ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ζωντάνεψε ο εφιάλτης του 2007!
Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Κρανίου τόπος και στην Πελοπόννησο. Μάχη με τον χρόνο και τις συνεχείς μεγάλες αναζωπυρώσεις έδιναν και χτες από το πρωί επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις σε Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία, όπου οι φλόγες μαίνονταν ανεξέλεγκτες. Η κατάσταση στις περιοχές αυτές παρέμενε εξαιρετικά δύσκολη από τις μεγάλες πυρκαγιές, που έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και συνέχιζαν να απειλούν χωριά και οικισμούς.

Στην Ηλεία, μετά από εισήγηση των επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης έγινε εκκένωση των χωριών Λατζόι και Λιναριά και το βάρος δινόταν στο να σωθεί η Αρχαία Ολυμπία. Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να το κρατήσουν μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το Μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στη μάχη συμμετείχαν μηχανήματα έργου της Τοπικής Διοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες γύρω από την Αρχαία Ολυμπία, ενώ σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η άπνοια που επικράτησε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Δύο κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας, που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς, τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής. Ο ένας έφερε ελαφρά εγκαύματα στην παλάμη του χεριού του και στα πόδια, ενώ ο δεύτερος αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα λόγω των καπνών. Ελαφρά τραυματίστηκαν και δύο πυροσβέστες.


Copyright 2021 The Associated

Αργότερα η Πυροσβεστική έδωσε εντολή για την εκκένωση οκτώ ακόμη κοινοτήτων του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Πρόκειται για τις κοινότητες Βύλιζα, Πεύκες, Ανω και Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Κάμενα και Βίλλια, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για την κοινότητα Χελιδόνι. Το μέτωπο της φωτιάς ήταν μεγάλο, απειλώντας το χωριό Βύλιζα, όπου φέρεται να υπήρχαν εγκλωβισμένα άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε εντολή στα οχήματα της Πυροσβεστικής να παραμείνουν σε σίγουρα σημεία, καθώς η κατάσταση που επικρατούσε ήταν επικίνδυνη για την ασφάλεια των πυροσβεστών. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ενημερώθηκαν από το 112 να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους και να απομακρυνθούν σε ασφαλές σημείο. Περίπου 20 άτομα εγκλωβίστηκαν για περίπου μιάμιση ώρα. Σύμφωνα με κάτοικο της συγκεκριμένης περιοχής κινδύνευσαν άνθρωποι, ενώ οι φλόγες έκαιγαν τις γύρω αυλές.

Συνολικά 19 κοινότητες είχαν εκκενωθεί στην Ηλεία από προχτές το μεσημέρι που εκδηλώθηκε η φωτιά. Η τελευταία εντολή ήταν για προληπτική εκκένωση της κοινότητας Φρίξα. Στην περιοχή υπάρχουν παιδικές κατασκηνώσεις, που επίσης εκκενώνονταν. Σε δύσκολη κατάσταση ήταν εγκλωβισμένοι κάτοικοι στο χωριό Κλαδέος, όπου υπήρχαν ηλικιωμένοι και μητέρες με παιδιά που δεν είχαν φύγει. Με νέο μήνυμα του 112 προς τους πολίτες ζητούνταν η εκκένωση 11 οικισμών: Βασιλάκι, Υψηλό, Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπος, Αμπάρι, Ανω και Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα προς Πανόπουλο.


Copyright 2021 The Associated

Πυρκαγιά σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή Κολλυρίου - Λαμπετίου, η οποία κατευθυνόταν στο χωριό Κρεμαστή. Η φωτιά έκαιγε σε τρία σημεία, το ένα πολύ κοντά στην Κρεμαστή, ενώ είχε δοθεί εντολή εκκένωσης και για τη Μονή της Κρεμαστής. Εντολή για προληπτική εκκένωση δόθηκε και στο χωριό Κολλύρι, ενώ στον Αγιο Γεώργιο η φωτιά πλησίαζε επικίνδυνα στο νεκροταφείο και απειλούσε σπίτια.

Παντού εκκενώσεις οικισμών!

Στη Μεσσηνία η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχτές στην περιοχή Μέλπεια, του δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, ήταν χτες το μεσημέρι σε εξέλιξη και επιχειρούσαν 28 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 11 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Προχτές μέσω του 112 δόθηκε εντολή να εκκενωθούν για προληπτικούς λόγους οι κοινότητες Μοναστηράκι, Βράχος, Αγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα. Οι φλόγες είχαν φτάσει κοντά στο χωριό Καρνάσι, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν προτεραιότητα στο να σώσουν τα πρώτα σπίτια του οικισμού. Ο άνεμος, που έχει ενισχυθεί, ήταν αντίπαλος των πυροσβεστών. Εντολή εκκένωσης δόθηκε μέσω μηνύματος του 112 στους κατοίκους στο Διαβολίτσι, στην Ανω και Κάτω Μέλπεια.

Αναζωπύρωση εκδηλώθηκε και σε ένα από τα σημεία όπου είχε αναπτυχθεί η πυρκαγιά στη Ρόδο τις προηγούμενες μέρες. Η αναζωπύρωση εκδηλώθηκε στην περιοχή Μπεβεράνο, στον Καλαμώνα. Πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονταν στο σημείο καταβάλλοντας προσπάθειες να σβήσουν τη φωτιά. Για πέμπτη μέρα προσωπικό της Πυροσβεστικής αλλά και οι εθελοντές εξακολουθούσαν να βρίσκονται στην περιοχή που επλήγη. Ακριβής υπολογισμός καμένης γης δεν έχει γίνει ακόμα, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι φτάνει τα 10.000 στρέμματα, αρκετά από αυτά δάσος.

Φωτιά ξέσπασε και σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Ελαία Δωρίδος Φωκίδας. Η πυρκαγιά άρχισε σε χαμηλή βλάστηση, ενώ βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους πήρε μεγάλες διαστάσεις και κινήθηκε απειλητικά προς το χωριό Ελαία, που θα εκκενωνόταν, όπως και η Καλλιθέα. Η πυρκαγιά πέρασε πολύ κοντά στην Ελαία, έκαψε ορισμένα σπίτια και συνέχιζε να καίει χαμηλή βλάστηση και ελιές, αλλά είχε απομακρυνθεί ο κίνδυνος για το χωριό. Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κέντρο, Νησί, Αγαλαίοι και Δίπορο Γρεβενών, να εκκενώσουν τους οικισμούς τους.