ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
Ψάχνουν διέξοδο εντός του επικίνδυνου ευρωατλαντικού πλαισίου
Τετάρτη 28 Ιούλη 2021

Eurokinissi

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη είχε χτες στην Αθήνα ο Κυρ. Μητσοτάκης (συμμετέχουν σήμερα στην τριμερή μαζί με τον βασιλιά της Ιορδανίας). Αντικείμενο των χτεσινών συζητήσεων ήταν οι πρόσφατες εξαγγελίες της τουρκικής κυβέρνησης περί ανοίγματος των Βαρωσίων στα Κατεχόμενα, στην κατεύθυνση δημιουργίας νέων τετελεσμένων που συντείνουν προς την οριστική διχοτόμηση του νησιού, είτε ανοιχτή είτε συγκαλυμμένη, και πάντα με τις ευλογίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που «σπρώχνουν» άλλη μια ιμπεριαλιστική διευθέτηση.

Στις κοινές τους δηλώσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για προκλητικές εξαγγελίες, απόλυτα καταδικαστέες, καθώς παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και περιφρονούν τα πολυδιαφημισμένα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είπε επίσης ότι υπονομεύουν τις προσπάθειες του γγ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ότι ναρκοθετούν τις προοπτικές επίλυσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το περιλάλητο «ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ολα αυτά ενώ βασικό κριτήριο κάθε παρέμβασης μιας σειράς τέτοιων κέντρων και ισχυρών κρατών είναι η εξασφάλιση της συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ευρωατλαντικού άξονα και το «συμμάζεμα» εκκρεμοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να είναι όσο γίνεται πιο «αρραγές» το μέτωπο απέναντι στους βασικούς ανταγωνιστές, Ρωσία - Κίνα, όπως επίσης για να προωθηθούν οι μπίζνες των ενεργειακών κολοσσών στα θαλάσσια οικόπεδα της περιοχής, με όξυνση των ανταγωνισμών για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας και σχεδιαζόμενους επώδυνους συμβιβασμούς για τα κυπριακά και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Παρακάμπτοντας την πραγματικότητα αυτή, ο πρωθυπουργός επέμεινε να μιλά για παγκόσμια καταδίκη των τουρκικών δηλώσεων, σημειώνοντας ότι την Παρασκευή το ΣΑ του ΟΗΕ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες καταδίκασε τις εξαγγελίες Ερντογάν - Τατάρ και ζήτησε από την Τουρκία να ανακαλέσει. Μίλησε επίσης για καταδίκη και από πλευράς ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι με τον Κύπριο Πρόεδρο συζήτησαν τον παραπέρα συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας για αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας, αναστροφή των ενεργειών στα Βαρώσια και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία, με μία διεθνή κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, για μια λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, όπως είπε. Συμπλήρωσε ότι οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ίσου διεθνούς καθεστώτος και της κυριαρχίας των Τουρκοκυπρίων στα Κατεχόμενα, και να υιοθετηθεί κάτι τέτοιο από το ΣΑ ως προϋπόθεση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, όπως και η «λύση» των δύο κρατών που ζητά η Αγκυρα, είναι απαράδεκτες και απορρίπτονται επί της αρχής, ισχυριζόμενος επίσης ότι είναι αντίθετες με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους - μέλους της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησε ότι η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση με νέα τετελεσμένα, οι δε βάσεις που προωθεί στα Κατεχόμενα επιβεβαιώνουν τις βλέψεις της στην Ανατ. Μεσόγειο, στη βάση του αναθεωρητικού και επιθετικού δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», στο πλαίσιο της οποίας εγκαλεί την Ελλάδα για αυτοπροστασία των νησιών του Αιγαίου, δικαίωμα το οποίο η Ελλάδα θα συνεχίσει να ασκεί, τόνισε.

Ταυτόχρονα, βέβαια, έστειλε μήνυμα ότι η Αθήνα έχει πάντα διάθεση για «συνεργασία» με όλους «και πρώτα απ' όλα με τους γείτονές μας», με τους οποίους οι δίαυλοι μένουν πάντα ανοιχτοί, όπως σημείωσε, αλλά πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αποσιωπώντας ότι ακόμα και έτσι, στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού μπαίνουν και τα ζητήματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο δε Ν. Αναστασιάδης κατήγγειλε με τη σειρά του τις «νέες έκνομες ενέργειες» της Τουρκίας για αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Χαρακτήρισε απολύτως απαραίτητη τη στήριξη από ΕΕ και ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι συζήτησαν με τον Κυρ. Μητσοτάκη τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την προσπάθεια της Τουρκίας για αλλαγή της βάσης διαπραγμάτευσης με αναγνώριση του μορφώματος στα Κατεχόμενα. Σε κάθε περίπτωση, χαρακτήρισε αδιανόητη κάθε σκέψη ότι η Λευκωσία θα μπορούσε να αποδεχτεί τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στα Κατεχόμενα το οποίο θα ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία. Και αυτός από την πλευρά του, εξάλλου, ξόρκισε το ενδεχόμενο αποδοχής των προαπαιτούμενων που βάζει η Αγκυρα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τα οποία απώτερο στόχο έχουν τη «λύση» δύο κρατών, σημείωσε. Στον αντίποδα, ζήτησε να ξαναρχίσει ο διάλογος στο έδαφος των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των όρων εντολής του γγ του Οργανισμού.

