ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Προκλητικό κρεσέντο πάνω στα καμένα...

...που θα αποτελέσουν πεδίο για επιχειρηματική επέλαση στο όνομα της κλιματικής αλλαγής

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Eurokinissi

Την «κλιματική κρίση» κατέδειξε ως κύρια αιτία των καταστροφών από τις πυρκαγιές ο πρωθυπουργός, την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επιχειρώντας όχι μόνο να κρύψει τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησής του για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού, αλλά και να παρουσιάσει και το «φαρμάκι» ως «φάρμακο», την καπιταλιστική ανάπτυξη που αφήνει αποκαΐδια για τον λαό και την επιτάχυνση των σχεδιασμών για τις «πράσινες» μπίζνες του κεφαλαίου ως δήθεν «συμβατές» με τις λαϊκές ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για «πρωτοφανή επίθεση της φύσης για δέκα συνεχείς μέρες», για να δικαιολογήσει τις ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα, την έλλειψη των απαραίτητων αντιπυρικών έργων, την παντελή και διαχρονική έλλειψη πρόληψης και ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μας δείχνει ότι πρέπει να αλλάξουν όλα, από την οικονομία έως τη λειτουργία του κράτους και τη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στο περιβάλλον», πρόσθεσε, βρίσκοντας την ευκαιρία να παρουσιάσει ως αναγκαιότητα και μονόδρομο την «πράσινη ανάπτυξη» που ανοίγει τον δρόμο στους επιχειρηματικούς ομίλους για «επενδύσεις» και «ανάπτυξη» που εξυπηρετούν την κερδοφορία τους και όχι φυσικά τις λαϊκές ανάγκες. Ενώ δεν έλειψε και η γνωστή προσπάθεια να μετατεθούν οι ευθύνες στον λαό, στη λογική της ατομικής ευθύνης, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να θέτει θέμα «συμπεριφοράς των πολιτών».

Αξιοποιώντας ως πρόσχημα την κλιματική αλλαγή για να προωθήσει την επιλογή των μονοπωλίων, ανέφερε πως οι εξελίξεις «δικαιώνουν την επιλογή μας για απολιγνιτοποίηση και μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη», προσπερνώντας και τις ανυπολόγιστες καταστροφές στο περιβάλλον από τις «πράσινες» μπίζνες, πλάι στις υπόλοιπες συνέπειες για τον λαό. Μίλησε για τα χρήματα που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ και θα πληρώσει στο ακέραιο ο λαός για να ανοίξουν τα νέα αυτά πεδία εγγυημένης κερδοφορίας στους ομίλους, ενώ ανήγγειλε την κατάρτιση και ψήφιση κλιματικού νόμου το επόμενο διάστημα. Οπως πρόσθεσε, η κυβέρνηση της ΝΔ στοχεύει σε μια «επιθετική διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», προαναγγέλλοντας ανεμογεννήτριες και μέσα στη θάλασσα, ενώ έκανε λόγο για νέες αλλαγές στο χωροταξικό και τις χρήσεις γης για να «διευκολυνθούν οι επενδυτές», για τα επιχειρηματικά σχέδια ενεργειακών, τουριστικών, κατασκευαστικών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων, που αποτελούν το «δαδί» και για την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Θριαμβολογίες που προκαλούν

Οσον αφορά το επιχειρησιακό μέρος της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, αναλώθηκε σε θριαμβολογίες για τη μη απώλεια ανθρώπινων ζωών, υπεραμύνθηκε των χειρισμών της Πολιτικής Προστασίας για τις εκκενώσεις χωριών και οικισμών, δικαιολόγησε ως φυσικό επακόλουθο των ταυτόχρονων πυρκαγιών τις ελλείψεις σε εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις, δίνοντας δηλαδή το στίγμα της συνέχισης της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής και των Δασικών Υπηρεσιών.

Σε μια αποστροφή δε του λόγου του, ενδεικτική του... ολοκληρωμένου σχεδιασμού, παρουσίασε την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, αυτή που υποτίθεται είχαν οριοθετήσει, ως τη βασική αιτία για την «αποδιοργάνωση» των δυνάμεων πυρόσβεσης και την επέκταση της πυρκαγιάς στη βόρεια Εύβοια.

