Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αυξάνονται οι νοσηλείες και στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού

Ενώ στο Τόκιο χιλιάδες «αναρρώνουν στο σπίτι», με κίνδυνο για τη ζωή τους και την υγεία τους

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Chinatopix

Συνεχίζεται αμείωτη η εξάπλωση της πανδημίας, με την παραλλαγή «Δέλτα» του κορονοϊού να αυξάνει τις εστίες σε μια σειρά από χώρες, ενώ οι εμβολιασμοί εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο και υποχωρούν ακόμα και τα στοιχειώδη προστατευτικά μέτρα.

Στην Ιαπωνία παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων, με περισσότερα από 10.000 καθημερινά, ενώ προχτές στο Τόκιο ανακοινώθηκαν πάνω από 3.700 νέα. Τα νοσοκομεία στην ιαπωνική πρωτεύουσα, που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δέχονται αυξανόμενη πίεση, αναδεικνύοντας πλευρές της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας. Στο μεταξύ, λιγότερο από το 30% του πληθυσμού της Ιαπωνίας έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Χτες οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μόνο οι ασθενείς που νοσούν σοβαρά και όσοι κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά θα διακομίζονται στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ οι υπόλοιποι θα παραμένουν σε απομόνωση στα σπίτια τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Tokyo Shimbum», 12.000 ασθενείς αναρρώνουν στα σπίτια τους, με κίνδυνο για τη ζωή τους, αριθμός 12 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Εξάλλου, την Κυριακή σχεδόν το 70% των νοσοκομειακών κλινών για όσους νοσούν σοβαρά ήταν γεμάτες, σύμφωνα με στοιχεία των αρχών του Τόκιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή του πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Showa» «υπάρχει διαφορά μεταξύ των θεωρητικά ελεύθερων κλινών και των κλινών που μπορούν να δεχτούν αμέσως ασθενείς με COVID-19», οι οποίες εκτίμησε ότι «είναι σχεδόν μηδενικές».

Αν εξακολουθήσουν να αυξάνονται τα κρούσματα, τα νοσοκομεία θα περιορίσουν τις επεμβάσεις και άλλες θεραπείες που δεν σχετίζονται με την COVID-19, πρόσθεσε. Στο μεταξύ αυξάνονται και οι ασθενείς ηλικίας 40 - 59 ετών που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα ξεπερνούν τις 15.000.

Αυξάνονται οι νοσηλείες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Μόλις ο μισός πληθυσμός της ΕΕ (223,8 εκατ.) έχει εμβολιαστεί πλήρως περίπου επτά μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, σύμφωνα με χτεσινό υπολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πάντως ανάμεσα στα κράτη - μέλη παρατηρείται μεγάλη ανισομετρία, με χώρες όπως η Μάλτα (74%), το Βέλγιο (59%), η Ισπανία (58%), η Ιταλία (54%), η Γαλλία (53%) και η Γερμανία (52%) να βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο, ενώ Βουλγαρία (14%) και Ρουμανία (25%) είναι εκείνες με τη μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη.

Στις ΗΠΑ καλύφθηκε προχτές ο στόχος να λάβει το 70% των ενηλίκων τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, σχεδόν έναν μήνα μετά την ημερομηνία που είχε ορίσει ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Το 60,6% των ενηλίκων και το 49,7% του συνολικού πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Οι εμβολιασμοί καθυστερούν ιδιαίτερα μεταξύ των πιο νέων, αλλά και των πιο φτωχών και των μεταναστών.

Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν φτάσει σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα του κύματος του περασμένου καλοκαιριού, όταν δεν είχαν αναπτυχθεί ακόμα εμβόλια.

Τα ημερήσια κρούσματα έχουν εκτοξευτεί σε πάνω από 70.000 μεσοσταθμικά, στα αμερικανικά νοσοκομεία εισάγονται περίπου 6.200 ασθενείς τη μέρα και πάνω από 300 από αυτούς πεθαίνουν. Στη Φλόριντα νοσηλεύονται περίπου 10.000 ασθενείς, δηλαδή περίπου το 1/4 των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 στη χώρα.

