Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Προειδοποιήσεις ότι «τα πράγματα θα χειροτερέψουν»...

Κανένα μέτρο προστασίας, ανισομετρία και καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, εξάπλωση και μεταλλάξεις ενάμιση χρόνο μετά

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Copyright 2021 The Associated

«Τα πράγματα με τον κορονοϊό θα χειροτερέψουν», δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Αντονι Φάουτσι, ενώ μια σειρά λοιμωξιολόγων - επιδημιολόγων προειδοποίησαν την περασμένη βδομάδα πως βρισκόμαστε ακόμα μακριά από το τέλος της πανδημίας του SARS-CoV-2.

Η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας (σε χώρους εργασίας, σχολεία, ΜΜΜ), τα υποβαθμισμένα δημόσια συστήματα Υγείας που δεν ενισχύθηκαν, το γεγονός ότι (και) τα εμβόλια παράγονται με σκοπό το κέρδος και αποτελούν «όπλο» στους οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, οι αργοί ρυθμοί στους εμβολιασμούς, με δυο λόγια η διαχείριση της πανδημίας στο πλαίσιο των νόμων και των αναγκών του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, μεταθέτουν διαρκώς στο απώτερο μέλλον το τέλος της. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τα επιστημονικά και άλλα μέσα για να εξαλειφθεί.

«Βλέπουμε νέα ταλαιπωρία στο μέλλον επειδή τα κρούσματα ανεβαίνουν», είπε ο Φάουτσι, προσθέτοντας ότι «ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα - αποκτώντας μεγάλη ευκαιρία να αναπτύξει μια άλλη, χειρότερη παραλλαγή», που ενδεχομένως δεν θα αντιμετωπίζεται με τα τρέχοντα εμβόλια.

Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον μεταλλαγμένο ιό

Και ενώ οι πλήρεις εμβολιασμοί δεν ξεπερνούν το 60% στην καλύτερη περίπτωση ακόμη και στα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη, δεν λαμβάνεται ούτε ένα μέτρο προστασίας των λαών και αναχαίτισης της εξάπλωσης, ακριβώς επειδή τα ουσιαστικά μέτρα θεωρούνται «κόστος».

Κι αυτό παρά τα ευρήματα που δείχνουν ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδίδουν τον μεταλλαγμένο ιό, ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν, τουλάχιστον όχι σοβαρά.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας, η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England, PHE) ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα του κορονοϊού που βρέθηκαν σε άτομα που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή «Δέλτα» είναι αντίστοιχα, ανεξάρτητα αν τα άτομα είναι εμβολιασμένα ή όχι, και επομένως τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί είναι πιθανώς ικανά να μεταδώσουν την παραλλαγή «Δέλτα» του κορονοϊού όσο εύκολα τη μεταδίδουν και οι μη εμβολιασμένοι.

Αλλά και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προειδοποίησαν ότι εμβολιασμένα άτομα που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή «Δέλτα» μπορούν - αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τις άλλες παραλλαγές - να τη μεταδώσουν.

Οι ειδικοί εκτιμούν τώρα ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται ποσοστό εμβολιασμού 90% για να επιτύχουν την ανοσία της αγέλης, δεδομένης της έντονης μεταδοτικότητας της «Δέλτα», με τον Εζ. Εμάνιουελ, συνδιευθυντή του Health Transformation Institute στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, να εκφράζει την ανησυχία του ότι «κάτι καινούργιο πρόκειται να εξελιχθεί - ονομάστε το "Εψιλον" ή όπως αλλιώς θέλετε - και πρέπει να το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά».

Ανισομετρία στην κατανομή και «τρελά» κέρδη

Η πανδημία δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα, δεδομένου ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, υπογράμμισε από την πλευρά του ο γνωστός επιδημιολόγος Λάρι Μπρίλιαντ, αναπαράγοντας προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Αν δεν εμβολιάσουμε τους πάντες σε πάνω από 200 χώρες, θα εξακολουθούν να υπάρχουν νέες παραλλαγές», είπε. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη μικρή πιθανότητα να εμφανιστεί μια «σούπερ παραλλαγή» και τα εμβόλια να μη λειτουργούν εναντίον της, αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί κάτι τέτοιο.

«Θα είναι τόσο καταστροφικό αν συμβεί που θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το αποτρέψουμε. Και αυτό σημαίνει να εμβολιαστούν όλοι - όχι μόνο στη γειτονιά σας, όχι μόνο στη χώρα σας, αλλά σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Παρ' όλα αυτά, μόνο το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και περισσότερες από 100 χώρες έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 5%.

