ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ
Με επιδίωξη την υπέρβαση η Εθνική γυναικών
Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Eurokinissi

Στη μάχη της διάκρισης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βόλεϊ γυναικών ετοιμάζεται να ριχτεί η Εθνική ομάδα, με στόχο την υπέρβαση σε σχέση με την παρουσία της στην προηγούμενη διοργάνωση, πριν από δύο χρόνια. Η Ελλάδα συμμετέχει στον 2ο όμιλο της διοργάνωσης, ο οποίος θα φιλοξενηθεί στη Βουλγαρία, και εκτός από τη διοργανώτρια θα αντιμετωπίσει επίσης την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Τσεχία.

Το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βόλεϊ γυναικών, η πρώτη πανευρωπαϊκού επιπέδου αθλητική διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, θα διεξαχθεί από αύριο, 18 Αυγούστου μέχρι τις 4 Σεπτέμβρη σε τέσσερις χώρες των Βαλκανίων, και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία, στην Κροατία, στη Σερβία και στη Ρουμανία. Οι αγώνες της πρώτης φάσης θα μοιραστούν ανάμεσα στις τέσσερις χώρες, η φάση των «16» και η προημιτελική φάση θα διεξαχθούν στην πρωτεύουσα της Σερβίας, Βελιγράδι, και στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, ενώ η ημιτελική φάση, ο μικρός τελικός και ο μεγάλος τελικός της διοργάνωσης θα φιλοξενηθούν αποκλειστικά στο Βελιγράδι.

Φυσικά οι αγώνες θα διεξαχθούν στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού, που πλήττει την Ευρώπη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό τόσο στο οργανωτικό όσο και στο αγωνιστικό κομμάτι.

Με φόρα από τα προκριματικά


Για την Εθνική γυναικών είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που παίρνει μέρος σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μετά το 2019, όταν είχε σπάσει μία δυσμενή παράδοση 18 ετών απουσίας από τη διοργάνωση και είχε καταλάβει τη 14η θέση στη γενική κατάταξη. Για την επικείμενη διοργάνωση ο στόχος που έχει τεθεί είναι να πραγματοποιήσει η ομάδα μια καλύτερη πορεία και συνολικά να βελτιώσει τη θέση της στον χώρο του ευρωπαϊκού γυναικείου βόλεϊ.

Εφαλτήριο γι' αυτό αποτελούν το ανεβασμένο επίπεδο εμπειρίας, αλλά και η εξαιρετική παρουσία της Εθνικής στα προκριματικά στις αρχές του χρόνου, όταν εξασφάλισε την παρουσία της στην τελική φάση τερματίζοντας 1η και αήττητη στον όμιλό της, και μάλιστα χωρίς να χάσει ούτε ένα σετ.

Οι «παγίδες» στη Βουλγαρία

Στην τελική φάση τώρα, στον 2ο όμιλο, βασικός στόχος για την Εθνική είναι η κατάληψη μίας από τις τέσσερις πρώτες θέσεις στη βαθμολογία, που οδηγούν στην επόμενη φάση. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, θα επιδιωχθεί η κατάληψη όσο γίνεται καλύτερης θέσης στην πρώτη τετράδα του ομίλου, ώστε να έχει η Εθνική και την καλύτερη δυνατή διασταύρωση στη φάση των «16». Εκεί οι ομάδες του 2ου ομίλου διασταυρώνονται με αυτές του 4ου, ο οποίος θα διεξαχθεί στη Ρουμανία.

Φαβορί για την πρωτιά στον 2ο όμιλο εκτιμάται ότι είναι η διοργανώτρια Βουλγαρία, που τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού γυναικείου βόλεϊ, ενώ θα έχει και το πλεονέκτημα της έδρας. Από κει και πέρα, Γερμανία και Τσεχία φαντάζουν ως οι βασικές αντίπαλοι της Ελλάδας για την πρώτη τετράδα. Ερώτημα αποτελεί σε τι κατάσταση θα εμφανιστεί η Ισπανία, την οποία η Εθνική νίκησε δύο φορές στα προκριματικά αλλά αναμένεται αλλαγμένη σε σχέση με τους αγώνες του περασμένου Μάη. Τέλος, η Πολωνία, που με κριτήριο τα αποτελέσματα στα προκριματικά εμφανίστηκε ως δυνατό σύνολο, θα επιδιώξει πρώτα και κύρια να κάνει αισθητή την παρουσία της.

Παρά τις δυσκολίες του ομίλου, εφόσον η ελληνική ομάδα δείξει την ίδια εικόνα που είχε στα προκριματικά ο στόχος της πρόκρισης στους «16» μοιάζει εφικτός.

Οι λεπτομέρειες θα κάνουν τη διαφορά

Ο προπονητής της ελληνικής ομάδας, Γκιγιέρμο Ναράνχο, μιλώντας για τους αντιπάλους της Εθνικής, τόνισε μεταξύ άλλων ότι αποτελούν γνώριμες ομάδες και ότι τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τα βασικά πλάνα δεν θα υπάρχουν μυστικά. Σε τέτοιου επιπέδου αγώνες, πρόσθεσε, η απόσταση ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία μπορεί να αποδειχθεί πολύ μικρή.

«Σε ένα τουρνουά, όπως θα είναι οι όμιλοι στην αρχή του Ευρωπαϊκού, οι μικρές λεπτομέρειες είναι αυτές που θα κάνουν την διαφορά», εκτίμησε ο Ισπανός προπονητής, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της Εθνικής, βάσει και της εικόνας που έδειξαν οι Ελληνίδες παίκτριες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Κι αυτό παρά τις πολλές και διάφορες δυσκολίες που αντιμετώπισαν την περασμένη σεζόν, επεσήμανε, τόσο με την πολύμηνη αγωνιστική απραξία λόγω πανδημίας όσο και με το γεγονός ότι οι αγωνιστικές υποχρεώσεις πήγαν πολύ πίσω χρονικά.

Από την πλευρά των παικτριών μίλησε στην επίσημη σελίδα της Ομοσπονδίας η Κατερίνα Γιώτα και αναγνώρισε μεν την ποιότητα των αντιπάλων, από την άλλη όμως εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία της Εθνικής: «Η αλήθεια είναι ότι κληρωθήκαμε σε έναν όμιλο με πολύ αξιόλογες ομάδες. Κάποιες τις έχουμε αντιμετωπίσει πρόσφατα, κάποιες έχουμε να τις αντιμετωπίσουμε καιρό. Προσωπικά πιστεύω ότι θα είμαστε καλά όταν τελειώσουν οι αγώνες του ομίλου. Σίγουρα αυτό πρέπει να το δείξουμε μέσα στο γήπεδο, να επιβεβαιώσουμε ότι αξίζουμε να είμαστε εκεί με τις κορυφαίες ομάδες, αλλά θεωρώ ότι είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε και είμαι πολύ αισιόδοξη».