ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Απειλές ενόψει νέας προεδρίας στο Ιράν
Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Office of the Iranian Supreme

Ο νέος Πρόεδρος του Ιράν, Ε. Ραϊσί, δεξιά, παραλαμβάνει την έγκριση από τον αγιατολάχ Χαμενεΐ
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέο σκηνικό έντασης φάνηκε να στήνεται για μία ακόμη φορά, αργά χτες βράδυ, στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού από Βρετανία και Ισραήλ που εξέφρασαν «υποψίες» για την πιθανότητα πειρατείας σε έξι εμπορικά σκάφη που αναφέρθηκε πως έπλεαν «δίχως τον έλεγχο πλοήγησης» ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το Ιράν αντέδρασε άμεσα. Οι Φρουροί της Επανάστασης διέψευσαν ότι οι ιρανικές δυνάμεις ή σύμμαχοί τους εμπλέκονται σε συμβάντα εναντίον οποιουδήποτε πλοίου στα ανοιχτά των ΗΑΕ, υποστηρίζοντας ότι το επεισόδιο είναι ένα πρόσχημα για «εχθρική δράση» εναντίον του Ιράν. Στην ανακοίνωσή τους, το συμβάν επισημαίνεται ως «ενέργεια των δυτικών χωρών και του Ισραήλ με στόχο (...) να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη της διεθνούς κοινότητας για (ανάληψη) εχθρικής δράσης απέναντι στο ευγενές έθνος του Ιράν».

Η εξέλιξη καταγράφηκε πολλές ώρες μετά την επικύρωση, χτες, της εκλογής του νέου Προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, από τον ανώτατο σιίτη ιερωμένο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, βάσει του άρθρου 110 του Συντάγματος, ανοίγοντας το δρόμο για την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων του αύριο, Πέμπτη. Ο ίδιος ο Ραϊσί έδωσε έμφαση στις προσπάθειες για άρση των «καταπιεστικών κυρώσεων» σε βάρος της χώρας του, τονίζοντας πως δεν θα συνδεθούν οι συνθήκες διαβίωσης του έθνους «με την επιθυμία των ξένων».

Με τον τρόπο αυτό ο Ραϊσί έσπευσε να δείξει ποια θα είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησής του: Η οικονομία και η άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της χώρας του. Αυτό ωστόσο μπορεί να «ερμηνευτεί» διττά καθώς μπορεί να σημαίνει επίσπευση των παζαριών μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν που έχουν σταματήσει από τις 20 Ιούνη ή περαιτέρω απομάκρυνση από τη Δύση και σύναψη ακόμη στενότερων σχέσεων με την Κίνα, τη Ρωσία και χώρες της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις από το αμερικανικό εμπάργκο και να αποκατασταθεί η δημοσιονομική «ομαλότητα» που έχει γονατίσει από τις αφόρητες κυρώσεις των ΗΠΑ εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.

Μερικές ώρες πάντως μετά την επικύρωση της εκλογής του Ραϊσί, Ιρανοί αξιωματούχοι φάνηκε να σκληραίνουν τη στάση τους δηλώνοντας πως πλέον δεν θα είναι ζήτημα της ατζέντας μελλοντικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ το θέμα ανταλλαγής κρατουμένων...

Συντονισμένες απειλές από Ισραήλ και ΗΠΑ

Νωρίτερα, ΗΠΑ και Ισραήλ φάνηκε να συντονίζουν τις πιέσεις τους έναντι του Ιράν.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, μιλώντας αργά προχτές βράδυ στην Κνέσετ (Βουλή) κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να αναλάβει άμεσα δράση κατά του Ιράν κατηγορώντας το ως άμεσα υπεύθυνο για την επίθεση με drone που δέχθηκε το τάνκερ του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Εγιάλ Οφέρ την περασμένη Πέμπτη, ενώ έπλεε ανοιχτά του Ομάν, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Βρετανού σεκιουριτά και του Ρουμάνου καπετάνιου.

Ισχυρίστηκε ότι η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι παρόμοια με άλλες επιθέσεις και κατηγόρησε την Τεχεράνη πως το 2020 πραγματοποίησε «πέντε επιθέσεις κατά της διεθνούς ναυτιλίας». Κατηγόρησε επίσης την Τεχεράνη πως επισπεύδει τις προσπάθειες για απόκτηση πυρηνικών όπλων και πως είναι υπεύθυνη για την έναρξη μιας νέας κούρσας εξοπλισμών και περιφερειακής έντασης στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας πως δίνει «εκατοντάδες τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη» (drones) σε διάφορες οργανώσεις σε Υεμένη, Ιράκ και αλλού για βομβιστικές επιθέσεις.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, δήλωσε «πεπεισμένος» πως το Ιράν είναι πίσω από την επίθεση στο ισραηλινό τάνκερ «Mercier Street», μολονότι ούτε εκείνος παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν πρόσθεσε πως η χώρα του μαζί με το Ισραήλ, τη Ρουμανία και τη Βρετανία πρόκειται να αναλάβουν «συλλογική δράση» έναντι του Ιράν αποφεύγοντας άλλες λεπτομέρειες...

Τέλος, χτες, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ (που διατηρεί σχετικά καλές σχέσεις με το Ιράν λόγω αμοιβαίων ενεργειακών συμφερόντων) καταδίκασε αφενός την επίθεση εναντίον του ισραηλινού τάνκερ, από την άλλη, όμως, κάλεσε χώρες που έχουν εκτοξεύσει απειλές σε βάρος της Τεχεράνης να καταφύγουν σε όσα μέσα τους προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο.