ΟΒ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συνάντηση νέων στο διήμερο Camping της Οργάνωσης στο Κουτσουνάρι

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ηρωική μορφή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Από τις εκδηλώσεις του διημέρου
Με το σύνθημα «Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε... για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό», συναντήθηκαν δεκάδες νέοι από όλο το Λασίθι στις 30 και 31 Ιούλη στο Camping της ΚΝΕ που οργανώθηκε για πρώτη φορά στο Κουτσουνάρι από τις Οργανώσεις Βάσης Λασιθίου της ΚΝΕ.

Οι ώρες αναψυχής σε έναν όμορφο, καταπράσινο και πολύ καλά οργανωμένο χώρο συνδυάστηκαν με την ιστορική γνώση, με πολύτιμα διδάγματα για το σήμερα, για τους δεκάδες κατασκηνωτές.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του διημέρου είχαν στόχο την ανάδειξη της ιστορικής ηρωικής μορφής του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος άφησε το στίγμα του στην Ιεράπετρα, καθώς για χρόνια δούλευε στο εργοστάσιο «Μίνως», όπου και έφτιαξε τους πρώτους εργατικούς πυρήνες.

Την πρώτη μέρα προβλήθηκε η ταινία «Το Τελευταίο Σημείωμα» στον χώρο της κατασκήνωσης. Η βραδιά έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα του Νικόλα Ευαντινού.

Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής στο πάρκο όπου παλιότερα στεκόταν το εργοστάσιο «Μίνως». Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Κυφωνίδης, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Λασιθίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στη γραπτή μαρτυρία του Νίκου Σετάκη, κουρέα στην Ιεράπετρα, ο οποίος έδρασε μαζί με τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη και με δική του καθοδήγηση ανέλαβε τη δουλειά στους επαγγελματοβιοτέχνες της Ιεράπετρας, ίδρυσαν τον πρώτο γυμναστικό σύλλογο της Ιεράπετρας, τον Λιβυκό, και το Γεραπετρίτικο Κουβεντολόι.

Στον χώρο υπήρχε έκθεση για τη ζωή και τη δράση του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, με αρχειακό υλικό από το ιστορικό Αρχείο του Κόμματος, αλλά και από το προσωπικό αρχείο της Γεωργίας Μετινίδου - Μαρκοπούλου, με προσωπική αρθρογραφία του Ναπολέοντα Σουκατζίδη στην τοπική εφημερίδα της Ιεράπετρας «Νέος Αιών». Ακόμα, λειτούργησε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Στο πλαίσιο ανάδειξης της ιστορικής προσωπικότητας του Ναπολέοντα Σουκατζίδη άρχισε και η συλλογή υπογραφών για μετονομασία της πλατείας όπου υπήρχε το εργοστάσιο «Μίνως», σε Πάρκο «Ναπολέων Σουκατζίδης».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συγκέντρωση στην πόλη της Ιεράπετρας και ομιλία από την Σάρρα Μαυρίδου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.