ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΛΛΑΣ
Το θετικό αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών ανεβάζει τον πήχη της ευθύνης

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Συνδικάτου, Δημήτρη Δήγκα

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Μέλη του Συνδικάτου σε περιφρούρηση απεργίας
Με επιτυχία έδωσε τη μάχη των αρχαιρεσιών το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας και Πέλλας, με υπερδιπλασιασμό της συμμετοχής των εργαζομένων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (από 505 ψηφίσαντες σε 1.070). Γι' αυτό το αποτέλεσμα, αλλά και για τις συνθήκες δουλειάς στις επιχειρήσεις του κλάδου που λειτουργούν στην περιοχή, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Δημήτρη Δήγκα, πρόεδρο του Συνδικάτου.

* * *

-- Πώς αποτιμάτε το αποτέλεσμα των εκλογών;

-- Αυτό το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Το Συνδικάτο μας όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει αναπτύξει μια πλούσια δράση στον κλάδο και αναγνωρίζεται πλατιά από τους συναδέλφους. Μπήκαμε μπροστά στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης ΝΔ, ενημερώνοντας τους συναδέλφους, συμμετέχοντας στις απεργιακές μάχες.

Επίσης, τον τελευταίο χρόνο το Συνδικάτο μπήκε μπροστά για τα ζητήματα της πανδημίας και των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, πάλεψε μαζί με εργαζόμενους ενάντια σε απολύσεις, διεκδίκησε μέτρα υγείας και ασφάλειας, οργάνωσε κινητοποιήσεις για τα ένσημα και το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται οι εποχικοί εργαζόμενοι.

Βέβαια, καμία εργοδοσία δεν θέλει ένα δυνατό ταξικό σωματείο στα πόδια της. Ωστόσο η όποια προσπάθεια εκφοβισμού και αποτροπής των εργαζομένων από το να ενισχύσουν το Συνδικάτο τους παρακάμφθηκε από τη θέληση των ίδιων, καθώς συνειδητά ενίσχυσαν το σωματείο και πολλοί από αυτούς μπήκαν στη μάχη.

Από κινητοποίηση για μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς
Οι συνάδελφοί μας αυτό το διάστημα βιώνουν πιο βαθιά στο πετσί τους τι σημαίνει ανάπτυξη και κερδοφορία των μεγάλων βιομηχάνων του κλάδου. Τη στιγμή για παράδειγμα που οι μεγάλες βιομηχανίες κομπόστας έχουν υψηλή κερδοφορία, επεκτείνουν την παραγωγή, απολαμβάνουν παχυλές χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ για νέες επενδύσεις, οι εργαζόμενοι απασχολούνται χωρίς κλαδική σύμβαση από το 2012, δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες (αφόρητη ζέστη, ορθοστασία, φωνές και απειλές), γίνονται απολύσεις επειδή οι εργαζόμενες δεν αντέχουν τις συνθήκες και λιποθυμάνε.

Η δίψα των βιομηχάνων για περισσότερα κέρδη έχει γίνει οδοστρωτήρας που σαρώνει τα πάντα. Γίνεται πλέον πιο ευδιάκριτο στους εργαζόμενους ότι «το καλό της επιχείρησης» αφορά μόνο τα κέρδη του αφεντικού και προϋποθέτει τη χειροτέρευση των όρων εργασίας, συνολικά της ζωής τους.

-- Ενα μέρος των εργαζομένων στα διαλογητήρια και στα κονσερβοποιεία, αλλά και των εργατών γης, δεν θα καταφέρει να κάνει μεροκάματο, εξαιτίας των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή. Πως παρεμβαίνει το Συνδικάτο;

-- Το πρόβλημα που προέκυψε με τις καταστροφές στις καλλιέργειες ροδάκινων και άλλων καλλιεργειών στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών (παγετός, χαλάζι κ.ά.), είναι οξυμένο. Εκτός από τους αγρότες παραγωγούς αγγίζει και τους εργαζόμενους στη διαλογή και στην κομπόστα, αλλά και συναφείς κλάδους, όπως κιβωτοποιία, εργοστάσια παραγωγής των μεταλλικών σκευών της κομπόστας, καθώς και τους εργάτες γης.

Αγγίζει σε μεγάλο βαθμό το κομμάτι των εποχικά εργαζόμενων, οι οποίοι κινδυνεύουν από τη μία να χάσουν μεροκάματα και από την άλλη να μη συμπληρώσουν τα ένσημα για να βγουν στο ταμείο ανεργίας. Γ' αυτόν τον λόγο εκφράζεται μεγάλη αγωνία από τους εργαζόμενους, πράγμα που ζήσαμε και κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου.

Δεν μείναμε όμως με σταυρωμένα χέρια. Εχοντας συζητήσει το πλαίσιο πάλης στο ΔΣ του Συνδικάτου, αναδείξαμε το ζήτημα. Οργανώνουμε συσκέψεις σε χωριά και περιοδείες στους εργασιακούς χώρους. Μαζί με τους αγροτικούς συλλόγους των δύο νομών οργανώνουμε κοινή σύσκεψη για να δοθεί άμεση αγωνιστική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία, απαιτώντας λύσεις.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να χορηγήσει έκτακτο επίδομα στο ύψος των μισθών που θα χαθούν για κάθε εργαζόμενο ανεξαρτήτως του ασφαλιστικού ταμείου όπου ανήκει ο καθένας, για τους εργάτες γης χορήγηση από το κράτος αποζημίωσης αντίστοιχης των χαμένων ημερομισθίων για κάθε μήνα, να δοθεί επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και ανεξάρτητα από το αν ορίζεται ως εποχιακή ή όχι η επιχείρηση στην οποία εργάζεται.

