ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ «PEGASUS»
Νέα αποκαλυπτική έρευνα για το παγκόσμιο σκάνδαλο κατασκοπείας
Τετάρτη 21 Ιούλη 2021

Νέα δεδομένα σχετικά με το σκάνδαλο κατασκοπείας της ισραηλινής «NSO Group» έφερε στο φως κοινή έρευνα περισσότερων από 80 δημοσιογράφων σχετικά με το λογισμικό υποκλοπών της εταιρείας, το «Pegasus», το οποίο έχει τη δυνατότητα να «μολύνει» τα κινητά τηλέφωνα στόχων, δίνοντας στον χειριστή του πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα του στόχου, ακόμα και σε λειτουργίες όπως το άνοιγμα του μικροφώνου και της κάμερας του κινητού.

Οι συντάκτες της έρευνας, πάνω από 80 δημοσιογράφοι 17 μέσων ενημέρωσης από 10 κράτη, έλεγξαν έναν κατάλογο με 50.000 τηλεφωνικούς αριθμούς, που είχαν μπει στο στόχαστρο από πελάτες της NSO από το 2016, ώστε να παρακολουθούνται. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι αριθμοί τουλάχιστον 180 δημοσιογράφων, 600 πολιτικών, 85 υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 65 επικεφαλής επιχειρήσεων κ.ά., που μπόρεσαν να εξακριβωθούν στο Μαρόκο, στη Σαουδική Αραβία, στο Μεξικό.

Ο κατάλογος τηλεφωνικών αριθμών συμπεριλαμβάνει μάλιστα και τον αριθμό του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και μελών της κυβέρνησής του, μεταξύ συνολικά ενός αρχηγού κράτους και δύο αρχηγών κυβερνήσεων στην Ευρώπη. Τα υπόλοιπα ονόματα αναμένεται να αποκαλυφθούν τις προσεχείς μέρες, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας.

Στον κατάλογο με τις παρακολουθήσεις που δημοσιεύτηκε, υπάρχει ο αριθμός του Μεξικανού δημοσιογράφου Σεσίλιο Πινέδα Μπίρτο, ο οποίος δολοφονήθηκε μερικές βδομάδες μετά την εμφάνισή του σε αυτόν. Επίσης, οι αριθμοί ανταποκριτών διαφόρων διεθνών μέσων ενημέρωσης, από την εφημερίδα «Wall Street Journal» έως τα τηλεοπτικά δίκτυα «CNN» και «France 24», τον ιστότοπο «Mediapart», την εφημερίδα «El Pais», το Γαλλικό Πρακτορείο. Δύο από τις συσκευές ανήκαν σε γυναίκες κοντά στον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, που δολοφονήθηκε το 2018 στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη από ομάδα πρακτόρων που εστάλη από το Ριάντ. Η μία από τις συσκευές ανήκε στην μνηστή του.

Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι το κράτος - πελάτης της NSO που επέλεξε τους περισσότερους αριθμούς - περισσότερους από 15.000 - ήταν το Μεξικό. Τόσο το Μαρόκο όσο και τα ΗΑΕ στοχοποίησαν περισσότερους από 10.000 αριθμούς, σύμφωνα με την ανάλυση.

Οι αριθμοί τηλεφώνου που επιλέχθηκαν, πιθανότατα πριν από επίθεση παρακολούθησης, εκτείνονται σε περισσότερες από 45 χώρες σε τέσσερις ηπείρους. Υπήρχαν περισσότεροι από 1.000 αριθμοί σε ευρωπαϊκές χώρες που, σύμφωνα με την ανάλυση, επιλέχθηκαν από πελάτες της NSO.

Θυμίζουμε ότι σε έρευνα που πραγματοποίησε το εργαστήριο «Citizen Lab» του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το 2018, είχαν εντοπιστεί 36 πιθανοί χειριστές του «Pegasus», οι οποίοι φέρονται να πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις παρακολούθησης από το 2016 σε 45 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Μέση Ανατολή. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η Ελλάδα, όπου από τον Σεπτέμβρη του 2016 εντοπίστηκε δραστηριότητα του χειριστή που η έρευνα ονόμασε «BLACKBIRD», ο οποίος φέρεται να διαχειρίζεται «μολυσμένες» από το «Pegasus» συσκευές πέρα από την Ελλάδα σε Ιορδανία, Κουβέιτ, Λιβύη, ΗΑΕ, Υεμένη, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία.

Το Εργαστήριο Ασφαλείας της ΜΚΟ «Διεθνής Αμνηστία», σε συνεργασία με το «Forbidden Stories», που συντόνισε την έρευνα, ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει αναλύσεις στα τηλέφωνα περισσότερων από δώδεκα από τους δημοσιογράφους που στοχοποιήθηκαν, σε συνολικά 67 συσκευές, εντοπίζοντας ίχνη του «Pegasus», που «μόλυνε» τις συσκευές εκμεταλλευόμενο κενό ασφαλείας των «iPhone».

«Δεν επιβεβαιώνονται, ούτε διαψεύδονται» οι ταυτότητες των πελατών

Η εταιρεία προσφέρει τις υπηρεσίες της μόνο σε στρατιωτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες επιβολής του νόμου και υπηρεσίες πληροφοριών σε 40 ανώνυμες χώρες και υποστηρίζει ότι ελέγχει αυστηρά τα αρχεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πελατών της, προτού τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν τα κατασκοπευτικά εργαλεία της.

Επικαλούμενη «ζητήματα εθνικής ασφάλειας», σε επιστολή της η NSO ανέφερε πως «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί την ταυτότητα των κυβερνητικών πελατών της». Μάλιστα, σημείωσε πως η ίδια «δεν έχει πληροφορίες για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες πληροφοριών των πελατών της, αλλά ακόμη και μια στοιχειώδης κατανόηση της κατασκοπείας οδηγεί στο σαφές συμπέρασμα ότι αυτοί οι τύποι συστημάτων χρησιμοποιούνται κυρίως για σκοπούς άλλους από την παρακολούθηση».

Οι νέες αυτές αποκαλύψεις οδήγησαν την Εισαγγελία του Παρισιού να ξεκινήσει έρευνα την Τρίτη, καθώς ανάμεσα στους «στόχους» του «Pegasus» ήταν και δύο δημοσιογράφοι του γαλλικού ερευνητικού ειδησεογραφικού ιστότοπου «Mediapart».

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις, ο πρώην πράκτορας της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας Εντουαρντ Σνόουντεν, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως «εάν μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα από απόσταση, με μικρό κόστος και χωρίς ρίσκο, αρχίζουν να το κάνουν όλη την ώρα, εναντίον όλων όσοι έχουν έστω και οριακό ενδιαφέρον», υποστηρίζοντας πως εφόσον αυτή η τεχνολογία θα συνεχίσει να πωλείται, «θα φτάσουμε τους 50 εκατομμύρια στόχους και θα γίνει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε».

Οπως εξήγησε, καθώς τα κινητά τηλέφωνα διαφορετικών ανθρώπων είναι λειτουργικά πανομοιότυπα μεταξύ τους, «αν βρουν έναν τρόπο να χακάρουν ένα iPhone, έχουν βρει έναν τρόπο να τα χακάρουν όλα».