ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Κράτος και εργοδοσία να αναλάβουν την ευθύνη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Παρεμβάσεις ενάντια στα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας με πρόσχημα τους εμβολιασμούς

Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

«Πανδημία» εργοδοτικής αυθαιρεσίας προκαλεί η τροπολογία της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, αφού δίνει το «πράσινο φως» για να ξεμπερδεύουν οι εργοδότες με τα όποια λειψά μέτρα προστασίας είχαν αναγκαστεί να πάρουν και να φορτώσουν στους εργαζόμενους κάθε ευθύνη για την αποτροπή της διάδοσης του ιού, την ίδια στιγμή που οι χώροι δουλειάς παραμένουν εστίες υπερμετάδοσης.

Μια τέτοια καταγγελία κάνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, για «την εργοδοσία του ομίλου "Softone", που ανακοίνωσε στους εργαζόμενους όλων των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου ("Prosvasis", "Unisoft", "Softone" Αθήνας και "Softone" Θεσσαλονίκης) ότι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι υποχρεωμένοι από 1η Αυγούστου να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που θα το πληρώνουν οι ίδιοι δυο φορές την εβδομάδα (κάθε Δευτέρα και Πέμπτη), προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στον χώρο εργασίας τους και να δουλέψουν. Μάλιστα, το τμήμα του HR ενημέρωσε ότι όποιος εργαζόμενος δεν συμμορφώνεται με την οδηγία θα χρεώνεται κανονική άδεια.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, και αφού το ζήτημα συζητήθηκε από εργαζόμενους στους χώρους, η εργοδοσία έστειλε την επόμενη μέρα δεύτερο mail με το οποίο ενημέρωνε για τα δωρεάν κέντρα διεξαγωγής rapid test, με την προϋπόθεση να δίνουν γραπτή βεβαίωση διεξαγωγής του test, ενώ δίνει υποδείξεις ότι οι χώροι πρέπει να αερίζονται επαρκώς, την ώρα που υπάρχει μόνο ένα κλειστό παράθυρο ανά όροφο».

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, το Συνδικάτο τονίζει πως «η κυβέρνηση με την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών άνοιξε τον δρόμο σε όλους τους εργοδότες να εκβιάζουν, να απολύουν και να βάζουν σε αναστολή τούς εργαζόμενους. Να καλλιεργούν κλίμα διχασμού ανάμεσα σε συναδέλφους, ενώ ουσιαστικά είναι ευθύνη της το ότι πολλοί συνάδελφοι προβληματίζονται και φοβούνται να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. Με αυτήν την κίνηση προσπαθούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες που έχουν για την εξέλιξη της πανδημίας, ακόμα περισσότερο για τον εμβολιασμό, που δεν είναι ζήτημα τιμωρίας ή επιβράβευσης αλλά συνδυασμός μέτρων, ενημέρωσης, ελέγχου, προγραμματισμού κ.λπ.».

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους των εταιρειών του ομίλου «Softone» να έρθουν σε επαφή με το ΣΕΤΗΠ σε περίπτωση που η εργοδοσία τολμήσει να επιβάλει κανονικές άδειες ή να προχωρήσει σε απολύσεις, καθώς επίσης να οργανωθούν στο Συνδικάτο.

Αλιμος: Ανανεώθηκαν οι συμβάσεις εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς

Με αγωνιστική παρέμβαση που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Ομάδα Γυναικών Αλίμου, ανακλήθηκε η εισήγηση της δημοτικής αρχής Αλίμου να μην ανανεώσει τις συμβάσεις όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, για την οποία επικαλούνταν και τον μη εμβολιασμό τους.

Βέβαια, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο ΟΤΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 30 Ιούλη, μέσα στο κατακαλόκαιρο οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας «μετά από εισήγηση του δημάρχου προχώρησαν σε μια επικίνδυνη και παράνομη απόφαση. Ορίζουν ως τρόπο καλής εκτέλεσης της παροχής εργασίας τον εμβολιασμό! Θα βγάζουν σε άδεια άνευ αποδοχών όλους τους εργαζόμενους του δήμου και του νομικού προσώπου οι οποίοι για τον οποιοδήποτε λόγο, ακόμα και ιατρικό, δεν θα εμβολιαστούν. Ταυτόχρονα θα είναι και υπόλογοι έναντι τρίτων που τυχόν θα κινηθούν νομικά».

Το Συνδικάτο σημειώνει ότι για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο θέμα των εμβολιασμών «ακέραιη την ευθύνη την έχουν η κυβέρνηση και οι δήμαρχοι. Τώρα πρέπει να προχωρήσουν σε ουσιαστική ενημέρωση του λαού, χωρίς παλινωδίες και αντιφάσεις. Να στηρίξουν άμεσα τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας. Να σταματήσουν να υιοθετούν πρακτικές που τελικά αυτό που ενισχύουν είναι ο ανορθολογισμός και ουσιαστικά υπονομεύουν την υγεία του λαού».

«Καλούμε τους εργαζόμενους, όλα τα σωματεία του κλάδου να μην επιτρέψουν να περάσουν οι εκβιασμοί της κυβέρνησης και των δημάρχων με σκοπό να αδειάσουν τους χώρους δουλειάς από εργαζόμενους», καταλήγει.