Παλεύουμε για απαλλαγή των εργαζομένων από λογαριασμούς σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και εφορία για την περίοδο απώλειας του εισοδήματος, για δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας επιβίωσης των εργαζομένων. Τη στιγμή που η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δίνουν εκατομμύρια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστούν στη φτώχεια συνάδελφοί μας, που δεν έχουν άλλο τρόπο να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει μέσα στους χώρους δουλειάς, με αφορμή τους εμβολιασμούς, μια προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων. Το Συνδικάτο μας δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία απόλυση, να μετατραπεί ο αναγκαίος εμβολιασμός από όπλο στη μάχη με τον κορονοϊό σε εργαλείο νέων αντεργατικών ανατροπών στους χώρους δουλειάς.

Απορρίπτουμε την επίκληση της ατομικής ευθύνης που κάθε μέρα μας παπαγαλίζουν κυβέρνηση και εργοδοσία. Αναδεικνύουμε τις τεράστιες ελλείψεις και τις ευθύνες της κυβέρνησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας και πρωτοστατούμε για την εφαρμογή μέτρων προστασίας από την πανδημία μέσα στα εργοστάσια.

-- Η συσπείρωση περισσότερων εργαζομένων στο σωματείο διαμορφώνει νέες απαιτήσεις. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα;

-- Η ενίσχυση του Συνδικάτου, μέσα και από τη μάχη των αρχαιρεσιών, ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων και της ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου. Ακόμα και τις μέρες των εκλογών υπήρχαν εργαζόμενες που μας έλεγαν «μη μας ξεχάσετε». Το επόμενο διάστημα θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με όλους τους συναδέλφους που ήρθαμε σε επαφή αυτές τις μέρες.

Σκοπός μας είναι το Συνδικάτο να αποκτήσει ακόμα πιο γερά πόδια μέσα σε κάθε εργοστάσιο. Αυτό σημαίνει ο κάθε εργαζόμενος και η κάθε εργαζόμενη να γίνουν «το στόμα και τα αυτιά» του Συνδικάτου, το κάθε μέλος του να γίνει μαχητής και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των συναδέλφων του. Σ' αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλει η δημιουργία επιτροπών του σωματείου στους μεγάλους χώρους εργασίας.

Αντίστοιχα, οργανώνουμε πιο εξειδικευμένα την παρέμβασή μας στις εργάτριες του κλάδου, οι οποίες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία. Χωρίς τις γυναίκες εργάτριες στον αγώνα δεν θα έχουμε αποτελέσματα. Μέσα σ' αυτήν την προσπάθεια εντάσσουμε και τις μετανάστριες εργαζόμενες. Επιδιώκουμε μέσα από αυτήν τη δράση να δημιουργηθούν επιτροπές γυναικών, να αναδειχθούν γυναίκες εργάτριες πρωτοπόρες στο Συνδικάτο.

-- Το αποτέλεσμα των εκλογών φάνηκε να ενοχλεί τόσο την εργοδοσία όσο και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, που έφτασε να καταγγείλει το Συνδικάτο ότι «εμπαίζει τους εργαζόμενους». Πώς εκφράστηκε αυτό;

-- Το θετικό αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών ανησύχησε πρώτα απ' όλα την εργοδοσία και κατ' επέκταση τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, γιατί καταλαβαίνουν ότι θα έχουν έναν πιο ισχυρό αντίπαλο την επόμενη μέρα μέσα και έξω από τα εργοστάσια. Αυτό είναι αγκάθι στο μάτι τους.

Η προσπάθεια που έκανε η εργοδοσία κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών συμπεριλάμβανε και τα τσιράκια της στο εργατικό κίνημα. Παρά τις όποιες ανακοινώσεις μέσα σε εργοστάσια οι οποίες καλούσαν τους εργαζόμενους να μην ψηφίσουν το ταξικό τους σωματείο, παρά την παρουσία εργοδοτικών συνδικαλιστών στις πύλες, πολλοί εργαζόμενοι επέλεξαν να ενισχύσουν με την ψήφο τους το Συνδικάτο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έξω από τις πύλες των εργοστασίων, με αφορμή τις αρχαιρεσίες, συναντήσαμε «συνδικαλιστές» που χρόνια τώρα τους αναζητούσαμε με αφορμή την κατάσταση στους χώρους δουλειάς και ήταν άφαντοι, ενώ υπήρξε και παρουσία της αστυνομίας σε μεγάλη κονσερβοποιία στη Βέροια.

Το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών δίνει απάντηση και αποτελεί επιβράβευση της δράσης του Συνδικάτου. Δεν επαναπαυόμαστε, ίσα - ίσα αναλαμβάνουμε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη.

Τον εμπαιγμό τον ζουν οι εργαζόμενοι από τα σωματεία και τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι τάχα των συμφερόντων τους, ενώ βάζουν πλάτη για να επικρατεί η εργασιακή ειρήνη μέσα στα εργοστάσια, γίνονται κήρυκες των συμφερόντων των βιομηχάνων και ταυτόχρονα νεκροθάφτες των δικαιωμάτων των εργαζομένων.