«Συζητάμε για ενισχυτικές δόσεις σε χώρες που έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο, ενώ έχουμε ακόμα ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση ούτε στην πρώτη δόση», δήλωσε η Κέρι Αλτχοφ, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του «Johns Hopkins Bloomberg».

Την ίδια ώρα, με τη στήριξη των κυβερνήσεων τα κέρδη των φαρμακευτικών ομίλων εκτοξεύονται, ενώ τα καπιταλιστικά κράτη ανταγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή εμβολίων στο έδαφός τους και να αναπτύξουν τον στρατηγικό τομέα της καινοτομίας.

Οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής mRNA εμβολίων - και εξαιτίας των προσδοκιών για τρίτη δόση - έχουν εκτοξευτεί, και συγκεκριμένα της «Moderna» και της «BioNTech» καταγράφουν άνοδο άνω του 500%, ενώ της «Pfizer» άνω του 30%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του «Bloomberg».

Ενδεικτικά, οι πωλήσεις της γερμανικών συμφερόντων «BioNTech» προβλέπεται να είναι τόσο μεγάλες (στα 15,9 δισ. ευρώ) που η εισροή κερδών στη Γερμανία μόνο από εκεί αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 0,5%.

Ανεπαρκή τα στοιχεία για την ανάγκη τρίτης δόσης

Χώρες όπως το Ισραήλ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Βρετανία είτε έχουν αρχίσει να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις εμβολίων στους πιο ευάλωτους, είτε το έχουν προγραμματίσει από Σεπτέμβρη.

Πάντως ο ΠΟΥ διατηρεί επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα μιας τρίτης δόσης και έχει ζητήσει από τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη να μην προχωρήσουν σε τρίτη δόση μέχρι να έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Την περασμένη βδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δήλωσε ότι «είναι πολύ πρώιμο να επιβεβαιώσουμε αν και πότε θα χρειαστεί μια ενισχυτική δόση, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία για το πόσο θα κρατήσει η προστασία από τα εμβόλια».

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, το πιο σημαντικό είναι «να μοιραστούμε δόσεις εκεί όπου μπορούμε», την ώρα που η ΕΕ έχει «καπαρώσει» τους τελευταίους μήνες δισ. δόσεις από αρκετούς παρασκευαστές εμβολίων για τα επόμενα έτη και για ενισχυτικές δόσεις.

Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων δεν είναι ακόμα αναγκαίες και τα εμβόλια θα πρέπει να δοθούν σε χώρες που δεν διαθέτουν για να προστατευτούν ευάλωτοι άνθρωποι, δήλωσε και ο επικεφαλής της ομάδας εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Αντριου Πόλαρντ, σε αντίθεση με όσα σχεδιάζει η βρετανική κυβέρνηση.

Ο Πόλαρντ δήλωσε ότι η απόφαση για τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης θα πρέπει να βασιστεί σε επιστημονικές μελέτες και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αύξηση των θανάτων ή της σοβαρής νόσησης μεταξύ των εμβολιασμένων. «Αν υπάρξει μείωση στην προστασία, αυτό θα συμβεί σταδιακά, θα το εντοπίσουμε και θα είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

Εξαρση κρουσμάτων και νοσηλειών στις ΗΠΑ

Σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση φαίνεται ότι εισέρχονται ξανά οι ΗΠΑ, όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως περίπου το 50% των άνω των 12 ετών και το 61% των ενηλίκων. Συνολικά πάνω από 633.000 έχουν χάσει τη ζωή τους - επίσημα - από την πανδημία.

Τις τελευταίες μέρες καταγράφονται κατά μέσο όρο 116.000 νέα κρούσματα COVID-19 ημερησίως, ο υψηλότερος αριθμός εδώ και περίπου έξι μήνες. Τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες δυο βδομάδες και επί του παρόντος νοσηλεύονται πάνω από 68.000 ασθενείς με COVID-19.

«Θυμηθείτε: Μόλις πριν από δύο μήνες είχαμε περίπου 10.000 κρούσματα τη μέρα», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι ο μέσος όρος αυτήν τη στιγμή είναι υψηλότερος από ό,τι στην κορύφωση, το περασμένο καλοκαίρι, πριν από τα εμβόλια.


Ε. Μ.