Στην Ιταλία άρχισαν να αυξάνονται οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ. Στο σύνολο των νοσοκομειακών θαλάμων, το 4% των ασθενών είναι με COVID-19, από 3% στα τέλη Ιούλη. Παράλληλα, το ποσοστό ασθενών με COVID στις ΜΕΘ αυξήθηκε στο 3% από 2% και προχτές 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ωστόσο, βάσει των νέων κριτηρίων που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση Ντράγκι, θα επιβάλλονται νέοι περιορισμοί και μέτρα προστασίας μόνο όταν σε μια Περιφέρεια οι ασθενείς με COVID ξεπερνούν το 15% των εισαχθέντων στα νοσοκομεία και το 10% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ...

Αλλά και στην Αγγλία χαλαρώνουν τα προληπτικά μέτρα, για χάρη της «καλής λειτουργίας» της καπιταλιστικής οικονομίας, και η εφαρμογή που χρησιμοποιείται για να ενημερώνει τις επαφές κρουσμάτων ώστε να μπουν σε καραντίνα θα τροποποιηθεί με σκοπό να απομονώνονται στο εξής λιγότεροι άνθρωποι, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Υγείας. Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε χτες ακόμα 138 θανάτους - ο μεγαλύτερος αριθμός από τις 17 Μάρτη - ενώ τη Δευτέρα νοσηλεύονταν 6.099 ασθενείς και 895 με αναπνευστική υποστήριξη σε ΜΕΘ. Το διάστημα 28 Ιούλη - 3 Αυγούστου έχασαν τη ζωή τους 542 άνθρωποι, αύξηση 12,9% συγκριτικά με τις προηγούμενες επτά μέρες.

Στο μεταξύ, στην κινεζική πόλη Γουχάν, μετά τον εντοπισμό 7 κρουσμάτων, θα διεξαχθούν τεστ στο σύνολο του πληθυσμού, κοντά στα 11 εκατ.

Κυβερνοεπίθεση στην πλατφόρμα εμβολιασμών στη Ρώμη

Εκτός λειτουργίας παραμένει η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας κλείνονται οι ημερομηνίες για εμβολιασμό στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης, καθώς από προχτές το βράδυ έχει γίνει στόχος κυβερνοεπίθεσης και οι «χάκερς» είναι πιθανό να έχουν στα χέρια τους προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών.

Οι χάκερς φέρεται να έχουν ζητήσει «λύτρα» υπό τη μορφή ηλεκτρονικού κρυπτονομίσματος «bitcoin» ώστε να μπορέσει και πάλι να λειτουργήσει όλη η πλατφόρμα, με τον περιφερειάρχη του Λατίου να κάνει λόγο για «εγκληματική επίθεση».

Ως αποτέλεσμα, δυσχεραίνουν οι διαδικασίες εμβολιασμού και έχουν περιέλθει στα χέρια των «χάκερς» εκατομμύρια προσωπικά στοιχεία κατοίκων.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών από την Εισαγγελία της Ρώμης και τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, πρόκειται για κυβερνοεπίθεση η οποία ξεκίνησε από το εξωτερικό, πιθανώς από τη Γερμανία.

Ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις από ΗΠΑ - Ισραήλ

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προειδοποίησαν τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν - μεταξύ άλλων προορισμών - και στην Ελλάδα, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορoνοϊού. Στη λίστα με τις χώρες που εντάσσονται στην κατηγορία 4 («αποφύγετε το ταξίδι») περιλαμβάνονται επίσης η Ιρλανδία, το Ιράν, οι Παρθένες Νήσοι, η Λιβύη, το Καζακστάν, η Ανδόρα, η Μάλτα κ.ά.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα ενδεχομένως περιλαμβάνεται στις χώρες που από την Παρασκευή 6/8 θα τεθούν υπό αυστηρή ταξιδιωτική προειδοποίηση και από το κράτος του Ισραήλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ευκαιρία» για κεφάλαιο και ιδιώτες η ανείπωτη τραγωδία που ζει ο λαός (2022-02-22 00:00:00.0)
Εφιάλτης δίχως τέλος για υγειονομικούς, ασθενείς και εργαζόμενους (2021-11-06 00:00:00.0)
Στο 59,5% η εμβολιαστική κάλυψη, χιλιάδες οι ανεμβολίαστοι κατάκοιτοι (2021-10-12 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η διασπορά του κορονοϊού με ευθύνη της κυβέρνησης (2021-02-03 00:00:00.0)
Εκλεισε επ' αόριστον η ΜΕΘ Covid-19 (2021-01-15 00:00:00.0)
Αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς και γρίπης (2018-02-21 00:00:00.0)