ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στην κλίνη του Προκρούστη τα δικαιώματα των ναυτεργατών
Τετάρτη 28 Ιούλη 2021

«Στην κλίνη του Προκρούστη για άλλη μια φορά βρίσκονται οι πραγματικές ανάγκες των ναυτεργατών», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό και για το νομοσχέδιο που προωθεί την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων.

Οπως σημειώνουν ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, «την ίδια περίοδο καμία έναρξη διαπραγματεύσεων για την ανανέωση των ΣΣΕ δεν έχει πραγματοποιηθεί, με τους ναυτεργάτες να εργάζονται σε συνθήκες εντατικοποίησης από τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα εξαντλητικά δρομολόγια, με διαρκή κίνδυνο της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Οι εφοπλιστές, με την ανοχή της κυβέρνησης και του υπουργείου Ναυτιλίας, δεν διστάζουν να μην εφαρμόζουν ούτε τα ελάχιστα των ΣΣΕ, που προβλέπονται για υπερωρίες, διανυκτερεύσεις, extra εργασίες κ.ά.». Μάλιστα, αναφέρουν, «χαρακτηριστικό παράδειγμα της εφοπλιστικής ασυδοσίας αποτελεί η στάση της ναυτιλιακής εταιρείας "Seajets", που δεν καταβάλλει πλήρως το αντίτιμο τροφής σε ορισμένες ειδικότητες, με την περικοπή να φτάνει τα 500 ευρώ μηνιαίως!

Στις γραμμές Κυλλήνη - Κεφαλονιά - Ζάκυνθο και παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις και καταγγελίες, η ναυτιλιακή εταιρεία "Levante Ferries" συνεχίζει να μην εφαρμόζει τη ΣΣΕ των πορθμείων, ενώ με βάση τα δρομολόγια και τις συνθήκες των πλοίων θα πρέπει να χαρακτηριστούν ακτοπλοϊκά».

Τέλος, τα ναυτεργατικά σωματεία μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις ζητούν την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, για τη λήψη απόφασης αγωνιστικών κινητοποιήσεων γύρω από τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες, και καλούν σε συντονισμό της δράσης με Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, για ουσιαστικές αυξήσεις στις ΣΣΕ, για συνθήκες εργασίας, Κοινωνική Ασφάλιση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.