47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Αισιόδοξα μηνύματα από τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις
Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Στάση στη Χίο έκανε το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» την Παρασκευή 6 Αυγούστου, με σύνθημα «Να ζεις! Να τολμάς! Να προχωράς. Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!».

Τον χώρο του Φεστιβάλ είχαν διαμορφώσει από νωρίς τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, έτσι ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, αλλά και να καλύπτει ανθρώπους κάθε ηλικίας. Λειτούργησε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» ενώ υπήρχε και έκθεση με θέμα την ανάγκη ύπαρξης επαναστατικής πρωτοπορίας.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με χαιρετισμό του Τάσου Κατσάφαρου, εκ μέρους των ΟΒ της ΚΝΕ, και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Γιώργο Παναγή, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Παρευρέθηκαν ο μαχητής του ΕΛΑΣ, Μακρονησιώτης κομμουνιστής και πρόεδρος του Παραρτήματος Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Λ. Κυρίτσης, καθώς και ο Π. Πανέρης, στους οποίους τιμητικά απένειμαν λουλούδια η ΚΝΕ και το Παράρτημα Χίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στη συνέχεια ο Μικές Μενής, μαθητής Λυκείου, παρουσίασε την παράσταση «Ο Καραγκιόζης στη Μικρασιατική Καταστροφή», έργο που εμπνεύστηκε για τον καλλιτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσαν οι ΟΒ Χίου της ΚΝΕ, με θέμα τον πόλεμο, τον ρατσισμό και την προσφυγιά. Ο Κώστας Χατζηκυριάκος - Σβώκος ακολούθως ενθουσίασε με την παρουσίαση του νέου του τραγουδιού «Για σένα», που έγραψε επίσης για τον διαγωνισμό, όπως και με το τραγούδι του συγκροτήματός του «Αltera Vita» «Στην εξορία», σε στίχους Κ. Βάρναλη.

Από την εκδήλωση στη Χίο
Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με γνωστά νησιώτικα και λαϊκά τραγούδια από τους Λουλούδη Φακίρη, Μιχάλη Πάξο, Βαγγέλη Μάσχα, Στέφανο Κατσούνα και Νίκο Παντελάκη.

Ξεχωριστή θέση στον χώρο είχε και η γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου», την οποία τίμησαν δεκάδες παιδιά κάθε ηλικίας, που κατασκεύασαν αερόστατα, ζωγράφισαν σε πέτρες το δικό τους μήνυμα για τα δάση και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ τα προσφυγόπουλα που παρευρέθηκαν στον χώρο ζωγράφισαν και τις σημαίες των χωρών τους, όπως της Παλαιστίνης.

Προβολή ταινίας στη Δράμα

Μια μεγάλη συντροφιά νεολαίας, μελών και φίλων της ΚΝΕ, παρακολούθησε την προβολή της ταινίας - αφιέρωμα στην Κουβανική Επανάσταση, που διοργάνωσαν την προηγούμενη βδομάδα οι Οργανώσεις Δράμας της ΚΝΕ στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στο τέλος της προβολής ο Ορέστης Μήτος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, σημείωσε πως είναι επίκαιρο, σαν να γράφτηκε χτες, το απόσπασμα από την ομιλία του Τσε στον ΟΗΕ στις 11 Δεκέμβρη του 1964, με τα «αναγκαία σημεία απέναντι στις απαιτήσεις του ιμπεριαλισμού... για να υπάρξει διαρκής ειρήνη στην Καραϊβική», δηλαδή «την άρση του οικονομικού αποκλεισμού και όλων των εμπορικών και οικονομικών πιέσεων που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε όλο τον κόσμο σε βάρος της χώρας μας» και την «κατάπαυση κάθε ανατρεπτικής δραστηριότητας, αποστολής και αποβίβασης όπλων και εκρηκτικών, είτε από θάλασσα είτε από αέρα, οργάνωσης μισθοφορικών εισβολών, κατασκόπων και δολιοφθορέων, και κάθε άλλης πράξης που ξεκινά από το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και μερικών συνενόχων τους κρατών»...

Τόνισε ακόμα πως η ΚΝΕ και το ΚΚΕ στέκονται αλληλέγγυοι στον κουβανικό λαό, που αντιστέκεται παλικαρίσια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, καταδικάζοντας και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης με την κατάπτυστη κοινή δήλωση στήριξης των εγκληματικών σχεδίων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού σε βάρος του λαού και της κυβέρνησης της Κούβας.

Οι νεολαίοι ανανέωσαν το ραντεβού για τις 4 Σεπτέμβρη, στην κεντρική εκδήλωση του 47ου Φεστιβάλ στη Δράμα, με το σύνθημά του να δίνει ελπίδα και δύναμη στη νεολαία και τον λαό.

Στη Θάσο στις 12 και 13 Αυγούστου

Οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ θα ταξιδέψουν και στη Θάσο στις 12 και 13 Αυγούστου.

Την Πέμπτη 12 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Καλλιράχης, θα μιλήσει ο Γιώργος Πυργελής, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Οργάνωσης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 13 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. στις Αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια, θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

Και τις δυο μέρες μετά τις ομιλίες θα πραγματοποιηθεί λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τους «Senie penie».

Στους χώρους των εκδηλώσεων θα λειτουργούν επίσης έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», με κλασικές αλλά και νέες εκδόσεις για όλες τις ηλικίες, και γωνιά έκθεσης για τους φοιτητικούς αγώνες του τελευταίου χρόνου.

Κινηματογραφικές προβολές στην Κέρκυρα

Η Τομεακή Οργάνωση Κέρκυρας της ΚΝΕ οργανώνει προβολές ταινιών για τις Τρίτες του Αυγούστου. «Οπως και κάθε χρόνο, παίρνουμε αυτήν την πρωτοβουλία, έτσι ώστε νέοι εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και μαθητές να έχουν δωρεάν πρόσβαση στον κινηματογράφο. Διαλέξαμε ταινίες θέλοντας οι προβολές μας να είναι μια όμορφη πρόταση για κάθε νέο και νέα του νησιού μας, ανάσα ψυχαγωγίας, μια ευκαιρία για προβληματισμό», σημειώνει σχετικά η Οργάνωση.

Οι προβολές σήμερα και στις 31 Αυγούστου θα γίνουν στην ταράτσα του Εργατικού Κέντρου ενώ στις 17 και 24 του μήνα στον Κήπο του Λαού. Ολες θα ξεκινούν στις 21.30. Στους χώρους αυτούς επίσης θα συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους.