ΦΩΚΙΔΑ
Εκδήλωση για τη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ στις Καρούτες
Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Με μία σεμνή εκδήλωση στις Καρούτες Φωκίδας, το ΚΚΕ και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησαν τη μάχη που έδωσε εκεί ο ΕΛΑΣ τον Αύγουστο του 1944.

Απέναντι σε έναν στρατό που ήταν πανίσχυρος και πάνοπλος, οι αντάρτες νίκησαν τα χιτλερικά στρατεύματα με μόνο στήριγμα τη δύναμη της ψυχής τους και τη θέλησή τους να δουν την Ελλάδα πραγματικά ελεύθερη.

Η εκδήλωση «άνοιξε» με την ανάγνωση του ιστορικού της μάχης από την Ειρήνη Καραχάλιου. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Φωκίδας του ΚΚΕ, Αντώνης Αλεξός. Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών της μάχης και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του Παραρτήματος Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Καρουτών.

Στην ομιλία του ο Αντ. Αλεξός μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι 30 νεκροί μαχητές του ΕΛΑΣ δεν έχουν ανάγκη από μνημόσυνο, η θυσία τους, ο μαζικός λαϊκός ηρωισμός που έδειξαν, εκπέμπει ένα σπουδαίο μήνυμα: Και σήμερα μπορεί ο λαός μας, ενωμένος μέσα από την Κοινωνική του Συμμαχία, να πετάξει στα σκουπίδια της Ιστορίας το καπιταλιστικό σύστημα, να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων.

Οι 30 νεκροί μαχητές του ΕΛΑΣ, όλοι όσοι έδωσαν στον αγώνα από το πιο μικρό έως και τη ζωή τους ακόμα, έπραξαν το καθήκον τους, στάθηκαν όρθιοι όταν οι περιστάσεις το απαίτησαν, όλοι αυτοί κατανόησαν ότι ομορφιά του αγώνα είναι ακριβώς η συνεπής αγωνιστική στάση με επίγνωση των συνεπειών. Τα άρματα που έλαμπαν στα χέρια τους και που τα πήραν με μάχη, τα κράτησαν και τα τίμησαν με πλήρη συνείδηση. Οι χιλιάδες απλοί άνθρωποι που ακολούθησαν το κάλεσμα του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, είδαν τη ζωή τους να αλλάζει μέσα από μια σύνθετη διαδικασία συνειδητοποίησης των πραγματικών τους συμφερόντων. Οπως τότε, έτσι και σήμερα. Τότε ήταν ξωμάχοι, φτωχοί αγρότες και μεροκαματιάρηδες με τις φαμίλιες τους, γονάτιζαν κάτω από τον ήλιο, υπέφεραν μέσα στη λάσπη και στο κρύο, είχαν το κεφάλι σκυμμένο και υπέμεναν την άχαρη, στερημένη ζωή τους. Σε αυτούς απευθύνθηκαν ο Αρης Βελουχιώτης και οι άλλοι καπεταναίοι για να ξεσηκωθούν. Σήμερα είναι όλοι αυτοί που βλέπουν το εισόδημά τους να τσακίζεται, αυτοί που πρέπει να βγάλουν τον μήνα με 800 και 500 ευρώ, αυτοί που μένουν άνεργοι, οι οικογένειες που βλέπουν την επικαιρότητα και προβληματίζονται. Αυτούς καλούν το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις στο κίνημα να οργανωθούν στα σωματεία και στους συλλόγους τους και να παλέψουν».

Ο Αντ. Αλεξός αναφέρθηκε συνοπτικά στις Αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος και στην ανάγκη να υπάρξει ένα «ισχυρό ταξικό αντίβαρο» στην επίθεση που δέχεται ο λαός, το οποίο θα στοχεύει τον αληθινό αντίπαλο: «Το σύστημα, τους εκμεταλλευτές μας που κλέβουν τον πλούτο που εμείς παράγουμε, τα διεθνή τους επιτελεία, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις τους».