Ειδικά για τις εκκενώσεις, υποστήριξε πως το μέτρο κρίθηκε πολύ αποτελεσματικό ισχυριζόμενος ότι διασώθηκαν οι οικισμοί (!) υποβαθμίζοντας το γεγονός ότι κάηκαν εκατοντάδες σπίτια και ολόκληρα χωριά, και αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα: Το γεγονός δηλαδή ότι οι κάτοικοι ήταν αυτοί, που μπροστά στη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και στο πλαίσιο της λαϊκής πρωτοβουλίας, πήραν την υπόθεση στα χέρια τους, απειθάρχησαν στις εντολές εκκένωσης και παρέμειναν στα χωριά τους για να σώσουν τα σπίτια, τις περιουσίες και τις ζωές τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη «συναίνεση» των πολιτικών δυνάμεων, αρχής γενομένης από τη συζήτηση που προγραμματίζουν στη Βουλή για το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να περάσουν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνησή του στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας στην «πεπατημένη» της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησής της, της «απαλλαγής» του κράτους από το κόστος, αλλά και στο μοντέλο ανάπτυξης και επανασχεδιασμού των περιοχών που επλήγησαν, όπως π.χ. στην Εύβοια, με την ίδρυση σχετικής Επιτροπής. Συναίνεση που σε κάθε περίπτωση μπορεί να βρει, όπως ήδη έχει διαφανεί, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, αφού η κοινή στρατηγική τους είναι τα «φαιοπράσινα» σχέδια του κεφαλαίου.

Για δε τις αποζημιώσεις και με δεδομένη την οργή και αγανάκτηση του κόσμου για την ανεπάρκεια των μέτρων στήριξης, ισχυρίστηκε ότι θα προχωρήσουν γοργά, την ώρα πάντως που η εμπειρία από άλλες καταστροφές, όπως οι πλημμύρες σε Καρδίτσα και ο σεισμός στη Λάρισα, δείχνει ότι οι πληγέντες κάτοικοι ακόμα περιμένουν να εισπράξουν τις αποζημιώσεις τους, κρύβοντας το βασικότερο, ότι οι ανακοινώσεις δεν αφορούν την πλήρη αποζημίωση στο 100% των πληγέντων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Για τις αναδασώσεις των καμένων εκτάσεων, επανέλαβε ότι θα εφαρμοστεί το μοντέλο «αναδόχου αναδάσωσης», μέσω του οποίου ανοίγει ο δρόμος σε ιδιώτες να «πατήσουν πόδι» σε διάφορες εκτάσεις για τα δικά τους σχέδια. Οπως είπε, έχουν ήδη έρθει σε επαφή με μια σειρά από εταιρείες, και θα τους αναθέσουν συγκεκριμένα «έργα». Επίσης, παρουσίασε ως σημαντική τομή τη δεντροφύτευση συγκεκριμένων ζωνών, ή με άλλα δέντρα, πιο βραδύκαυστα, και όχι με το πιο εύφλεκτο πεύκο.

Τέλος, ερωτηθείς για την πανδημία κι ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται κουρέλια, μπροστά στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου με το άνοιγμα του Τουρισμού και όχι μόνο, επανέλαβε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, οι ρυθμοί των οποίων έχουν πέσει μέσα στο καλοκαίρι λόγω των διακοπών.

Για να δικαιολογήσει, εξάλλου, την άρνηση της κυβέρνησής του να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, με προσλήψεις και μέσα, δήλωσε πως παρά την αύξηση των κρουσμάτων, το σύστημα Υγείας δεν βρίσκεται σε πίεση, κατέφυγε όμως και πάλι στην ατομική ευθύνη των πολιτών για τον εμβολιασμό, τον οποίο παρουσίασε ως πανάκεια για να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης που δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία και άλλους μαζικούς χώρους. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι δεν θα την πληρώσουν οι εμβολιασμένοι για τους ανεμβολίαστους, κάνοντας σαφές ότι η ενεργοποίηση της αθλιότητας του κοινωνικού αυτοματισμού είναι βασικό όπλο της κυβέρνησης για να κουκουλώσει τις ευθύνες της.

Είπε, πάντως, ότι πριν από τα τέλη Αυγούστου η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την πολιτική της για τους κλειστούς χώρους το φθινόπωρο και τον χειμώνα, σημειώνοντας ωστόσο ότι «κάποια δείγματα γραφής» η κυβέρνηση τα έχει ήδη δώσει, παραπέμποντας βασικά στους περιορισμούς που ίσχυαν και ισχύουν. Πρόσθεσε ότι όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι θα υποβάλλονται σε συχνά τεστ, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι και το σχετικό κόστος.