Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Προετοιμασίες για «στοχευμένα» εμβόλια κατά της παραλλαγής «Δέλτα»

Ενώ μόλις το 14% του πληθυσμού παγκοσμίως είναι πλήρως εμβολιασμένο

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Copyright 2021 The Associated

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της μικρής εμβολιαστικής κάλυψης, της ανισομετρίας στους εμβολιασμούς, της υποβάθμισης των δημόσιων συστημάτων Υγείας και των ανεπαρκών μέτρων πρόληψης και προστασίας.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 200,4 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 4,263 εκατ., ενώ σύμφωνα με μεγάλη μελέτη στην Αγγλία (React-1) ενδεχομένως θα χρειαστούν νέα εμβόλια που θα «ειδικεύονται» στην παραλλαγή «Δέλτα».

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην ανακοπή της μόλυνσης κατά την περίοδο της μελέτης (24 Ιούνη - 12 Ιούλη) μειώθηκε στο 49%, υπολόγισαν οι ερευνητές, από 64% έναν μήνα νωρίτερα. Η προστασία των εμβολίων στην εκδήλωση συμπτωμάτων ήταν 59%, από 83%. Ξεκαθαρίζεται όμως ότι τα διαθέσιμα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν σχετικά υψηλό βαθμό προστασίας για τους πλήρως ανοσοποιημένους.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ είναι από τις πιο προχωρημένες χώρες στον κόσμο σε εμβολιαστική κάλυψη, ωστόσο όλες έχουν καταγράψει αυξήσεις στα κρούσματα και τις νοσηλείες που σχετίζονται με το στέλεχος «Δέλτα».

«Ο εντοπισμός λοιμώξεων μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων γίνεται όλο και πιο σημαντικό ζήτημα σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Τέτοιες ανησυχίες εξακολουθούν να επηρεάζουν μόνο ένα μικρό μέρος του κόσμου, καθώς μόνο το 14% είναι πλήρως εμβολιασμένοι παγκοσμίως, οι περισσότεροι στον ανεπτυγμένο κόσμο», σημείωσαν οι συγγραφείς.

«Η ανάπτυξη εμβολίων που στοχεύουν τη "Δέλτα" μπορεί να είναι δικαιολογημένη», ανέφεραν οι ερευνητές, εξηγώντας ότι η πρωτεΐνη ακίδα του στελέχους έχει μεταλλαχθεί σε ένα σημείο όπου τα αντισώματα που δημιουργούνται από τα διαθέσιμα εμβόλια γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά.

Στο φόντο τέτοιων συζητήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε συμβόλαιο με την αμερικανική εταιρεία «Novavax» για την προμήθεια μέχρι και 200 εκατ. εμβολίων από τα τέλη του έτους έως το 2023, εφόσον το σκεύασμα λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

«Καθώς νέες παραλλαγές του κορονοϊού εξαπλώνονται στην Ευρώπη και στον κόσμο, αυτό το νέο συμβόλαιο με μία εταιρεία που ήδη δοκιμάζει επιτυχώς το εμβόλιό της κατά των παραλλαγών αυτών αποτελεί επιπλέον διασφάλιση για την προστασία του πληθυσμού μας», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Κομισιόν έχει συμβάσεις με τις «AstraZeneca», «Sanofi - GSK», «Janssen Pharmaceutica NV» («Johnson & Johnson»), «BioNTech - Pfizer», «CureVac», «Moderna», και ολοκληρωμένες διερευνητικές συνομιλίες με τη «Valneva».

Εστίες έξαρσης στην Ασία

Σε αρκετές χώρες της Ασίας η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση ή παρατηρείται ανησυχητική εξάπλωση. Στο Τόκιο καταγράφηκε για άλλη μια μέρα ρεκόρ κρουσμάτων, με 4.166 σε ένα 24ωρο.

Στην Κίνα - όπου έχουν χορηγηθεί πάνω από 1,7 δισ. δόσεις εμβολίων και έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως 223 εκατ. - ανακοινώθηκαν χτες 96 κρούσματα, ενώ ο αριθμός των νέων μολύνσεων αυξάνεται επί πέντε συνεχείς μέρες μετά τις 30 Ιούλη. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από τον Γενάρη. Από τα τέλη Ιούλη η παραλλαγή «Δέλτα» έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 12 κινεζικές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Πεκίνο και η Γουχάν.

Οι πόλεις Νανκίν και Γιανγκζού στην ανατολική Κίνα, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα από τις 20 Ιούλη, έχουν αναστείλει τις εσωτερικές πτήσεις, ενώ δεν επιτρέπεται να εισέρχονται και να βγαίνουν από τις δύο πόλεις ταξί και λεωφορεία. Στην Τσέντσοου και στη Ζενγκζού έχουν αποκλειστεί κάποιες συνοικίες και έχει περιοριστεί η κυκλοφορία των ΜΜΜ στις περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Στη Γουχάν θα γίνουν διαγνωστικά τεστ στο σύνολο των άνω των 11 εκατ. κατοίκων μέσα σε τρεις μέρες.

Επίσης, σε όλη τη χώρα αυστηροποιούνται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις στο εξωτερικό για τους Κινέζους πολίτες. Οι αρχές θα σταματήσουν να παρέχουν διαβατήρια και άλλα έγγραφα απαραίτητα για τις μετακινήσεις στο εξωτερικό.

Στην Ταϊλάνδη ανακοινώθηκε και πάλι αριθμός ρεκόρ 188 θανάτων σε ένα 24ωρο και πάνω από 20.000 νέα κρούσματα, ενώ στην Ινδονησία έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 1.600 ασθενείς σε μια μέρα. Συνολικά οι νεκροί της πανδημίας στην Ινδονησία προσεγγίζουν τις 100.000 σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση.

Αλλά και στη Βραζιλία συνεχίζεται αμείωτη η τραγωδία για τον λαό, και την Τρίτη ανακοινώθηκαν ακόμα 1.209 θάνατοι και πάνω από 32.000 νέα κρούσματα. Επισήμως ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φτάσει τους 558.432 νεκρούς, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, που έχουν ξεπεράσει τους 630.000 θανάτους.

Στο μεταξύ, επιδημιολόγοι φοβούνται νέα επιδείνωση εξαιτίας της παραλλαγής «Δέλτα», που πλέον κυκλοφορεί σε αρκετές βραζιλιάνικες πολιτείες.