη:

-- Στους δήμους Κορδελιού - Ευόσμου και Αμπελοκήπων - Μενεμένης, σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ. στο πάρκο Προσκόπων (25ης Μαρτίου με Νυμφαίου).

-- Στους δήμους Παύλου Μελά και Νεάπολης - Συκεών αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας (Ηλιούπολη).