Χαρτοπόλεμου συνέχεια...

Προηγουμένως, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, συνεχίζοντας τον χαρτοπόλεμο από πλευράς Βρυξελλών, εξέφρασε με ανακοίνωσή του την «έντονη καταδίκη» της ΕΕ για «τα μονομερή βήματα που πραγματοποιεί η Τουρκία και τις απαράδεκτες ανακοινώσεις» των Ερντογάν και Τατάρ στις 20/7 «σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων». Παράλληλα, σημείωσε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα αξιολογήσουν την κατάσταση και ότι στις 25/3 οι ηγέτες των κρατών - μελών είχαν εκφράσει την «αποφασιστικότητα» τάχα της ΕΕ «σε περίπτωση ανανεωμένων προκλήσεων και μονομερών ενεργειών, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων των κρατών - μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας», αποφεύγοντας ακόμα και να ψελλίσει τον όρο «κυρώσεις».

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με φοιτητές, τόνισε ότι «η χώρα έχει τεράστια ενδιαφέροντα όσον αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι μόνο, καθόσον αφορά τα θέματα που έχουν να κάνουν με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη». Θύμισε ότι η κυβέρνηση έκανε δύο συμφωνίες καθορισμού θαλάσσιων ζωνών, με Ιταλία και Αίγυπτο, προεξοφλώντας επίσης ότι βρισκόμαστε «πολύ κοντά στο να υπογραφεί ένα συνυποσχετικό» και με την Αλβανία για την παραπομπή τέτοιων διαφορών σε διεθνές δικαστήριο.

Αναφερόμενος δε στην Τουρκία, τόνισε ότι «δεν το βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο, διότι η Τουρκία αρνείται την UNCLOS (σ.σ. η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας) καταρχήν». «Ομως η UNCLOS καθίσταται πλέον ο κοινός τόπος παγκοσμίως», τόνισε και έδειξε έτσι εκ μέρους της ντόπιας αστικής τάξης τη βάση για διευθέτηση, καθώς έβαλε μπροστά τούς Αμερικανούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «οι ΗΠΑ δεν την έχουν προσυπογράψει, αλλά παρά ταύτα ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, εδώ και λίγες εβδομάδες ευθέως τοποθετήθηκε υπέρ της και μάλιστα προς τη χώρα του, υπέρ της υπογραφής της».

Αλλωστε, συνδέοντας το θέμα ευθέως με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο στο Εμπορικό Ναυτικό. Η ελευθερία των θαλασσών έχει μια τεράστια σημασία για όλη την ανθρωπότητα. Αλλά για μια σχετικά μικρή χώρα, το να είναι παγκοσμίως η πρώτη ναυτική δύναμη είναι ένα τεράστιο αβαντάζ, που της δίνει έναν βαρύνοντα λόγο στα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας», βάζοντας στο ζύγι των καπιταλιστικών ανταγωνισμών τα πλεονεκτήματα των ντόπιων ομίλων.

Στο ίδιο μοτίβο, ερωτηθείς αν θα έχουν μεγάλη σημασία τα ζητήματα της Ενέργειας στο μέλλον, τόνισε ότι «η μεταφορά Ενέργειας, οι αγωγοί, η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι κάτι το οποίο επηρεάζει πάρα πολύ τα πράγματα. Ισως σε βαθμό κυρίαρχο πια. Αλλά στο μέλλον αυτό θα καταστεί ακόμα σημαντικότερο, διότι, πρώτον, οι ΑΠΕ είναι κάτι το οποίο έχει μεγάλη σημασία και στις θαλάσσιες ζώνες». Εξήγησε ότι «ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Ενέργειας του πλανήτη θα είναι είτε η Ενέργεια που με κάποιο τρόπο δημιουργείται από το υδρογόνο είτε η ηλιακή ενέργεια που θα προέρχεται από χώρες μεγάλης ηλιοφάνειας, δηλαδή από τις χώρες νότια από εμάς. Εμείς έχουμε μία εξαιρετικά στρατηγική θέση μεταφοράς Ενέργειας. Αρα, λοιπόν, η Ενέργεια θα παραμείνει και θα καταστεί κυρίαρχος παράγοντας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής», σκιαγραφώντας βασικά τις εν εξελίξει και μελλοντικές κόντρες για τους διαδρόμους και τα δικαιώματα διέλευσης, «στην ανάγκη μεταφοράς Ενέργειας από εκεί που μπορεί να παραχθεί με χαμηλότερο κόστος, για να υπηρετήσει την ανάπτυξη της Ευρώπης και του πλανήτη».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με επιστολή που απέστειλε χτες η Ελληνίδα μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ προς τον γγ του Οργανισμού, η ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας σχετικά με το καθεστώς στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η σύνδεση του καθεστώτος αυτού με την ελληνική κυριαρχία, είναι παντελώς αβάσιμες, αστήρικτες, καθώς και νομικά και ιστορικά λανθασμένες, και ως εκ τούτου απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Να καταγραφούν τέλος οι 32 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο στις οποίες προχώρησαν χτες 2 κατασκοπευτικά αεροσκάφη τύπου ATR-72 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.